BMW 3 SERİSİ ARIZA VE ÇÖZÜMLERİ

SORU 1: Aracım 2013 BMW 3.20 dizel. Aracımın ara hızlanması ve vites değişimlerinde sorun olmamasına rağmen 0-100 hızlanması 10 sn altına düşmüyor. Turbo revizyona gitti geldi. Bir sorun çıkmadı. 

CEVAP: Emme manifoldu dolmuş ise olabilir. Temizlettirin.


SORU 2: Arabam 2010 3.25 dizel.  150 bin km de. Arabayı agresif kullandım akşam, 6-7 bin devirlerde ve 2. 3 ncü viteste zorladım. Sabah çalıştırdığımda garip bir ses gelmeye başladı motordan, acaba sorun nedir? Masraflı bir sorun mudur?

CEVAP: Volan sesi veya enjektör sesi olabilir.


SORU 3: 2014 model BMW 3.20 aracımın klima bakımını yaptırdıktan sonra radyatör yedek su haznesinin yanındaki küçük tıpası erimişti değiştirdik. Haznenin havasını da aldık. 15 km kadar kullandıktan sonra motor arıza lambası yandı. Tıpa tam sıkılmadığı için  antifrizin tamamı boşalmış. Şuan da da frene bastığımda tam durmaya yakın devir  1 ile 3 arasına inip çıkıyor. Tam duracak iken de anlık yakıt tüketimi 15-20 litre oluyor. Ayrıca vites geçişleri de biraz hissettirmeye başladı. Bu konu hakkımda bilgisi olan var mı?

CEVAP: Bu şekilde kullanmaya devam ederseniz aracınız limp mode a girebilir, kullanmayın. Turbo hortumu veya oradaki bir oring turbo tarafında o parçalanmış olabilir. 


SORU 4:  BMW 3.20 aracımın cihazda  24cf00 hata kodu veriyor. Ama aracın çalışmasın da herhangi bir sorun yok. Sadece motor arıza lambası yanıyor. Bilgisi olan var mı acaba? 

CEVAP: Uzun süre hava filtresini değiştirmediyseniz toz ve kirden hava akım arızası olabilir.


SORU 5: Aracım 2013 BMW 3.20 LPG li. Marş basıyor ama çalışmıyor. Usta benzin pompasında sıkıntı var dedi olabilir mi?

CEVAP: F30 lar da klasik bir arızadır. Benimde başıma gelmişti. Benzin pompası arızalı şekilde yola devam ederseniz tahrik arızası alırsınız ya da araç stop eder yolda kalırsınız.


SORU 6: Arkadaşlar f30 aracım stop ettikten bir süre sonra saati ve trip i sıfırlıyor. Saati ayarlıyorum sonra yine sıfırlıyor. Sebebi ne olur? Başından gelen oldu mu?

CEVAP: Hocam, Akü ömrünü doldurmuşsa veya şarjı düşükse, araç stop ettikten sonra modüller kapandığında hafıza beslemesi kesilir. Akü kutup başı şasesini kontrol edin ya da akün kodlanmamış olabilir.


SORU 7: Merhabalar bugün sağ ön ve sağ arka zeminim ıslaktı sebebi ne olabilir? Ayrıca arabayı hiç yıkamadım ve yağmur da yağmadı. Ayrıca arabada su eksiltmede yapmadı.

CEVAP: Kapı izalasyonları yerinden çıkmış, yapıştırın geçer.

CEVAP: Kapı döşemesini çıkarın arkasındaki izalasyonu göreceksiniz. Silikonla güzelce yapıştırın.

CEVAP: Kapıdan girmiştir kapı izalasyonları döşemesinin arasından sızıyor.


SORU 8: 2012 BMW 3.20 d aracım var. Yolculuk esnasında kendi kendine sürüş modu değişiyor. D (comfort) modun da giderken bir anda aracın hızı ve devrine göre M1 M2 M7 moduna geçiyor. Normalde vitesi yana aldığımız zaman geçilecek modlara kendi kendine geçiyor. Şanzımanda mı bir sorun var yoksa yazılımdan mı bilemedim. 

CEVAP: Vitesin oraya bir şey dökülmüş olabilir mi?


SORU 9: 2012 BMW 3.16 i aracımın motor ısınmasına rağmen kalorifer soğuk üflüyor. Ac açık veya kapalı olması fark etmiyor. Sorun ne olabilir?

CEVAP: Kalorifer peteğinde tıkanma olabilir. Temizlettir.


SORU 10: 2011 Model 3.16i E90 aracımı yeni aldım ve aynaları kapanmıyor. Kitapçıkta sol kapıda bir düğmeden bahsediyor, bende o düğme yok ve anahtardan kapatamıyorum. Yardımınızı rica ediyorum.

CEVAP: Düğme yok ise elinizle katlayabilir siniz.


SORU 11: 1995 model BMW E36 3.18i manuel aracımı otomatik vitese çevirmek istiyorum. Parça tedariki konusunda bilgisi olan var mı?

CEVAP: Çevirebilirsiniz ama bunu ruhsata işlemeyeceğiniz için muayene de RUHSATINIZ DA İA yazdığı için geçemezsiniz. Çok uğraşırsınız, tavsiye etmiyorum.


SORU 12: BMW 3.20i m52 aracımda yokuştayken ve zorlandığında egzozdan beyaz duman atıyor, sebebi ne olabilir çözüm için neleri denemeliyim?

CEVAP: Önce yağ siklon valfini kontrol edin vakum kaçağı. Yağ kapağını açtığınızda motorun devrinin düşmemesi gerek, ama parça yakın tarihte değişmediyse araca biniyorsanız direk değiştirmenizde fayda var. Problem yoksa hava akış sensörünü (MAF) de kontrol ettirin derim.


SORU 13: 2006 model BMW e90 kasa xenon farlı aracım var. Kumandadan kilitleri açınca angel farların yanmasını aktif edebilir miyim?

CEVAP: 2006 modeli bilemiyorum ama bende makyajlı kasası vardı ve menüden açılıp kapanabiliyordu. E83 te ise farı otomatik yapınca kumandayla arabayı açtığımda yanıyor sadece kilitleri açınca kapı ledleri yanıyor. 


SORU 14: 96 model e36 BMW 316i aracım var. Arabayı durdurup kontağı çıkarttıktan sonra sol ön park lambası ve arka sol park lambası yanmaya devam ediyor. Bende sorunu her akşam sigorta kutusunda yer alan 2. sigortayı söküyorum ve sabahta geri takıp devam ediyorum.

CEVAP: Far açma anahtarınız arızalanmış. İçini açıp bakım yaparak düzeltebilirsiniz. Olmazsa yenisini alın.


SORU 15: BMW 320 d e91 kombi aracımın yaklaşık 4 ay oldu hep ekran donuyor. Bazen kendi kendine kapanıyor. Kapatıp geri açınca geliyor bazen 10 dakika bazen 1 saat sonra yine ayni oluyor. Yardımlarınızı bekliyorum.

CEVAP: Aracınızda bluetooth var mı? Muhtemelen vardır. Benim araçta da sıcak havalarda donma, ses kesme ve kapanma sorunu yaşıyordum. Bluetooth deactive edilince düzeldi.


SORU 16: E36 BMW 3.20 otomatik aracımın el freni kaçırdığı için tamirciye gittim. Baktı balatalar yeni ayar yaptı yine kaçırıyor. Sadece BMW tamir eden yere gittim bu modellerin otomatik viteslilerinin el freni zayıf olur dedi. Yardımcı olur musunuz?

CEVAP: El frenini çektikten sonra çok az bir kaymamı yapıyor ? Çünkü e36 lar da boşluğu aldıktan sonra lastikleri kitler.


SORU 17: BMW 3.18 i 2003 aracımla yol yapınca yağ lambası yandı kontrol ettim minimum çiziğindeydi. 1 lt yağ ekledim 10 – 40w ( 50 – 60 km yol yaptıktan sonra ) evin önüne yaklaştığımda kaloriferden içeriye duman attı motor kaputunu açtığımda yağı koyduğum yerdeki motor kapağın altına doğru yağların aktığını gördüm bunun sebebini öğrenebilir miyim.

CEVAP:


SORU 18: 2003 BMW 3.18 E46 Otomatik aracın farları adaptif yani Bi-Xenon değil. Bundan dolayı farları normal E-46 larda ki gibi mercekli xenon taktırmak istiyorum olur mu? Ayrıca üstünde 5 kol 16 inch Jantlar var ben bunları M’ jantlar ile değiştirmek ya da almak istiyorum.

CEVAP:


SORU 19: 2009 model BMW 320d  sport aldım. Direksiyonunda telefon ve konuşma simgesi var. Ama ayarlar menüsünde telefon bağlantısı ile ilgili bir başlık göremedim. Bu araçlarda bluetooth ile telefon bağlantısı yapılabiliyor mu? 

CEVAP:


SORU 20: 2015 model  BMW 3.20 f30 aracımın sis farlarını beyaz yapmak istiyorum. Değiştiren veya bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olabilir mi?

CEVAP : Aliexpress veya n11 den h8 fog led bulb alıp davlumbazın kenarından hafifçe açarak takabilirsin. Sonrada kodlama yaparsın.


SORU 21: Bmw E90  aracımda sunroof u kapatırken tam yerine oturmuyor 1cm kadar aşağıda kalıyor. Ama çalışmasında bir problem yok. Nasıl düzeltebilirim?

CEVAP: Aracı çalıştırıp vites P konumunda iken ayağınız frende durun. Sunroofun arkasını kaldırmak için sunroof düğmesine dikey olarak basıyoruz ya; o şekilde parmağınızı çekmeden basılı tutun. Göstergelerde sarı bir ışık yanacak. Sunroof tamamen açılıp sonra tamamen kapanacak. Bu bir kalibrasyon işlemidir. Araçtan inip sunroofun duruşunu kontrol edin.. Eğer tam kapanmışsa sorun yok. Eğer kapanmazsa bir arıza olabilir ki en bilindik örneği de sunroof tırnaklarının kırılmasıdır.


SORU 22: 2005 model e46 BMW 3.16i manuel vites aracımda vitesi 1’ e attığımda özellikle sıcakta arkadan tak diye bir ses geliyor. Soğukta yapmıyor, sıcakta da bazen yapıyor. Kalkış yapmıyorum, araç debriyaj pedalına basılı vitesi 1’e attığımda oluyor. Debriyajdan çekme veya harekete geçme yokken. Genelde e46’ ların kronik sorunuymuş diyorlar. Tecrübesi olup çözüm bulan varsa yorumlarınızı bekliyorum.

CEVAP:


SORU 23: 2014 model f30 BMW 3.20 ied  aracım 50 bin km de. Kalkışlarda ( ara sıra her zaman değil) 1- den 2 inci vitese geçerken vites geçişini biraz sert şekilde hissediyorum. Özellikle kalkışta gaza basıp tam vites atacağım sıra gazdan ayağımı çekersem daha bariz oluyor? Bazı arkadaşlar şanzuman adaptasyonu ile alakalı olduğunu söyledi. Bu sorunu yaşayan var mı acaba?

CEVAP: aynen dostum her araçta var aynı durum. Eco Pro modda yapmıyor.


SORU 24: BMW E90 Lci  aracım için Halojen Far Arıza Uyarısı Vermeyen Led Ampul var mıdır? Daha önce bir kaç marka led denedim ancak ya arıza lambası yakıyor, ya da yerine sığmıyor ya da açılışta yanıp sönüyor. Nasıl farlarımı modern bir şekilde revize edebilirim?

CEVAP :


SORU 25: 2013 model F30 arabamda araç ısınıp 10-15 dakika bekledikten sonra çalıştırınca aşırı bir titreme oluyor. Biraz daha çalıştıktan sonra düzeliyor. Çalıştırdıktan sonra stop edip tekrar çalıştırdığımda ise yapmıyor. Beklemesi gerekiyor. Bazen titrerken Tahrik arızası da veriyor. Bobin ve bujiler değişti, yakıt pompası değişti çözüm bulunamadı. Bu tip bir sorunla karşılaşan oldu mu  ?

CEVAP: Genellikle Vanos selenoidleri (özellikle intake vanos selenoidi, motorun solundaki) ve turbo emme hortumundaki yırtık bu sorunun sebebi olarak çıkıyor.


SORU 26: 2013 model f30 3.16i aracımın motor beyni su almıştı. Nedenini bulamadık. Beyni değiştirdik. 5 gün sonra beyni tekrar su aldı ve arıza verdi.  Beyine bağlanan 6 adet fiş var ve fişlerden birinin üzerinden beyine su giriyor, ama bu fişe nereden su geliyor çözemedik.

CEVAP: Problem bulundu. Devir daim müşürü patlamış ve elektrik kablosu üzerinden su alıyormuş motor beyni. (Not: Aracınız tahrik, şanzıman ısınması, sürüş stabilizasyonu hatalarını aynı anda veriyorsa beyine giden en son fişte su var demek. Aracın kontağını kapatıp beyindeki o fişi çıkarın ve fişin içinde su göreceksiniz. Peçete ile suyu kurulayın arızalar kaybolacaktır. Servise gidip müşürü değiştirin.


SORU 27: 2012 model e90 3.20d m sport aracımda 90 km hızı geçince genelde bass lı müziklerde sanki baslar patlakmış gibi ses geliyor. Ama 90 km altındayken herhangi bir problem yok. Dururken de son ses basta problem yok sadece 90 km üzerine çıkınca oluyor. Birçok ustaya gittim kimi bizi aşar dedi kimi de şase vardır biz bakmıyoruz dedi.

CEVAP:


SORU 28: 49 bin km de 2015 model 320 ied sportline aracı yeni aldım. ilk defa otomatik vites bir araba kullanacağım. İstanbul da yaşıyorum. Bazı yorumcular kırmızı ışıkta D’ den N’ ye alınmasını söylerken bazıları D’ de kalmasını söylüyor. Hangisi doğrudur acaba?
Bir diğer sorum da aracı park ederken D’ den N’ ye alıp mı park ediyoruz? Ayrıca uzun yolda hangi modda sürüyoruz eco pro mu comford mu? Teşekkürler….

CEVAP: ışıkta beklerken sürekli D’ de kalmasın da sakınca yok. Ayağınız frende olsun. Beklemelerde sürekli vitesi değiştirmek sağlıklı değil.  Park ederken de önce vitesi boşa alıyorsunuz. Frenden ayağınızı çekip el frenini çekiyorsunuz. Böylece bütün yük el freninde olacak. Sonrasında P’ ye basıp kontağı kapatıyorsunuz (bunu çok dik yokuşlarda denemeyin). Ayağınız frendeyken de el frenini çekebilirsiniz. Asıl olay bütün yükü şanzımandan almak. Uzun yolda eco pro modu pek tavsiye edilmez, çünkü motora daha çok yük biniyor. Hatta kendiniz de test edebilirsiniz. Eco pro modunda motor yağı sıcaklığı, comfort ve sport moda göre daha hızlı yükseliyor ve yağ sıcaklığı daha fazla oluyor. Comfort modu en stabil olanıdır.


SORU 29: BMW e36 m43 motor 1997 klima sorunum var. Dijital klima kontağı açınca otomatik kendi çalışıyor klima rezistansı yani diğer adi kirpi diye geçiyor onu da değiştirdim düzelmedi arkadaşlar sorunu bilen varsa yardımcı olsun?

CEVAP:


SORU 30: 95 model 320 i araç kalorifer açtığım zaman içeri motorun kokusunu alıyor tüp de az olsa da benzinde açınca içeridekiler boğuluyor kokudan ve aracım seyir halindeyken 2000-3000 devir arası gaz kesme tekleme yapıyor yardımcı olun lütfen çözemiyorum bujileri değiştim olmadı. 

CEVAP:


SORU 31: 2011 model e90 320 d aracım var, özellikle yağmurlu havalarda kendisini korumaya mi alıyor ne yapıyor anlamıyorum markete ekmek almaya gittim park ettim. Marketten çıktıktan sonra bir baktım hiç elektrik yok. elektrik komple kesiyor hiç bir şekilde müdahale edemiyorum bir şey yapamıyorum ne radyo ne kapılar, hatta kapının sadece bir tanesini kumandanın içinden çıkan anahtar ile acıyorum bekliyorum 2 3 saat sonra deneye deneye kendine geliyor ve bunu 1 hafta 2 hafta ya da dediğim gibi sürenin önemi yok özellikle yağmurlu havalarda yapıyor acaba bir yerinde bir kısa devre falan mı var kaçak mi var su mu alıyor acil yardım.

CEVAP:


SORU 32: BMW e46 316 i aracım seyir halindeyken stop ediyor. Normal çalışırken stop etmiyor. fakat seyir halinde gazda ve benzinde stop ediyor. kaç yere gösterdim, bujiler değişti, boğaz kelebeği sıfır takıldı ama olmuyor bilgisi olan var mı?

CEVAP:


SORU 33: BMW 320 aracın farı, navigasyon, geri görüş kamerası, radyosu falan hiç biri çalışmıyor, navigasyonun ekranı hiç açılmıyor. Arızanın beyinden olabileceği söylendi, bilgisi olan var mı ?

CEVAP:


SORU 34: Aracım 2013 BMW 3,16. Yaklaşık 1 haftadır ilginç bir ses alıyordum. Sanki manifolddan ya da katalitik konvektörden kaçak gibi. Usta dedi ki, manifold kelepçeleri değişecek krank yağ kaçırıyor, turbo yağ kaçırıyor. Araç yağında eksik olduğuna dair herhangi bir uyarı vermedi. yine de usta yağın biraz eksik diyerek 1 lt yağ koydu ses kesildi. Bu ne sesidir arkadaşlar bilen varsa yazsın lütfen. Yatak sesi diyeceğim değil, çünkü biraz yağ koyunca geçti bir daha yapmadı ayrıca yatak sesi motor rölantide çalışırken de olur bu sadece hareket halinde yapıyor. Bilen varsa yazsın.

CEVAP:


SORU 35: BMW f30 2015 Kasım çıkışlı 320 i ed sıfır alındı araç. 2 ay sonra ara sıra marşta uzun kalıyor, yani kontağa bastığınızda motoru çalıştırmaya çalışıyor ama zorluyor geç olsa da çalışıyor. başına gelen olduğumu ben hayretler içindeyim, servise sordum başvurdum bulamadılar. 

CEVAP: Anahtarın direksiyon kolonuna yakın olduğundan emin olun, kapı cebi gibi yerlere koyuyor iseniz böyle uzun marş olabiliyor.


SORU 36: 2013 model f30 BMW 3.20 ied araç almak istiyorum . Ancak cruise control çoğunda yok . Sonradan takılabilir mi?

CEVAP: İster serviste ister kendiniz ebay den araştırarak tuş takımını alabilir ve taktırabilirsiniz. Sadece takılması yetmiyor code yapılması da gerekiyor.


SORU 37: BMW f30 320i aracımda ki run flat 205 60 16 lastikleri jantlarla beraber 225 45 18 yaptım. yeni aldığım lastikler run flat değil. kapıda sadece üzerinde ki lastiklerin basıncı yazıyor ve bunlar 40 lı rakamlar lastikçiler bunu tavsiye etmiyor. yeni ölçü için sizce hangi basıncı kullanmalıyım. Genelde tek kişi şehir içinde kullanılıyor.

CEVAP: iDrive’dan TPS basınc ayarlarına bak eskiden neydi mesela. hatırladığım kadarıyla 38 ile 40 arası.


SORU 38: 2015    3.20 aracımda sabahları ara sıra klimadan gelen beyaz buhar gibi duman ve yağımsı, motor kokusu gibi 2-5 saniye kadar koku geliyor, bazen de dumanın çıktığı görülebiliyor. 1 saatlik yolda, yaklaşık 3-5 kez tekrarlıyor. Bir çok şeyi denedik, havayı dışarıdan içeriden alma, sıcak ve soğuk çalıştırma, AC açıkken ısıtma, AC kapalı iken ısıtma, fan hızı auto yada manuel olarak bir çok kombinasyonu denedik. Tamirci filtrelere baktı sorun göremedi. En son komple göğsü çıkarıp bakarız dedi ama maliyeti çok yüksek ve ön konsol komple çıkacak. Doğrusu pek istemedim.
Soru ne olabilir?

CEVAP:


SORU 39: Araçta tüp yok 2.0 motor benzinli 3.20 i. 2008 model. sabahları motor soğukken saat gibi çalışıyor ama biraz titretiyor çalışırken ve araba 15 20 dakika sürüş yaptıktan sonra motor ısındığında vuruntulu çalışıyor gibi yapıyor ama geri sönüyor. Bunu sadece motor sıcakken yapıyor arabanın gidişinde veya çekişinde hiçbir sıkıntı yok. Bazen devir saatin dede dalgalanma oluyor ve yanık kokusu geliyor. Makinaya bağladık elektrikli soğutucu motor arızasını filan gösteriyor ama bununla sorunun bir alakasını anlayamadım ben. Ayrıca araç hararette yapmıyor. Ne yapacağım şaştık kaldım. Daha önce başından böyle bir şey geçen yada bilen birileri acil yardımcı olursa çok sevinirim.

CEVAP:


SORU 40: 2004 model e 46 3.20 d aracımda yakıt basınç müşürlerini değiştirdikten sonra araçta aşırı çekiş problemi ve ani hızlanmalarda kesmeler başladı. bunun için başka tamirciye gittiğimde sırasıyla turbo, turbo vakum valfleri, enjektör, hava akis metre gibi ekipmanlardan olduğunu söyledi. hepsini değiştirdim. Arıza hala çözülmedi. başka Bir tamirciye gittiğimde ise rail borusu üzerinde değiştirilen 2 tane müşürün beyine tanıtılması gerektiğini yada vakum hattındaki hortumların yanlış bağlanmış olabileceğini ve kendisinde şema olmadığını söyledi. yardımcı olursanız çok sevinirim. 

CEVAP:


SORU 41: 2002 3.25 i Aracım yolda seyir halinde iken, sadece camları açınca dışarıdan yanık yağ kokusu geliyor. Aracımda hafif bir yağ yakma mevcut evet. Fakat bunun eksozdan atılması gerekmiyor mu neden içeriye geliyor? Etkisi var mıdır bilmem, hararet ile alakalı hiçbir sorunum yok ama stop ettikten 2-3 saat sonra bile motor hala sıcak oluyor. Sadece LPG de iken ve her zaman değil, motor vuruntulu çalışıp normalden daha yavaş devir yükseltiyor. Bazen de lpg  ye geçmiyor dit dit dit diye uyarı veriyor.
Sorunların kaynağını bilenlerin veya tahmini olanların yardımlarını bekliyorum, iyi günler.

CEVAP:


SORU 42: Bir BMW E30 aldım. 316 i 90 model. Akış metre almam lazım. önceki sahibi buna 92 model 318 lerin akış metresini takmış 135 numara. Araba rölantide durmuyor. Orijinal akış metresini bulmam gerek. Elimdeki akış metre numarası ile bulamıyorum . E30 ların 280 ile başlayan akış metre kodu nedir orijinallerinin bilen var mı?

CEVAP: Araştırmalarım sonucu 201 veya 204 nolu akış metrenin uyduğunu öğrendim. 204 biraz daha üst modellerin akış metresiymiş. ama uyarmış. 


SORU 43: 2003 318 i 143 hp Otomatik şanzıman araç sahibiyim Motor Kodu (N42B20A)
Araç ile bir süre gittikten sonra yani araç yada şanzıman ısındıktan sonra yaklaşık 15 dakika süre sonrasında 5. Viteste çekişten düşüş meydana geliyor. 5. Viteste sabit hızla giderken devir bir anda 500 aşağıya salıyor ve araç gaz yemiyor , sonra kendi tekrar yukarı çekiyor 500 devir kadar ve araç düzeliyor , çekiş normale dönüyor. 4. Viteste böyle bir şey yapmıyor. Aynı şekilde 5. Vites ile hafif rampa bile olsa hızlanmak için gaza yüklenince yine aynı şekilde araç 500 devir salıyor ve yine çekişten düşüyor. Bazen rampada çıkarken bu şekilde salıyor aynı anda 4. Vitese düşürmeye kalkıyor biraz sarsıntılı düşürüyor ama tabi 4. Viteste sorunsuz çıkıyor.
Bu sebepten dolayı Bursa da şanzıman revizyonu yaptırdım. Dünya para verdim. Türbin değişti , yağı , filtresi , içindeki mil vs değişti. Sorun hala devam ediyor. Üst beyinde sorun olmadığını belirtiyor usta. Standart usta kaçamakları 4 aydır üst beyin getirip deneyecekti, şimdi onu da getirmedi en sonunda git gel git gel yok dedi üst beyin ve yine klasik usta hareketi böyle kullanacaksın dedi. bu tarz sorun ile karşılaşıp çözüm sağlayabilen arkadaşlar fikir paylaşabilir mi ve Bursa da bu sorunu kesin çözüm sağlayabileceğim bilgili bir servis var mı ? O kadar revizyon parası verdim sanki şanzımanın içinden geçiyormuşum gibi geliyor.

CEVAP:


SORU 44: 2009 BMW 320i E90 aracımda marşa bastım şanzıman arıza lambası yandı. araç hiçbir şekilde marşa basmıyor. vites de P konumundan başka bir şeye gelmiyor. bilgisayarla şanzımana giremiyorlar marş basmıyor çalışmıyor. kısacası elektrikçi şanzımancı çözemedi . mekaniğinde bir sıkıntı olmadığını söylüyorlar. daha önce başına gelen var mı yardımcı olan olursa çok sevinirim .

CEVAP:


SORU 45: 2008 e92 kasa BMW aracımda ara sıra kontak anahtarını yuvasına takıyorum ama gösterge ışıkları yanmıyor dolayısıyla marş basmıyor. Bazen birkaç saat sonra gittiğimde çalışıyor.
Aküyü ölçtürdüm normal dediler. Bu arıza neden olabilir? Normalde biliyorsunuz bu BMW’ lerde kartı takıyorsunuz tık diye bir ses ve ekranda ışıklar yanıyor sonra da start stopa basıp çalıştırıyorsunuz.

CEVAP:


SORU 46: 2016 model 320 ied araç özellikle uzun süreli kullanım sonrası park edilip 3 – 4 saat sonra tekrar aracı çalıştırmaya kalkıldığında tahrik ikazı yakarak “öksürerek” çalışıyor 3-5 km gittikten sonra ışık sönüyor, motorun bahsettiğim ilk/ılık-soğuk çalışma dışında hiçbir sıkıntısı yok (yakıt tüketimi/ çekişi normal)
Araç 50 binde. Bujileri yeni değişti. Okuduğum kadarıyla vanos selenoidleri MAF ve bir sürü şey buna sebep olabiliyormuş. Başına gelen önerisi olan olursa çok sevinirim.
Servise götürdüğümde 3 gün yatırıp bulamadılar aynı hatayı alamadıkları için.

CEVAP:


SORU 47: Yazılımsız 136 beygir 3.16i technology paket 2013 model araca sahibim öncelikle. Araçta çift çıkış warex sistemi ve supersprint egzoz mevcut gırtlaktan sona kadar krom değil normal egzoz. Lakin arkadaşlar ben katalizatörü iptal ettirip yerine henüz maddi açıdan durumum iyi olmadığı için Downpipe takmaktansa düz boru takmayı ya da katalizatörün içini boşaltmayı düşünüyorum ses olması için. Araçta warex sistemi mevcut öncelikle warex kapalıyken düz boru takmış olsam aşırı ses yapar mı polis tutar mı? ya da hangisini yapayım sizce kat iptal edip yerine düz boru mu yoksa katalizatörün içini mi boşalttırayım?

CEVAP:


SORU 48: 2014 3.20i aracımla dün 80-100 le giderken yolda tahrik hatası aldım. Aşırı titreme ve tam güç modunda kullanımı kesti, ama yolda kalmadım beni servise kadar götürdü.1 ay önce de aynı sorunu verip yolda bırakmıştı, çekiciyle servise gittim. Benzin pompasını değiştirdiler 1000 tl masraf çıkardı. Şimdi dünde aldığım hata altta resmini paylaşıyorum. Sebebi ne olabilir gittiğim usta bujiden olmadığını tesisatı kontrol edeceğini ve tesisatta değilse alt sekbanlarda yada pistonda olabileceğini söyledi. Pazartesi günü araca detaylı bakacak ve sonucu bana söyleyecek deneyimi olan arkadaşlardan yardımlarını bekliyorum.

CEVAP:


SORU 49: 2 gün önce 2012 model BMW F30 3.16 araç satın aldık. Akşam saatlerinde aracın içini ısıtmak için sağ sol sıcaklıkları 28 dereceye ayarlamamıza rağmen sol taraftan çok sıcak hava üflüyor. Ancak sağ taraftan soğuk hava üflüyor. Dörtlülerin alt tarafındaki sıcak soğuk düğmesini sağa sola çevirsek te bir şey değişmiyor. Fan hızını artırdığımızda göğüsün arka tarafında bir uğultu ses çıkıyor.
Problem neyden kaynaklı olabilir. Sağ taraf neden sürekli soğuk üflüyor. Mekanik bir arıza mı vardır ki ? Uğultu sesi bu problemden kaynaklı mıdır? Nasıl bir tamir işlemi olabilir. Basit bir işlemle çözülebilir mi?

CEVAP: Benim 2 ay önce başıma geldi serviste 2.700 lira ya yaptılar radyatörüne kadar değiştirdiler ve sorun çözüldü. klimanın tozdan dolayı bozulduğunu söylediler fazla ayrıntıya girmeden yaptırdım.


SORU 50: 2001 model e46 318i 118 beygir aracım var. 0 dan 100 km ye devir saatini devire devire 18 sn de çıkıyorum. Araba ilk iki viteste 3000 den sonra diğer vitesler de 2000 den sonra çok baygın. Bu benzinde de LPG de de aynı. Ayrıca araç bin devirde ilerlerken tapa gaz yaparsam araba 2000 devirde bir yığılıp sonra tekrar devam ediyor. Bu LPG de daha çok hissediliyor. Araçta baskı balata buji bobin değiştirdim ve de diferansiyel bilyalarını değiştirdim. Ama hala çözüm bulamıyorum. Gaz tepkim çok kötü. Tecrübeli ustaların yardımını bekliyorum.

CEVAP:


SORU 51: 2013 model f30 320i aldım. Sinir bozan bir sorunum var bilen biri yardımcı olursa sevinirim.
Her start yaptığım da klima otomatikman çalışıyor bunu kapatmanın bir yolu yok mudur .
Ayrıca efficient dynamic modlarının ne farklılıklara yol açtığını anlatan bir dokuman var mıdır?

CEVAP: BMW’nin karakteristik özelliğidir. Yanlış hatırlamıyorsam ilk olarak E36 kasa 3 serilerinde geldi bu özellik. Maalesef kapatılması gibi bir durum söz konusu değil.. aracı her çalıştırdığınızda (uzun süre kullanmazsanız) fanı eksileyip havalandırmayı kapatıyorsunuz zaten bir süre sonra da alışıyorsunuz.. ama yok ben uğraşmak istemiyorum derseniz alın Auto’ya hava durumuna göre sizin belirlediğiniz sıcaklıkta çalışsın dursun..


SORU 52 : 2013 model 316i, aracımı iki hafta önce ikinci el olarak satın aldım şuana kadar hiçbir problem yoktu bu akşam arabayı çalıştırdığımda idrive ekranı bembeyaz bir şekilde açıldı geri görüş kamerası dahil hiçbir şekilde ekrana bir şey gelmedi kapatıp açtım herhangi bir değişiklik olmadı. Daha önce yaşayan varsa veya bu tarz durumlar hakkında bilgisi olan varsa sebebi ve çözümü hakkında beni aydınlatabilir mı?

CEVAP : Ses düğmesine basılı tutun 30 sn. kadar.
idrive kendini tekrar başlatana kadar elinizi çekmeyin.

CEVAP : Teşekkür ederim, aracı bir saat sonra tekrar çalıştırdığımda sorun kendiliğinden düzelmişti, sebebini öğrenebilseydim iyi olurdu son olarak rakamlara idrive kısa yolları eklemiştim (1 no araç bilgisayarı gibi), ayrıca internette araştırdığım kadarıyla flash belleklerle alakalı olabilir, müziklerdeki Türkçe karakterler sorun olabiliyormuş acaba bunlarla mı alakalı yoksa kablolarda bir temassızlık mı söz konusu?


SORU 53 : 1 haftadır aracımın radyosunda bir sıkıntı var çok araştırdım yabancı sitelere kadar baktım hiçbir cevap bulamadım. Birçok şey okudum denedim bir sonuç alamadım. Bir ustaya göstermeden önce belki aranızda birinde böyle bir problem olmuş ve çözümünü paylaşır ümidiyle burada anlatmak istedim.
Aracım 2002 model e46 330ci. Business cd mevcut.1 haftadır radyo da cd de fark etmiyor her şey güzel çalışırken 10sn gibi sürede bir ses 1 sn kadar gidip geliyor ve bu arada “phone” yazısı çıkıyor ses kesildiği zamanda
Bu atraksiyonu nasıl normal hale çevirebilirim. Ben standart bir şekilde eskisi gibi müzik dinlemek istiyorum aracımda
Bu konuyla ilgili yardım edecek birileri varsa çok mutlu olacağım arkadaşlar. Teşekkürler şimdiden cevaplarınız için.

CEVAP :


SORU 54 : 1 hafta önce 316i f30 kasa kodlu araç aldım. Bu aracı almayı düşünen ve yakıt konusunda düşünceli olanlar varsa hiç düşünmeyin derim , çok ekonomik bir araç. Benim tüketimim tamamen düz yol verileri değil bu ortalama hız 31 km/saat , şehir içi , sıkışık trafik vs tam karma tüketim değeri.
sıfır motor ile ilk 400 km ortalama yakıt tüketimi 7.5 lt/100 km. genellikle eco pro modu tercih ettim. Sıfır motor olduğundan zorlamak istemedim ve bu motor çalıştıkça yakıtı daha da optimize olacak 6.x lere mi düşer bilmiyorum ama 7.5 bile gayet iyi bir değer.
daha önce 2.0tdi passat kullanıyordum ortalama yakıt tüketimim gene 7.5-7 lt civarıydı. Sadece benzin ile mazot arasındaki fark kadar tüketimim artmış oldu. İleride bu değer düşerse neredeyse aynı yakıtla arabayı yürütmüş olacağım.
tekrar belirtmek istiyorum bilgilendirme amacı ile bu başlığı açtım.
Gelecek süreçte yakıt tüketim değerlerimi buradan bildireceğim.

CEVAP : selam size katılıyorum. bence de kesinlikle e90 316’dan uzak durulmalı iş yerinde bir arkadaşımda var 2011 model.
rodaj döneminde ortalama 13.5 lt yakıyordu şu an 18.000 km de ortalama 10.4 lt benzin yakıyor .
benim ilk depo ile yaptığım yol yaklaşık 750-800 km civarı olacak gibi. rodaj bitince 7 lt nin altına düşerse gerçekten çok çok iyi bir değer olacak gibi.
ama yanlış yönlendirmek istemem çok dikkatli ve %80 eco pro kullanım değerleri bunlar. daha spor kullanmak isterseniz 10lt yi çok rahat bulur.
araç sıkışık trafiğe girince biraz fazla yakıyor. benzinli motorların doğasından dolayı ama sakin trafikte çok çok ekonomik.


SORU 55 : 97 model m52 motor 3.20 i BMW aracımın alarmı kapı kilitlendikten bazen 10 dk bazen bir saat bazen de 4 saat sonra çalıyor. bu ilk çalmadan sonra daha kısa süreli çalmaya başlıyor. Elektrikçi ile kaput bagaj ve kapı siviçlerine baktık. her siviçi ayrı ayrı denedik acaba kilit basmıyor mu kapı karşılıklarına diye (bantlayarak) olmadı… Sigortadan iptal etmek istedik, araba sigortayı söktün der gibi dıt dıt dıt bağırdı. Beyinden iptal edelim dedik, BMW sağ olsun hepsini birbirine bağlantılamış bu sefer iç ışık ve cam çalışmıyor. hiçbir çözüm bulamadık. yok konfor beyni dediler, değiştirmedim çünkü sıkıntı yok biliyorum. bagaj ve kaput siviçi iptal ettim yine olmadı. BU süre zarfında akşam oldu arabayı sanayide dükkanın içinde bıraktım. Bir sonraki gün usta başka bir elektirkçiye danışmış, denediklerimizi anlatmış adam da nem rutubetten dolayı siviçler zarar görmüştür demiş. Mantıklı geldi o an çünkü araba sabaha kadar kapalı sıcak ortamda yattı ve akşama kadar alarm çalmadı. ohhh dedim eve geldim ve gece az önce yine çalmaya başladı. dışarda da yağmur var hafif. araca ek olarak poiner indash (gizli ekran) teyp ve kapı içlerini ince neon ışık taktırdım. bu ışığa ise elektriği parklardan aldık. araç acaba bu ışık için yapılan ve parktan alınan ek kabloyu algılar mı alarm? artık yapacak bir şey bulamıyorum. ats sigortası demiş biri yarın ona bakacağım. ben google de 15 22 ve 23. sigortalara bakmıştım hatta hepsini de tek tek denemiştim iptal için… hiçbir şekilde çözüm bulamadım tamirden vazgeçtim sistem iptale izin vermiyor ?

CEVAP : Selamlar benimde 98 is var bendede kilit sorunu var kumanda açıyor ama kilitlemiyor. Merkezi kilit beyni var torpidonun altında ona bir baktırmamı söylediler ama güvenecek usta bulursam göstereceğim. Senin anlattığına göre bence de bir yerden şase alıyor gibi nemden yani kapalı yerde tekrar dene derim.

CEVAP : geç oldu ama kusura bakma 🙂
Nemli havada oluyor bu kesinleşti. şuan için sıkıntı kalmadı.


SORU 56 : 2014 316 i f30 fabrika çıkış m sport aracım var 4 ay önce arka balataları orijinal serviste değiştim yaklaşık 900 tl gibi tuttu şimdi önleri de değişmem gerekiyor ses gelmeye başladı servis 860 tl dedi araştırdım ate seramik marka ön balata 400 tl sizce bu konuda ne yapmalıyım
Diğer konu da sağ ön lastik içeriden tel yırttı aynı marka aynı lastiklerin sıfır gibi çıkmasını buldum iki adet fiyatı 600 tl alınır mı?

CEVAP : Ate balataların orijinalliğinden emin olabilirsen kesinlikle seramik öneririm. Ayrıca bulabilirsen Amerikan malı Akebono seramik balatalar var Amerika da Tam fiyat performans ürünü (ucuz) ama Türkiye için hiç bir fikrin yok.
Lastik konusunda ise ebad, rft, üretim yılı bilmeden yani sıfırıyla kıyaslamadan çok bir şey söylemek mümkün değil. Ama eğer sıfırıyla arasında en az yarı yarıya fark varsa ve lastikler gerçekten iyi durumdaysa (iyi durumda derken üretim tarihi de çok önemli) o zaman almak mantıklı diyebilirim.
Son olarak şunu ekliyim 2014 fabrika çıkışı lastik varsa aracın üzerinde zaten güvenli kullanım ömrünün sonuna gelmiş demektir (güvenli kullanım ömrü 5 yıldır lastiğin, bu süreden sonra lastik dışardan kusursuz bile görünse de kimyasal yapısı değiştiği için en önemli görevi olan arabayı durdurma ve yağmur gibi zorlu koşullarda arabayı yolda tutma görevini tam olarak yerine getiremeyecektir.) bu durumdaki bir lastik çoğu zaman size hiç bir problem yararmasa da Allah korusun can ve mal kaybına yol açabilecek kadar tehlikelidir, ya bu riski alarak kullanılmalı ya da zamanı gelince değiştirilmeli. Lastikler de emniyet kemeri gibidir emniyet kemerini kaza yapacağımız için ya da kendinize güvenmediğimiz için takmayız sadece, her ihtimali göz önüne alarak hayatımıza değer verdiğimiz için takarız. Lastiklere de aynı gözle bakmalıyız.
Kusura bakma kamu spotu gibi oldu biraz.
Not: yazmayı unutmuşum belki biliyorsundur ama önlere seramik takarsan arkalara da seramik takman lazım. Yoksa ön arka fren oranı değişeceği için tehlike oluşturur.


SORU 57 : ARACIM 2012 F30 KASA NORMAL HELOJEN FARLAR MEVCUT..
ARACIMA XENON FAR TAKMAK İSTİYORUM BİLGİSİ OLANA YADA YAPTIRAN OLDUMU
FİYAT ALDIM 8 BİN TL GİBİ RAKAM CIKIYOR ORJİNAL MONTAJ DAHİL.
COK GELDİ BANA FARLARIN MAGNETTİ MARKA VE DEPO MARKA OLANLARI VAR
UYGUN FİYAT AMA BUNLARI TAKILMASI VE SADECE FARLA BİTMİYOR GALİBA
BEYİN XENON OLUNCA FAR FİSKİYESİ VE BUNLARIN KODLANMASI VS.
BU KONUDA DETAYLI BİLGİSİ OLAN VARSA PAYLASIRSA SEVİNİRİM 

CEVAP : Zenon yerine led taktırsanız daha iyi değil mi, ledler için hem yeni nesil hem de zenon için tamponda far yıkama olması gerek, led için far yıkama yok, benimde halojen ben de led fara geçmeyi düşünüyorum, bende takipteyim.


SORU 58 : 3 gün önce satın aldığım 94 model E36 3.20i ( m50 )coupe aracın kompresyon değerleri 13-14.5 arası çıktı ve bilgisayarda hiç bir sorunla karşılaşılmadı. araçta sıralı LPG sistemi vardır ve tahminimce uzun süredir gaz bakımı yapılmamış. LPG yada benzinle kullandığım zaman çok fazla yakıt tüketimi ve motorun olduğu yerden çiğ gaz /benzin kokusu alıyorum . aracın çekişinde de 2.500 devire kadar ağır olduğunu düşünüyorum. ve son olarak resimde kırmızı ile çizilmiş yerdeki hortumların kor tapa ile kapatıldığının farkına vardım ve hortumların bağlı olması gereken yerden hafif duman çıktığının farkına vardım. sorunum hakkında yardımlarınızı bekliyorum ? 

CEVAP :


SORU 59 : 2012 MODEL F30 KASA BMW 320D ALDIM YENİ
ARAC 60 BİN KMDE SOYLE Bİ SORUN VAR
ARACI dynomoss DA TESTE SOKTUK..
ARACIN NORMALDE 184 PS MOTOR GÜCÜ VAR AMA
TEST VERİLERİNDE 160PS CIKTI NORMALMIDIR.BU
ARACIN FLİTRELERİ DEGİSMEMİŞ BUNDAN KAYNAKLI
24 PS DUSUS OLUR MU?

CEVAP : OTOMOLİNİZİN TAM GÜCÜNÜ AKTARMAMSINA
ÇOK FAZLA KİRLENMİŞ FİLİTRELER VE ATEŞLEME SİSTEMİ DE SEBEP OLABİLİR
AMA KESİN TESPİT YAPTIRMANIZ İÇİN BMW ORJİNAL CİHAZI İLE KONTROL ETTİRMENİZ GEREKİR.

CEVAP : Motor gücü ile yere aktarılan güç farklı çıkar. Aradaki kayıp gayet normal. Ben dynoya çıkmadım ama 170lik F30lar 150 küsur görünüyor denmişti geçenlerde. Çok takılmamak lazım. Arabanızın bakımını düzgün yapın düzgün kullanın yeterli.

CEVAP : Araç 3.20i ed (fabrika verisi 170 HP). Aldığımda yaptırmıştım. Filtre değişimleri ve yağ değişimi daha sonra yapıldı.
Bende de tekerleklerdeki güç 158,5 HP.
Ölçülen max motor gücü : 171,8 HP
Hesaplanan max motor gücü: 173,9 HP
Aktarma organlarındaki güç kaybı: 45,5 HP
Eğer tekerlek gücü ise normaldir. Bendeki dynoya göre sizin 165-170 civarı olması gerekir ama dynolarda 5-10 HP kalibrasyon farkı olabiliyor.
Eğer motor gücü ise sıkıntı var. 180-185 arası çıkması gerekir. Fabrika verileri motor gücünü yazar yere iletilen gücü yazmaz.


SORU 60 : E46 320D Otomatik Şanzıman Sabahları ilk Kalkışta Gecikme ve Olası çözüm Sabahları, özellikle soğuk havalarda karşılaştığım, arabayı bir dakika kadar ısıttıktan sonra P konumundan D konumuna aldıktan sonra yaklaşık 6-10 sn ye kadar araba hareket etmiyor, daha sonra yavaş yavaş hareket etmeye başlıyordu. Arabayı geçen nisan ayında aldığım için sıcak havalarda çok hissetmemiştim bu durumu. Fakat bütün kış soğuk havalarda bu gecikmeyi yaşamak gerçekten çok canımı sıktı. 1 ay kadar önce aracıma uygun olan Texamatic 7045E ile şanzıman yağ değişimi yapıldı. Filtre de değişti. Fakat problem düzelmedi. Araç şuan 117.000 de ve şanzıman yağı ilk defa değişti. Çıkan filtre orijinaldi.
Geçen gün yabancı forumlarda araştırma yaparken aşağıdaki konuyu ve BMW servis bültenini buldum. Meğerse benim yaşadığım bu durumu baya bir insan yaşamış. Aşağıdaki pdf’te durumu ve etkilenen araba modelleri ve hangi yıl üretilen arabaların bu durumdan etkilendiği yazıyor.
Benim araba 2003 10.ay üretim, M47TU motor kodlu ve A5S 390R (GM5 transmission) şanzımana sahip. Bir ay sonra üretilse idi durumu kurtarıyorduk anlaşılan..
DIS CD 41.0 üzeri bir versiyon ile EGS (Elektronik iletim kontrolü) yi yeniden manuel programlaktan bahsediliyor. Yeni yazılım yükleniyor sanırım.
Bazı kullanıcılar bu işlemi yaptırmış. Kimisinin sorunu tamamen düzelmiş. Bazıları ise yazılım güncelleme üzerine Lucas
Transmission Fix isimli bir ürünü şanzıman yağına ekletmişler ve böylece tam düzeldiğini söylemişler.
Türkçe bir kaynaktan bu durumu teyit edemedim.
Bu durumu benim dışımda yaşayan kimse olmadı mı acaba?

CEVAP : Arkadaşlar geçen hafta aracım şanzıman yazılımını güncelletmek için yetkili servise götürdüm. Aracın yazılımlarının komple güncelleneceğini ve 3-4 saat süreceğiniz söylediler. Rakam olarak 300-400 TL tutar dediler.
Teşekkür ettim ve daha önceden aracımın bluetooh modülüne telefonumu tanıtmak için götürdüğüm bostancıdaki bir ustaya gittim ve durumu anlattım. Şanzıman ve motor yazılımını aynı zamanda güncelleyeceğini ve 100 TL tutacağını 45 dakika süreceğini söyledi. Elindeki sistemin en son 2011 sistem olduğunu ve 2011 modele kadar bütün araçlara uyguladığını söyledi.
Tamam dedim ve aracı bilgisayara bağladık. Başta motor yazılımı güncellendi. Daha sonra şanzıman yazılımı güncellendi. Aşağıdaki resimlerde görüleceği üzere şuan ki yazılım 7563638 oldu.
Sonuçlara gelirsek. Bir önceki mesajımda bahsetmiş olduğum ve beni çok üzen vuruntu tamamen gitti. Aracın vites atış aralıkları değiştiği için şuan 2000 devrin üzerinde 3 den 4 e atıyor ve Allah’ a çok şükür bu durum çözüldü.
Maalesef sabah ilk hareketteki gecikme düzelmedi. Bunun için son şans lucas oil transmission fix kullanacağım. Şuan tiptronik ile ilk hareketi yapıyorum ve araç 2 saniyede hareket etmeye başladı. D konumunda 7 saniyeleri buluyordu. Şuan buda benim işimi görmüş oldu.
Motor yazılımı ile arabanın ısındıktan sonraki titreşimi ve sesi biraz azaldı gibi. Çok azda olsa yakıt tüketimi azaldı sanırım. Fakat motor performansında birazcık azalma hissettim. Sebebini tam olarak bilemiyorum. Fakat şuan için artılar çok daha ağır basıyor.
Aşağıdaki ekran görüntüsü şanzıman yükleme sonucuna ait.
Diğer resim ise program yükleme için kullanılan başlık. İnternetten araştırdığım kadarı ile aşağıdaki linkte kullanılan programı kullanmış usta.


SORU 61 : 2012 328i ve sonrasında 2015 Makyajlı 320i 40. yıl da devam eden kapı sesi şikayetlerinden sonra, kesin çözümü açıklıyorum
Defalarca teflon bantlar, kapı fitili değişimleri olduğu halde ses gitmedi. Servis mühendisi arkadaşa 6 ay önce bir öneri sundum. Sağ olsun kırmadan denedi.
Kapıdan gelen sesler; M Paket özelinde siyah piano black çıtalardan geliyor. Alüminyum mat çıtalarda böyle bir şikayet yok. ( Belki de ben denk gelmedim fakat servise de alüminyum çıtalı herhangi bir araç ses şikayetiyle gitmemiş )
Kapı fitili ile çıtanın temas ettiği yer mat siyaha boyandı. Dışarıdan baktığınızda yine piano black görünüyor. İç kısımları komple siyah mat boya ile boyandıktan sonra, sesler kesildi. Ve 6 aydır kapı gıcırtısı gelmiyor.

CEVAP : Değerli bilgi için çok teşekkürler. Çıtanın boyanan kısmını tam anlayamadım ben, iç ve alt kısım mı oluyor? Görsel yükleyebilir misiniz?
Ek olarak ne tarz bir boya ile nerede boyatmak gerekiyor?
Bilgi verebilirseniz çok sevinirim,


SORU 62 : Arkadaşlar merhaba e90 2008 3.20 i aracım var. Aracım bazen stop ettikten sonra anahtarı içinden vermiyor. Orada takılı kalıyor. Ve de çalıştıramıyorum da o vaziyette. Anahtar öylece içinde bekliyor. Sanırım 5-10 dk sonra beyin falan kapatınca anahtarı veriyor diye hissediyorum. Geri taktığımda isterse çalışıyor istemezse çalışmıyor. Bazen 1 saat çalıştırmadığı oluyor. Bazen de hiç yapmıyor. Beni çok mağdur etti ve bir türlü çözümünü bulamadım. Ayrıca arabayı kilitledikten sonra şanzımanda ki P harfi ve Start-Stop düğmesinde ki ışık da sönmüyor o niye sönmüyor onu da bulamadım. Fikir ve tecrübelerinizi merak ediyorum açıkçası.

CEVAP : 5 yıl e90 kullandım böyle arıza duymadım, okumadım, sizin bir hatanız olmasın, aracı stop etmeden önce vitesi p ye almıyorsanız anahtarı vermez, vitesi p ye aldığınız halde bu olay oluyorsa araç vitesin p konumuna alındığını görmüyordur, bu araçlarda akü zayıfsa böyle saçma sapan hatalarda olabiliyor birde kumandanın pillerini kontrol ettirin, (şanzumandaki ışık ,stop start ışığı ve 4 şü flaşör düğmesinin ışığı aracı kilitledikten sonrada bir süre daha yanmaya devam eder bu normal )sonuçtan haberdar ederseniz memnun olurum. Ben ciddi bir arıza olduğunu düşünmüyorum. Aracınızı sakın dışardaki ustalara kurcalatmayın onlar direk beyin arızası der ve içinden çıkılmaz durumlara düşersiniz, önce borusan a sorun mutlaka daha önceden böyle arıza gelmiştir, sonuçta Almanya ile de devamlı iletişim olduğu için tüm dünyanın tecrübesi BMW serviste birleşiyor zaten tr de içinden çıkamazlarsa Almanya’ ya soruyorlar. Tecrübe önemli.


SORU 63 : BWM 2014 – 3.20 iED – Acil yardım lütfen. Önceki aracım 2011 A5 idi, yağ yakması bezdirdi ve sattım.
Ne dersiniz, kronik problemleri vs. var midir?

CEVAP : Araçta herhangi bir line donanımı yok görebildiğim kadarı ile 16 inch türbine jantlarına kadar düz Türkiye paketi, ilk sahibi olduğum 50000km.de sport line 320 ied’de kronik sorun olarak; sudan geçerken eğer su egzoz yalıtımına gelirse şişme yapmasından ötürü şafta sürtüyor ve inanılmaz bir titreme yapıyor (yaygın olduğundan servise bununla ilgili aksiyon gelmişti garantiden sorun çözüldü 2014’lerde bu soru var mı bilmiyorum), motor kaputu altında kalan sağ üst taraftaki su tahliyesi borusu tıkanmaya müsait olduğundan yağışlı havada suyu tahliye edemediği için torpido tarafından halıya su sızması oluyormuş (benim başıma gelmedi ama servis danışmanım bununla ilgili aksiyon geldiğini ve ücretsiz tıkanmayan yeni dizaynlı parça ile değiştireceklerini söyleyerek servise çağırdı o da halloldu). Bunun haricinde kronik sorun hatırlamıyorum. Servis rakamları olarak da 850-900TL gibi rakamlara standart yağ bakımı yapılıyor, geçtiğimiz ilkbaharda arka balataları değiştirdim (yaklaşık 1000 TL), 15 gün önce de standart bakım+ ön diskler+ ön balatalar+ klima gazı yenilenmesi için 3500TL ödedim (borusan). Aracın rakamı 110000 TL gibi rakamlara çekilse daha makul olur sanki.


SORU 64 : 2010 ya da 2011 model 320d (184hp) almak istiyorum. Arabanın yakıt/performans vs özelliklerinin çok iyi olduğunu biliyorum fakat forumlardaki görüşler ve eş dostun fikirleri beni biraz frenledi.
➡️Enjektör problemi
➡️Manifold kelebek problemi(kelebekler kırılınca motora ağır hasar veriyormuş)
➡️Turbo sorunu
Bunlar için kronik sıkıntılar deniliyor doğru mudur?
Ve bunların dışında bildiğiniz sorunlar var mı?
Açıkçası arabayı sağlam bi kredi çekip alacam. Yani bu araba beni pişman eder mi?
Bu sorunlardan sonra diğer marka ve modellere bakıyorum ama biliyorum ki başka bir araç alırsam aklım hep 320d’de kalacak.
Lütfen yardımcı olun arkadaşlar, saygılar sevgiler

CEVAP : 3 yıl kullandım dediniz hiç bir sorunla karşılaşmadım bi tek zincir sesi gelmeye başladı 180 bin km de onu da sorun etmedım,5.20 d geçmek istediğim için 10 gün önce sattım, mümkün olduğu kadar donanımlısını almaya bakın.


SORU 65 : BMW E46 320Ci 2001 model bir aracım var geçen gün bilgisayara bağlayıp bazı arızalarını sildik ilk başta bir sorun yoktu eve gidip arabayı park ettim sabah kalktım klima, teyp, buz çözücü hiç çalışmıyor, kalorifer de yarıdan fazla açılmıyor. Hepsine elektrik geliyor ışıkları yanıyor düğmelerine bastığımda tepki veriyor yeşil ışık yanıyor ama bırakınca gidiyor. Böyle bir sorunla karşılaşan oldu mu?

CEVAP :


SORU 66 : Arabam (2000 model yarı otomatik 3.20Cİ BMW) kasım ayından bu zamana kadar çalışmıyor yani marş basıyor ama motor çalışmıyor baslarda bujiden olduğunu düşündük bujileri söktüğümüz zaman bujilerin yağlamış olduğunu gördük bujileri yakıp taktıktan sonra çalıştı ama diğer gün sabahında tekrardan aynı sorunla karşı karşıya kaldık yine marş basıyor ama motor çalışmıyordu bu kez araca takviye yaptık çalıştı ama kapkara duman attı. Biz bujilerin yağlamış olduğunu bildiğimiz için iki gün önce yeni buji aldık ilk taktığımızda çalıştı ama şuan yine aynı oldu marşa basınca bazen araba alır gibi alır gibi oluyor ama yine almıyor şuan sadece takviye yapınca çalışıyor benzini az gösteriyordu benzin alıp ekledik çeyreğin biraz üzerinde benzin oldu ama yine aynı arabayı çalıştırmaya deneye deneye aküyü bitirdik yeni akü aldık yine de aynı bilgisi olan varsa yardım etsin ne yapabilirim kış başladı başlayalı aracım bu durumda.

CEVAP :


SORU 67 : Öncelikle selam arkadaşlar bir sorunum var ve size danışma gereği duydum (5 6 motor test ve tamirci gezdim fayda etmedi)
Aracım 92 model m50b20 3.20i aracı ilk aldığımızda gaz alıp verme sorunu vardı bu gaz alıp verme rolanti göstergesinde neredeyse hiç belli olmuyor yani inip kalkma çok az ama sesi dinlediğimizde bariz belli sorunu bulduk gaz kelebeğinin altında boşta bir hava çıkışı vardı onu kapatınca araba düzenli çalışıyor fakat bu seferde araba ilk gaz verişimizde boğulma yapıyor ışıkta durup kalktığınızda gazı fazla verip kalkmam gerekiyor aksi halde gaz yemediği için gazı az verirsem boğulduğundan silkeleme yapıyor muhtemelen o çıkışın bir yeri var ama biz bulamadık tamirciler LPG ciler bulamadı bu işin ustası varsa bir fikir almak isterim
Biraz uzun oldu ama umarım anlatabilmişimdir şimdiden teşkkür ederim.

CEVAP :


SORU 68 : E36 DİJİTAL KLİMALI ARACIM VAR YALNIZ DİJİTAL KLİMA KONTROL PANELİ SON ÜÇ GÜNDÜR BİR ÇALIŞIYOR BİR ÇALIŞMIYOR.MESELA AUTO KONUMUNDA ÇALIŞIRKEN BİRDEN EKRAN GİDİYOR ÜFLEME KAPANIYOR YALNIZ AUTONUN IŞIĞI YANIYOR AMA HİÇBİR İŞLEM YAPMIYOR SONRA KENDİLİĞİNDEN GELİYOR. DAHA ÖNCE BAŞINA BÖYLE BİRŞEY GELEN VARMI YARDIMCI OLURSANIZ SEVİNİRİM..

CEVAP : Hocam selamlar, aynı şey eski araçlarım dada başıma gelmiştir geçmiş olsun şimdiden ben çözümü dijital klima içerisinde 3 4 adet kondansatörler mevcut onları yeniledim değiştirmekle çözdüm olayı fakat uzun sürmüyor bu düzelme. Tekrar eski sorunlu haline kavuşuyor.. Kafasına göre açılıyor kapanıyor ben kapatıyorum o açılıyor sonra işte eee ekran sönük kalıyor ama kilitlediği için kapanmıyor vs vs..
Ne yazık ki yeni bir çıkma dijital klima paneli alacaksınız onunda ortalama fiyatı 140 ile 200 tl arasındadır. Parçayı da tecrübeniz yok ise hurdacılardan sanayi ortamından yani veyahut facebookda BMW sayfaları mevcut oralardan arayabilirsiniz yardımcı olurum yönlendiririm isterseniz.


SORU 69 : Ben geçen hafta BMW 316İ 1998 MODEL sedan 189 binde kırmızı bir araç aldım.
Araç daha önce motordan işlem görmüş. faturası falan var değişen parçalar hepsi yazıyor.
Aracı aldım düz yollarda uçak gibi gidiyor.
Yokuşlarda da durmadığın sürece fırtına gibi ancak.
Yokuşta durduğum zaman aracı yerinden oynatamıyorum.
Baskı balata bitmiş dediler gittim değiştirdim. Gıcır gıcır yaptırdım.
Ancak gene sıkıntı çözülmedi.
Aracın difreransiyel şaft salıncaklar falan hepsi tertemiz gıcır gıcır.
Brc marka LPG takılı araçta
Bu araç neden yokuşta yerinden kalkmaz bilen eden var mıdır. aracı yola çıkartamıyorum bu sıkıntıyı çözmeden
Benzine aldığım dada kalkmıyor.

CEVAP :


SORU 70 : Uzun yolda dizel yakıt aldık araç 3.20d 2004 maalesef normal dizel verilmiş şimdi sürekli siyah duman atıyor araba her gaza basışımızda çekişi de düşüktü yakıt katkısı ve depoyu fulleyip tekrar devam ettik azaldı önce sonra çeyrek depoya inince yine aynı şekilde siyah duman atmaya başladı. Dün devirli sürdük arabayı tamamen bitsin diye yakıt lambası yanana kadar fakat bu seferde durduğumuzda yağ kokusu aldık motorun ön kısmına komple yağ püskürmüş çözümü nedir? Teşekkür ederim.

CEVAP :


SORU 71 : bizim e39 kasa BMW durup dururken kendi kendine alarmı ötüyor bazen üst üste 5 defaya kadar tekrarlıyor bazen sadece bir kere ötüyor mahalle rahatsız olacak diye tırsıyorum ve çok da yüksek bir sesi var dıt dıt dıt diye ötüyor ve araba yaklaşık 1 haftadır kullanılmıyor

CEVAP : Eğer ATS’yi iptal etmek istiyorsanız (Anti Theft System) Sağ arka çamurluğun içindeki 48 nolu sigortayı çıkartın ATS (anti theft system) iptal olacaktır. sorununuz kapı karşılıklarından. değişmesi gerekli.


SORU 72 : Merhaba arkadaşlar 2007 e90 320D aracım var araç 130km hızla sabit giderken titriyor hafif bir direksiyon sallaması mevcut ancak aracın gönyesi daha fazla titriyor, aracın ilk sahibiyim kazası mevcut değildir Rot balans hepsi yapıldı lastikler 1.5 senelik continantel conti contac5 ve 7mm üzeri, araç daha önce 130 ve ustu titreme yaparken rot balanstan sonra sadece 130 sabit hızda giderken yapmaya başladı, üzerinde balans yaptık yine değişen bir şey yok , arka tekerlerde 2cm flans (spacer) mevcut ancak titreme on tarafta ne yol izlemem gerekir yardımcı olabilecek var mı 🙂 teşekkür ederim tekrar

CEVAP : hocam bir arkadaşımda aynı dertten yakınıyordu onunda 100lerde direksiyon titreme yapıyormuş ama üstüne çıkınca bir şey yok diyordu e36 gerçi onun aracı.
ve bir şey soracaktım aracınızdan memnun musunuz? fd6 civici mi satıp 320d veya tüplü 316i almayı düşünüyorum e90 yakıt durumu ve arza çıkardığında ne kadara mal oluyor ortalama birde sık sık arza çıkarıyor mu teşekkür ederim.

CEVAP : orijinal 150 bine kadar olan araçlar ağır bakım dışında düzgün bakıldıysa sorun çıkarmıyor, ancak alacaksanız 163 lük 320d aliniz makyajlıların motor bloğu alüminyum olduğu için rektifiye edilmiyor , 163 lükler daha az masraflı , yakıt güzel şehir içi basa basa ful depo 200 liraya en az 600 küsur km yapıyor, 316 ya bulaşmayın derim en azından alacaksanız güçlü ve dizel bir şey daha mantıklı.


SORU 73 : Arkadaşlar bu BMW lerde tıslama sesi çok hoş; blow of mu deniyor ve egzos tan mı kaynaklanıyor bu ses

CEVAP : Blow off sesi; gereksinim anında gaza basıp turbonun basınçlı hava üretmesini sağladıktan sonra gazdan ayağımızı çekerek üretilen basınçlı havanın artık gerekmediğini düşünen motorun bir tahliye valfi üzerinden havayı tahliye ederken çıkan sestir. Hava basınçlı ve tahliye valfi de akustik olarak ayarlandığı için ççççiiuuuuv diye bir ses çıkar. İsterseniz oraya bir düdük bağlayıp, her seferinde çiiiuvv diye bir ses değil de, DÜÜÜT diye bir ses de çıkarmasını sağlayabilirsiniz. Böylece ismi blow off değil de, blow horn olur.


SORU 74 : BMW e46 ikaz lambası yanıyor nasıl düzeltebilirim motor lambası yanıyor
sağ far lambası yanıyor
açarken oil service yazıyor
airbag passagier lambası yanıyor

CEVAP :


SORU 75 : BMW 318ci DSC Sistemi çalışmıyor Merhaba arkadaşlar yurt dışında yaşıyorum bir araç buldum bmw lerde olan dsc sistemi çalışmıyor bunun ne gibi etkileri olur. eğer alınsa ne kadar masrafı çıkar onun dışında araçta herhangi bir sorun yokmuş.

CEVAP :


SORU 76 : Arkadaşlar merhaba 2002 model bir BMW 316i (lpgli) aracımız var araç normal şehirde giderken (fazla dur kalk yok)hararet yükseliyor ve 2 . çizgiye geliyor lamba yanıyor sonra gaza basıp çekiyoruz ve oynuyor resmen bir yükseliyor bir düşüyor 3 4 defa oldu bu olay sizce neden olabilir ?
Fan arızalıydı değişti conta değişecek gibi gözüküyor termostat sürekli devir daim yapar hale getirildi ama hala aynı sizce neden ?

CEVAP :


SORU 77 : uzun zamandır kullandığım 1997 e36 compact aracımı dün muayeneye götürdüm abs ışığı yanmıyor devre dışı bırakılmış diye muayeneden geçirmediler ancak ben bu araçta zaten abs sistemi yok diye biliyordum biraz araştırdım torpido altında abs beyni oluyormuş bugün torpidoyu çıkarttım beyine rastlamadım kaputun altında sigorta kutusunda üzerinde abs yazan bir role oluyormuş 3 tane role var ancak hiç birinin üstünde abs yazmıyor zaten aracı aldığım günden beri gösterge panelin dede hiç bir şekilde abs ışığı görmedim simdi bu araçta abs var mı yok mu anlamadım gitti 

CEVAP :


SORU 78 : F30 – Bi-Xenon  bir sorum var aracımı geçen hafta teslim aldım, bu bir sorun mu bilemiyorum ama sizlere danışmak istedim,
yağmurlu havalarda öndeki aracın tamponuna yaklaştığımda ışığın sabit durmadığını gördüm sanki yanıp sönüyormuş gibi oluyor ( yağmur yansıma yapıyor olabilir ) ama aracın önüne geçip farlara baktığımda en ufak bir göz kırpma vs göremiyorum. Sizce bu durum benim tahmin ettiğim gibi yağmurdan mı kaynaklanıyor yoksa aracı bir servise götüreyim mi ?

CEVAP : Aynı şeyi bende ilk aldığımda merak etmiştim, kaputun üzerinden far camına düşen su aşağıya inerken farların yaptığı yansıma bu önemli bir konu değil.


SORU 79 : e46 320c geçen günlerde direksiyon pompası yağ boşalttı , malüm değiştirmek zorunda kaldım ve de orijinal ürün kullanmadım , ürünü taktıktan sonra ürün çalışmıyor gibi gözüktü fakat sonra ilk  etapta aküyü çıkartıp 3-5 dk bekledik tekrar aküyü bağladık ve çalıştı , şimdi işe şöyle bir sorun yaşıyorum araba gün içerisinde hiç çalışmadığı zaman ilk çalıştırmamda direksiyon sert sanki pompa arızalıymış gibi gözüküyor , fakat devri 3-4 bin yapıyorum direksiyonu sağa sola çeviriyorum “tık” diye bi ses gelip direksiyon kaymak gibi olmaya başladı ustaya sordum pompadan yapar dedi bir başkasına sordum basınç müşüründen yapar dedi bu sorunu bir türlü bulamadım parçayı aldığım yere söyledim parça ses yapıyorsa getirin değiştirelim dedi , parçada sorun yok dendi , 
Yani kısacası araba soğuk iken çalışmamız iken günde 1-2 sefer bu dediğim olayı yaptığımda sorun olmuyor bu sorunu nerden yapabilir neyden yapabilir bilgisi olan yok mu ?

CEVAP : Aynı sorun bende var e46 320i direksiyonum sertleşiyor hidrolikten değil güvendiğim bir ustam “Bostancı sanayi BMW doğuş oto” direksiyon pompasından olduğunu söyledi daha vakit bulup götüremedim. Vaktim olunca yaptıracağım masrafı 300-450 tl civarı olması lazım. 
Sizin sorununuzun aynısı özellikle hava soğuk ve motor soğukken baya sert olur biraz gittikten sonra “20-30dk” yumuşamaya başlar. Ayrıca net bilgi de verilemez bu konuda benimki de tahmin ve ustanın söylediğinden ibaret basınç müşüründen olma ihtimali az da olsa var.


SORU 80 : Merhaba, 16bin km.de f30 320d aracı yeni aldım. Araçla ilk yolculuğum uzun yol oldu.Start-stop kırmızı ışıklarda güzel çalışıyordu.Fakat şimdi ne zaman kırmızı ışıkta dursam gösterge panelinde (start-stop üstü çizilmiş) şekilde yanıp sönüyor motor durmuyor. Araç soğukken, sürekli dur kalklarda, rezistans çalışırken durmaz diye okudum. Fakat bugün daha dikkatli test ettim, araç 100 derece gösteriyordu, rezistans kapalıydı, uzun bir süre aralıksız kullandım yine çalışmadı. Acaba bir arıza olabilir mi? ( akü zayıf olsa idrive da hata vermesi gerekmez mi?)
Sormak istediğim ikinci konu da anahtar cebimde araçtan uzaklaştığımda kapıları kilitlemeyi unuttuğum takdirde otomatik olarak kilitlemiyor mu? Keyless go ya alışamadığımdan bugün hem motoru hem kapıları kapatmadan çıktım 2 dakikalığına petrole girdim, epey tehlikeli bir durum. 

CEVAP : Start stop saydıklarınızın dışında mesela
aracın iç ısısı sizin belirlediğiniz ısıya gelmemişse, istenilen sıcaklığa ulaşılması için, 
durma esnasında direksiyon ile işinizi bitirmemişseniz ufak çaplı bir dönme hareketi yapmışsanız,
frene yeteri kadar basmamışsanızda devreye girmez ve motoru stop etmez.. Yani arızalı olsa hiç çalışmaz, içiniz rahat olsun..

CEVAP : Kalorifer ve klima çalışıyorsa ve aracın iç sıcaklığı yeterli değilse devreye girmez. Dışarısı çok soğuksa devreye girmeyebilir. Direksiyon düz durmuyorsa devreye girmez (yani tam düze gerek yok ama 90 derece falan dönükse girmiyor.) Yalnız ekrandaki işaretin düz yanması lazım. Yanıp sönüyor demişsiniz emin misiniz?
Ben bir keresinde arabayı çalışır unutmuşum 9 saat çalışmış. Otomatik kapatma veya kitleme diye bir şey yok dikkatli olmak lazım.  

CEVAP : Uzun süren gezintiden sonra motor sıcaklığı tam, iç mekan sıcaklığı da ulaşıyordur yazan değere. son 3 gündür 1 kez bile çalışmadı. Direksiyon düz ve hareketsiz, fren tam basılı durumda. Yanıp sönmüyor haklısınız, start stop üstü çizgili panelde beliriyor, frenden ayak kalkınca gidiyor. 


SORU 81 : Senelerdir 1997 model otomatik şanzıman 318is kullanıyorum, LPG taktırmadım. 2012 yılının başlarında aracın yakıt pompası yandı, pompayı değiştirdik fakat ondan sonra araç marşı tek seferde almamaya başladı, ilk marşa basışta çalışmıyor kesinlikle, ikincide kusursuz şekilde çalışıyor.  2013 yılında araba sadece ayda bir çalıştırıldı sene boyunca belki 120 kilometre yol yapmıştır. 2014 itibariyle normal kullanışa döndüm, haftada 3 ila 5 gün arasında kullanmaya başladım fakat yakıt tüketimi inanılmaz derecede artmış durumda. Ortalama 9.9 litre/100 km yazıyor her yerde ama ben özellikle otoyolları tercih etmeme rağmen aracım 13 litre/100 km gibi bir yakıt tüketimine sahip. Ayrıca tekrar yoğun kullanmaya başladığımda fark ettim aracın ivmelenmesi de hayli yavaşlamış vaziyette. Bir kaç yere gösterdik kimi benzin pompasından değil bu dedi, kimi şanzımandandır dedi, kimi şanzımandan olmayabilir boşuna çok masraf yaparsın dedi. Sebebi ne olabilir, benzer sıkıntılar yaşayan var mıdır? 

CEVAP : Bence tüketim değeri normal yeni nesil 1.6 motorlar bile 10 lt civarı tüketiyor 100 km ortalamada.
Normal değil, şöyle değil 100 liralık benzinle 120 kilometre gidiyordu benzin 5.12 iken, nerden baksanız 85 87 kuruşa tekabül ediyor kilometrede.
Önceden de böyle bu kadar litre yaksa sorun etmezdim ama az yakıyordu çok daha az hem de.


SORU 82 : BMW 3.20d Edition 2011 bluetooth var mı 
Uzun yola çıkıcam çalıştıramadım
Tel tuşuna basıyorum menü yok

CEVAP :


SORU 83 : arkadaşlar 1987 model e30 coupe kasa araç aldım. motorundan şuanda yatak sesi geliyor. buna ne yapabilirim. motor tamamen elimde kalana
kadar binmeli miyim. yoksa şuanda bir müdahale ettirmeli miyim. en ucuz şekilde nasıl başa çıkabilirim. 

CEVAP :


SORU 84 : Yeni aldığım 2015 sıfır BMW 3.20ied dikkatli kullanmama rağmen 12lt yakıyor. Üstelik eco mod’da. Acaba sıfır araç diye mi böyle?
Fren enerjisi hakkında bilgisi olan kimse var mı, ne işe yarıyor?
Bende Mercedes E vardı. Yokuş aşağı giderken ayağımı gazdan çekerdim, beni 2km götürürdü.
Aynı yokuşu 3.20ied ile gittim ayağımı gazdan çektim. Ancak 1km götürdü. Sonrasında tabi gaza basmak gerekiyor. Bu da Yakıt tüketimimi arttırıyor.

CEVAP : ilk günler benim araçta aynı şekilde yakıyordu. Şu an 7.000KM oldu 9. aydayım. sürekli bayır çıkıp inmeme rağmen ve 19″ jant takılı ortalama 9lt görüyorum. jantlarım küçük olsa daha da az yakacağını düşünüyorum fakat sonuçta BMW çokta tasarruf beklememek lazım 🙂 ama için rahat olsun düşecektir. 


SORU 85 : 2011 Senesinde aldığım bir önceki kasanın son serisi BMW 316i ( Navigasyonlu )
Üzerinde kapak jant vardı ( En ucuz BMW düşünün park sensoru bile yok )
Bende gittim 4 tane Çin malı jant aldım 4 lastik için . Jantlarımı da bir arkadaşa sattım.
Konun bununla bir alakası var mı bilemiyorum ama. Araba teknik serviste bir hata bulamıyorlar
Lakin araba 40 50 ile giderken bile 90 ile 100 ile giderken de yani hıza bağlı değil 
Sanki rüzgar vurmuşcası na hafifçe sağa sola yalpalıyor .
Bunun sebebi ne olabilir ? Arabayı satacağım , Sattığım adama mahçup olmak istemiyorum . Bununla ilgili bir ikri olan var mı ?
Başka ney böyle bir sorun çıkarır , Sizce 2011 Nisan erkanli aldiğim bu arabanın şu an piyasa değeri nedir ?? 71.000 km de .
65 Yaşında babam kullandı arabayı , sağı solu çizikler , kaporta boyalar var ama kaza hiç yapmadı , Hep sürtük ve hafif çizilmeler ? 

CEVAP : İkinci el fiyatları son bir iki haftadır artışa geçmiş durumda, bilmem sadece dolar etkisi mi.
2012 E90 316i, ekran/navi, xenon far ve sunroof ile kazasız ve çok kilometresiz 80,000 TL civarı olur derim. Siz buradan kendi arabanızı hesaplayın.

 


SORU 86 : 2006 Model E90 kasa 320iye sahibim. Arabamda dijital klima var..
Fakat ben bir türlü bu kaloriferi ısıtamıyorum..
Isıyı sağ-sol şeklinde 28 dereceye getiriyorum. 
Buz işaretini kaldırıyorum, yani ışık yanmıyor..
Bu şekilde beklediğimde araba ısıtmıyor fakat biraz bekleyip, daha sonra araba rolantıda çalışırsa ısıtmaya başlıyor ama yine problem oluyor bu sefer yola çıkıp, asfaltta 100-120 arası seyrettiğimde yine ısıtmıyor bu sefer tam tersine sanki klima açık gibi buz gibi geliyor.. 

CEVAP : Ortadaki üfleme kanallarının ortasında soğuk sıcak ayarı var onun kırmızıda olduğundan emin olun, ikincisi motor ısınmadan zaten sıcak hava üflemeye başlamaz, eğer yolda giderken hararet düşüyorsa soğuk üfleme yapabilir hararet göstergesini takip edin soğuk üflediği zamanlarda düşüyorsa muhtemelen termostat arızalıdır sürekli açık kalıyordur bu da motorun sıcaklığını düşürür. 

CEVAP : Tüm cevap veren arkadaşlara teşekkür ederim. 
Sorunu hallettim ve bu sorunu yaşayan arkadaşlar için problemi nasıl aştığımı belirteyim, 
Yukarıda arkadaşın da dediği gibi komple göğüslük söküldü ve arabanın kalorifer radyatörünün içinin pislik dolduğunu ve radyatörde problem olduğunu anlamış olduk. 
Hemen yeni bir radyatör siparişi verip değiştirdik. Aynı şekilde borularda da pislik olduğunu onu da servis bir şekilde temizledi. Sorunu bu şekilde çözdüm. 
(İşini bilen bir servise götürün aracınızı yoksa benim gibi parçaların birkaçı kırık şekilde geri alırsınız arabanızı.


SORU 87 : F30 3.20 ED 19  18 jant mı 19 jant mı ? 19 jant da eibach yay ile zıplama ve performans nasıl olur? kullanan var mı acil yardım lütfen 

CEVAP :


SORU 88 :  95 model 3.16i compac tım var. Arabamda 2 haftadır bir sıkıntı var ne Nevşehir’ deki ustalar ne de Kayseri’ deki ustalar çözemedi sıkıntıyı. Arabam 4-5 saat durduktan sonra marsa hiç basmıyor ya arabayı vurdurmam gerekiyor yada akü takviyesi yapmam gerekiyor anca öyle çalışıyor. Akünde sıkıntı var dediler akü aldım şarj dinamosu şarj etmiyor dediler şarj dinamosu taktırdım arabada elektrik kaçağı yok 5-6 kişi baktı ses sistemim aküyü çekmiyor kontrol ettirdim sıfır aldığın akü de arızalıdır dediler bayisine götürdüm testlerden geçirdiler aküde de sıkıntı yok. Basına böyle bir iş gelen var mı kafayı bozacağım.

Ama akü takviyesi yaptığım anda mars basıyor

CEVAP :


SORU 89 : 94 3.18 i e36 araçta 2-3 gündür ters giden bir şeyler var ilk önce sigorta panosundan 2 sigorta patladı ardından benzin ve hararet göstergesi ve sunroof gitti onlar sigortadanmış halledildi şimdi sorun daha büyük aracın ışıkları yanarken araç kontağı çıkarsan da stop etmiyor ayrıca arka frenlerde yanmıyor bu olaylar birden bire başladı sorunu anlayan arkadaşlar çözüm ve önerileri???

CEVAP :


SORU 90 : 320 d Arkadaşlar selamlar, araç bakımdan çıktı fakat 1500 devirden sonra direksiyonun alt tarafından şahin egzosu gibi ses geliyor genelde 1500-2000 devir arasında düşük viteslerde duyuluyor. Yüksek viteslerde gelmemesinin sebebi yol sesinin baskın çıkmasından olabilir. Tekrar servisten adam eve geldi ben servise gittim fakat düzelmedi araba ısındıktan sonra oluyor. Bakimi yapan servis mazot filtresinin orada bir kelepçenin oturmamasından diyor, bu kronik hastalıkmış. Kimi motordaki zincir diyor fakat araba daha 63000 km de ve temiz binilmiş ihtimal vermiyorum. Yabancı forumlarda airbox diyorlar genelde bizde bu neye tekabül ediyor hava filtresi mi ? Daha önce benzerini yasayan varsa lütfen paylaşımları bekliyorum. 

CEVAP :


SORU 91 : Arkadaşlar üç ay kadar önce 2008 model 90 binde e92 aldım. hiç bir hasar kaydı en ufak bir boya dahi yoktu araç dynamoda 234 bg veriyordu ve ilk aldığımda hiç bir sıkıntı yoktu çok da memnundum performansından dun kontağı taktığımda sırayla beş tane ışık yandı. Motoru çalıştırdığımda bir sure söndükten sonra tekrar ayni şey oldu seyir halindeyken sağa çektim motordan yanık kokusu geliyordu ve çok hafif duman vardı suyunu yağını yeni değiştirmiştim ve henüz on beş dakika kullanmama rağmen motor yanıyordu. Elimi değdiremiyordum kaputa servise gittim araç bilgisayara bağlanıp hatalar silindi fakat simdi 4500 devirden sonra gaz kesiyor bazen bana sorun beyinde gibi geldi servise göre beyinde bir sorun yok diyorlar. Fakat hevesim kursağımda kaldı moraller çok kotu bir teşhis de koyamadılar şimdilik sorun yok ama bazen gaz kesiyor motor yine çok sıcak ama koku duman yok sizce ne yapmalıyım sorun ne olabilir başımı ağrıtır mi üç dört sene binmeyi planlıyordun satmak da istemiyorum sizce satmalı  mıyım?
Not: Aracı 77 bin TL ye aldım 3. Sahibiyim altında dahi vuruk yoktu aldığımda.

CEVAP : katalitik konvertöre baktırsanız iyi olur.


SORU 92 : 2011 e90 kasa 3.20d araç aldım. Alırken expertize soktuğumuzda balatalar 5-10 bin km götürür demişlerdi. Yalnız bugün araçta fren ikaz lambası yandı.
Biraz araştırdım fren hidroliği kolay kolay bitmez dediler. Balataların azaldığı vakitte bu hidrolik yağı göstergesi yanıyormuş.
Daha önce fren hidroliği ikaz lambası yanan arkadaşlar izledikleri yolu yazarlar ise çok sevinirim.

CEVAP : Araçta fren hidroliği ile ilgili bir sıkıntı yokmuş. Lastik basıncı ile ilgili hata veriyormuş.


SORU 93 : Arkadaşlar aracımın gösterge ışıkları park konumunda iken yanıyor fakat ön ve arka park lambaları yanmıyor sigortaları kontrol ettim bir sorun yok sizce neden olabilir.

CEVAP : Kabloların birinde şase var.


SORU 94 : 2001 MODEL 320 D DÜZ VİTES ARACIM VAR ARACIMDE ÇEKİŞ PROBLEMİ YAŞIYORUM ENJEKTÖR TURBO GİBİ ÜNİTELERİ YENİLENDİ AMA HALA PROBLEM DÜZELMEDİ BU KONUDA NE YAPABİLİRİM..

CEVAP :


SORU 95 : Arkadaşlar iyi forumlar. Bende 87model BMW 3.24td (turbo dizel) araç var bunun motorunu indirip benzinli motor taktırmak istiyoruz. geçen sene bunun yasaklandığı söylendi ne kadar doğru bilgisi olan var mı? 

Bir de dizel olarak kalacak olursa turbo taktıracağım parçacı büyük turbo mu kütük turbo mu diye sordu bu araçlara hangisi kullanılıyor acaba benim bir bilgim yok yardımcı olursanız sevinirim.

CEVAP :


SORU 96 : Arkadaşlar yeni aldığım e90 3.20i üzerinde bulunan jantlarımı orijinalleriyle değiştirmek istiyorum. İlgilenen arkadaşlar benimle irtibata geçebilirler. Jantlar verdiğim linkteki jantların aynısıdır ve daha 1 aylıktır. Lastikler ise yine 1 aylık olup ocak 2014 üretimidir. Çizik, leke vb. yoktur, pırıl pırıldır. Estetik olarak çok güzeller fakat aile aracı olduğundan sürüşü biraz sert olduğu için özellikle küçük kızım rahatsız oldu, bu nedenle orijinal ebatlarına dönmeye karar verdim. İlgilenen olursa w.app dan lastiğin ve jantın kendi fotolarını gönderebilirim. Ankara içinde görmek isteyenlerle buluşabiliriz. Teşekkürler.

CEVAP :


SORU 97 : Arkadaşlar merhabalar. 2005 model 3.16 i sedan makyajlı kasa aracım var. Üzerindeki orijinal far, mercekli ve xenon değil. Angel xenon far takmak istiyorum. Sorun çıkarmayacak kaliteli bir şey olsun istiyorum. Yeni mercekli angel far seti+ xenon ampul veya farları değiştirmeden xenon ampıl+angel halka şeklinde iki alternatif var sanırım. İkinci alternatiften verim alınabilir mi. Birinci alternatife daha mantıklı geliyor bana. Angel Far seti ve xenon ampuller için tavsiyeleriniz nelerdir, fiyat önemli değil. Araştırırken gördüğüm en yaygın model şu: http://www.ozenticaret.com.tr/asp/product/1176/Bmw-E46-4D-2002-2005-Angel-Far

CEVAP :


SORU 98 : E36 3.18is benzinli 98 model aracım var. Arabam motor sıcak iken yolda ve lambalarda stop ediyor. Buji ve buji kablolarını değiştirdim. Ara sıra yolda kerkme yapıyor. Bu sorunu çözemedim. Yardımcı olursanız sevinirim. Şimdiden teşekkürler.

CEVAP :


SORU 99 : Arkadaşlar öncelikle tüm BMW severlere merhabalar.

Yaklaşık bir ay önce 2011 model 3.20d 60 binde bir araç aldım, runflatleri eski olduğu için ilk iş olarak, pirelli p7 cinturato runflat lastiklerle eskileri yeniledim.

Eski lastiklerle gezme fırsatım çok olmadığı için onlarda bu problem var mıydı bilmiyorum ama yeni lastiklerle beraber aracımın 80-110 km/h arasında direksiyonu tutmadığım zaman, direksiyonda titreme olduğunu fark ettim, bu titreme direksiyonu tutunca belirgin değil, gaza basınca da oluyor basmazken de oluyor, sürekli olan bir titreme değil bazı yolda oluyor bazı yolda olmuyor, araca hem lastik takıldığında hem de 1000 km olduktan sonra araç üstünde balans ayarı da yapıldı, disklere baktırdım sorun yok, ikinci defa farklı rot ve balanscıya götürdüm onlarda balansda sorun olmadığını söylediler. Yetkili bir BMW Servisine de götürdüm aracı servis danışmanıyla test sürüsüne çıktık oda fark etti bunu özetle direksiyon kutusu değişmesi gerekir ama bu modellerde olabiliyor bu sorun, bence masraflı olur bu şekilde devam edin diye bir yorum aldım, eğer ki sorun direksiyon kutusundaysa garanti süresi dolsa da servisin bunu ücretsiz değiştirmesi gerekmez mi?

Daha önce direksiyon titremesi ile karşılaşan arkadaşların yardımlarını bekliyorum, neler yapmam gerekiyor ne önerirsiniz. Teşekkürler.

CEVAP : Bir lastikte atlama varmış dediğiniz gibi öndeydi lastik arkaya aldık fakat hala devam ediyor titreme lastiği firma değiştirmez dediler

CEVAP :  Benim e90 da da var lastikten kaynaklı diyorlar. Jant yamuktu 3 ü düzeltildi. Rot balans a 4 defa girdi 2 tanesi üstünde 2 si çıkarılıp sonuç düzeltildiği kadar düzeltildi hala biraz var ama takmıyorum artık

Yeni runflat taktım yine aynı değişen olmadı sanırım bu runflat kaynaklı artık buna inandım. 

SORU 100 : BMW F30 GÜNDÜZ FARI KAPATMA NASIL

CEVAP :


SORU 101 : Tecrübesizlikten, F30 aracıma sulandırmadan, 1:1 oranında yani konsantre halde ve -40 a kadar dayanabilen oldukça keskin, yakıcı mavi renkte olanlarından silecek suyu doldurmuş bulundum. Psikolojik mi bilmiyorum ama acaba ön far yıkama sistemi/pompası vs gibi aksamlar için sulandırmamamın bir zararı olur mu endişesinden bir türlü kurtulamadım. Servisi aradığımda, yetkili kişi “zararı olabilir” diyerek, boşaltma ve yeni su ekleme dahil 70 lira ücret talep etti. Ben sizlerin de fikrinizi almak istiyorum..

CEVAP : Bir zararı olacağını düşünmüyorum -40 derece gerektiren bir yerde yaşadığınızı düşünün

CEVAP : direk antifrizi doldurdun herhalde hiç bir şey olmaz bende öyle yapıyorum tek kötü yanı kaputta mavi iz bırakıyor su sıktıktan sonra.


SORU 102 : Arkadaşlar e46 kasa BMW için navigasyon öneriniz nedir? Ben dynavin d99 androidli modeli düşünüyorum ama tecrübeleri olan arkadaşlardan bilgi almak çok daha iyi olacaktır.

CEVAP : endim cevap vereyim dynavin d99+ navigasyon aldım taktırdım, çok başarılı bir cihaz, herkese rahatlıkla tavsiye edebilirim. Menü, kullanım özellikleri, hızı, ve plastik kalitesi gayet tatmin edici.

CEVAP : Merhaba, ben de e53 için multimedya cihazı bakarken bu modeli gördüm. Sakıncası yoksa birkaç şey sormak isterim.

1- Distribütörü usa elektronik diye bir firma görünüyor, siz nereden ve ne kadara aldınız, montajı aldığınız yer mi yaptı?

2- Aracın yol bilgisayarı ile uyumlu mu yani yol bilgisayarı verilerini görebiliyor muyuz, direksiyon kontrolleri etkin mi?

3-) Reklamında görsel park sensörü görünüyor, aracınızdaki park sensörüne uyumlu çalıştı mı?

4- Usb girişi var mı, iphone veya Samsung bağlama şansı var mı?

5- Navigasyon olarak hangi haritayı kullanıyor, menü ve harita kullanışlı mı, güncelleme imkanı ne şekilde?

6- Bluetooth yeterli mi, rehber görünüyor mu, direksiyon tuşlarıyla arama yapmak mümkün mü?

Soru yağmuru için umarım kusura bakmazsınız, forumun BMW başlığında kimse cevap yazmıyor, bu nedenle ayrıntılı sordum. İyi günler.

CEVAP : 1) Ben İzmir’de 3. Sanayide bir firmada taktırdım. Onlarda İstanbul’dan getirtti, tedarikçilerini tam olarak bilemiyorum. Montajını aldığım yer yaptı.

2)ekranda yol bilgisayarı verilerini görebiliyorum ve direksiyon kontrolleri çalışıyor.

3)Park sensörü uygulaması maalesef benim cihazda yok, yazılımsal bir eklenti ve androidli modellerde var dediler, benimki windows’ lu ama arayüz aynı. Androidli modelde alabilirdim ama androidli taktıklarımızın hepsinde yazılımsal sorun yaşadık dediler bende windowslu tercih ettim.

4) Usb, aux, ve ipod bağlantısı var. micro Sd kartta takabiliyorsunuz. Radyo çekimi de gayet sorunsuz.

5) Harita olarak başarsoftun haritası var, yazılım olarak ta igo8 yüklüydü, ama ben igo primo yükleyip başarsoftun son haritasını satın aldım. Güncellemeyi denedim ama başarılı olamadım, bende bu yolu tercih ettim.

6) Bluetooth olarak aracın orijinalinden daha başarılı. Rehber görünüyor. Direksiyondan telefon cevaplama ve kapatmak mümkün ama arama için cihazın ekranını kullanmak lazım. Cihazın telefon menüsüne tek tuşla girip aynı telefonunuzda olduğu gibi arayacağınız kişinin adını yazıp arama yapıyorsunuz. 


SORU 103 : Arkadaşlar merhaba yakın zamanda e36 kasa coupe is almayı düşünüyorum ama sanayiden çıkamama endişesi var 93 BMW yerine 2002 model Peugeot 307 xs lere mi baksam diye düşünüyorum gönlüm tabi ki de BMW den yana olsa da çok masraflı olur mu sorusu korkutuyor beni kullanmış yada bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olursa sevinirim şimdiden teşekkürler… 

CEVAP : Kardeşim kesinlikle 318 is ten şaşma derim, herkes sana yok sanayiden çıkamazsın çok başını ağrıtır der ama kesinlikle kulak asma derim 🙂 bundan 1 yıl öncesine kadar bende almayı düşünüyordum kimisi alma başını ağrıtır kimisi al vazgeçilmez derdi bende gittim 94 model 320i coupe aldım iyi ki de almışım dedim ve şuan 1 yıl oldu rutin bakımın dışında servis yüzü görmedim sadece alırken iyi bir ustaya ve mümkünse 2 tane farklı tamirciye göster öyle al tek yapman gerekli olan acele etmemek sabırla bekleyip iyisini almak benden sana son tavsiye alacaksan 320 den aşağı alma derim usta öncelikle bir kullanıcı olarak yardımcı olduğun için teşekkür ederim 3.20ci lere de bakıyorum dediğin gibi ama 6 silindir olması bana yakıt sıkıntısı verecekmiş gibi geliyor:) ayrıca 3.20ci ler işlerin tozunu yuttuğunu söylüyorlar buda aklımdaki soru işaretlerinden bir tanesi ve is ler ci lere göre biraz daha temiz kullanılmış gibi duruyorlar. tamirci olayından bahsetmişsin o konuda sıkıntı yok tanıdıklar var aracı alırken bir çok yere göstereceğim dediğin gibi acele etmiyorum aklımdaki soru işaretlerini silip düzgün bir BMW ye yazılı cam inşallah 😉

CEVAP : Hocam öncelikle şunu söylemek istiyorum kim diyorsa 318 is 320i toz attırır çıkalım otobana bakalım 🙂 kesinlikle böyle konuşmalara kulak asma derim .

Sadece şunu yap yeter iki aracın da kaputunu aç motora bak 🙂 yeter o bile insana aradaki farkı gösteriyor 🙂

Bak hocam alacağın araç e36 ise temizini bulmak için motorun ne olduğu önemli değildir 🙂 318 olduğu için az yorulmuştur diyen yalan söyler bunu unutma…

sadece acele etme temizini bulursun bu kadar basit 😉

Bak bu da benim araç 94 model 320i coupe 😉 temizi olur yeter ki sabret.


SORU 104 : Arkadaşlar 320ci e46 2000 model BMW ye kapı altı ışıklı logo taktırmak istiyorum delinmeden kesilmeden yolu varmı? 

CEVAP :


SORU 105 : arkadaşlar selam bizim bir arkadaşın sorununu yazıyorum. Daha önce Benim basıma gelmedi ama ben elektrik ve beyinden düşündüm sizler ne dersiniz? Arkadaşımda 1990 E30 3.16 İ var arkadaşım temizlik yaparken motorunu durdurmadan motorunu da yıkamış 🙂 (niye böyle birse yaptı bende çok merak ediyorum.) sonra aracın motorunu stop etmek istemiş kontağı kapatarak anahtarı yerinden çıkarmış ama araç halen çalışmaya devam etmiş yanı motor durmamış. Motoru 1 viteste debriyaj yardımıyla stop ediyormuş. Bu neyden kaynaklanır? Benim aklıma gelen şase yâda beyin. Ama bide sizlere sorayım dedim. 

CEVAP : Motoru durdurmadan yıkamasının sebebi ( ki bugüne kadar başka ihtimal görmedim hiç olabilirde ama sanmam ) elektrik aksamı su alıp daha sonra çalıştırmaya uğraşmamak için. Çünkü distribütör olsun buji kabloları olsun su aldım mı çalışmaz.

Bir yerden şase alıyor olması lazım araç oda büyük ihtimal check control panel bağlantı kablolarından yada beyinden yapar elektrikçinin bakması lazım. Çok ansızın bir yerden ufacık detaydan dahi yapar. Buradan görmeden cevap aramak çok anlamsız bence…


SORU 106 : Fransa’ da yaşıyorum ben ilk defa bir BMW aldım 320d 2007 model 163hp spor pakt araç full+ fulll 120km de benim isteyeceğim yardım nelere dikkat etmeliyim nasıl sorunlarla karşılaşabilirim herkes bilgi verebilir.

CEVAP : Hayırlı olsun. Benim dikkat ettiklerimi söyleyeyim. BMW olsun olmasın dizel ise ;

-Araç stop ederken en az 1 dak. beklerim.(Rolanti de çalışır pozisyonda.)

-Depomu 1/4 un altına düşürmem

(BMW olsun olmasın dizel ise.)

-Yağımı 10.000-15.000 arası değiştiririm.

Hava filtresi polen de aynı Km de 

– Mazot filtresi genelde 2 bakım da bir değişir. 

Araçtan da takip edenler var. Ben 2 bakımda 1 değiştiririm. 

-Egr valfine baktırmalısın(Gerekirse temizlenmelidir.)

-Usta tarafından Turbo sesi dinlenmeli (üfleme vb ses)

-Katalizörü ben 110.000 de temizletmiştim. Baktırabilirsin.

-Ön takımları kontrol ettirmelisin. (porya ,burç, rot vb.)

-Akümü 115.000 de değiştirdim (8-9 sene olmuş).Kontrol ettirmelisin. 

Formu takip ederek istediğin diğer bilgilere ulaşmamda mümkün.

Genel olarak hatırladığım bunlar. 

Bakımı zamanında yapılırsa Genelde arıza yapmayan araçlardır. Ben memnunun 

Kazasız günler.

NOT:OTOMATİK VİTES YAĞI KAFAMA TAKILIYOR BURADAKİ YETKİLİ SERVİS ÖMÜRLÜK DİYORLAR AMA PEK GÜVENEMİYORUM. 

HATTA KARTERDEDE YAZIYOR.ARIZA ÇIKARTTIMI TAM ÇIKARTIR. DEĞİŞTİRMEK İLE DEĞİŞTİRMEMEK ARASINDAYIM. 


SORU 107 : 2011 Model 3.20  aracı yeni aldım tertemiz boyasız kazasız, ancak ön sağdan can sıkıcı bir ses geliyor çukurlara girince, ustaya götürdüm aracı kaldırdı bir şeyleri sıktı bir tur attık azaldı ama kesilmedi, bugün elimle göğsü oynattım o sese benzer bir ses geliyor ama tam orası mı anlayamadım göğüsten geldiğini düşünüyorum sizce ne yapabilirim var mı tavsiyeniz.

CEVAP :


SORU 108 : Arkadaşlar 2011 model 3.16i model araca sahibim. Araçta gazı köklememe rağmen devir sayacı artıyor fakat araç hızlanmıyor. aracı çalıştırdığımda kendi kendine gaz verip çekiyor. Bilgisayara bağlattığım da Hava Akış Metre arızası verdi. Bu metrenin temizliği yapılabiliyor mu? Diğer araçlarda yapılabildiğine dair videolar ve bilgiler var. Birde hava akış metresi tek başına bu kadar performans kaybı yaşatır mı araç daha 65.000 Km de.

CEVAP :


SORU 109 : Ben BMW daha önce hiç kullanmadım ama 0-100 100-200 hızlanma 6sn -10sn bunlar önemli değil

Otobana çıktım mı sol şeritten 220 den aşağıda olmasın yeterli öyle 325 alma m3 al yok 330 al demeyin gerek yok kazandığımda vergi verecek halim yok benim tek endişem o kadar gezindim 318 de demişler 14lt yakıyor şehir içi 325 de yakıyor ben anlamadım bu aracı kullananlar var mi benim kafamda 325ci var kardeş ben kullandım çok yakıyor diyen varsa bizzat 318ci kullanan var mi tüp olacak elbette ufaktan hızlı 318 bana çok mantıklı geliyor 2003 model bizzat kullanan arkadaşlar yorumlarınızı bekliyorum yok arkadaşım kullanıyorlarsa gerek yok benimde babam kullanıyordu kronik sorunlarına falan gerek yok Sadece yakıt

CEVAP : İlk önce sedan mı yoksa coupe – cabrio mu alacaksınız onu belirleyin. Bizde 318i vardı 10 lt yakıyorduk ortalama. LPGde 30-35 arasında gidiyordu.2.0 motor 143 hp 200 nm ye sahipti. Focus tdci megane dci gibi araçlardan az daha hızlıydı. Ama BMW alıyorsanız bence yoldaki hiç bir araç size kafa tutmamalı.325i öneririm.192 hp 6 silindir.11-12 lt yakar tüpte yaklaşık 40 krş yakar.320i de olabilir 170 hp çift vanos..Aracın gazına oturursanız 318i de 13 – 14 lt yakar. Uzun yolda 8 lt leri görüyordu. Ama kesinlikle 320i’den aşağısını önermiyorum. Alacağınız araçta biraz donanımlı olursa iyi olur. 

Cİ=coupe-cabrio benzin

İ=sedan benzin

CEVAP : 2004 325i tüpte Erzurum’ da kışlık lastikle 450-500 arası yakıyor benzinde aynı şartlarda 13-14 litre yakıyor fazlada sıkıştırmadan

CEVAP : bu kadar fazla yakacağını beklemiyordum. ancak araçta 225/40/18 performans lastiği var. yakıta çok etki eder mi?? 3.25 e binmek daha mantıklı gibi. 


SORU 110 : iyi günler arkadaşlar. benim BMW 320 cd 2008 model aracım var araç yurt dışından getirilmiş bir araç. aracın navigasyon kısmı güncel olmadığı için çalışmıyor. bana Türkiye’ yi kapsamadığı için çalışmıyor dediler. bu konu hakkında bilgisi olan var mı. navigasyon güncelleme falan yapılıyor mu acaba.

CEVAP : Ebaydan satıcı buldum yaklaşık 40 dolar ödeme yaptım pazarlıkla bana link gönderdi yaklaşık 40gb indirdim

vın numarasına göre şifreyi mail attı yazdım oldu artık premium 2014 haritam var nbt cıc yada diger ekran hepsine göre ayrı harita linki veriyorlar burda milleti öpmekten başka bir şey yapmıyorlar azını açan 300 diyor euromu tl mi sen seç :)) istersen adresi verebilirim.


SORU 111 : Önümüzdeki günlerde aracımı değiştirerek 3.20D alma niyetindeyim.

Bütçem aşağı yukarı 75-80 Bin TL. 

Coupe olsun isterdim fakat bu bütçeye temizi zor bu yüzden sedan bakıyorum.

3.20ci lerdede performans ve yakıt problemini bildiğim için 3.20d niyetindeyim.

GELELİM SORULARIMA ; 

1) 177 hp ve 184 hp olan motorların birbirinden farkları nelerdir? (Arıza – performans – yakıt) vs. Çok Detaylı Bilgiye İhtiyacım Var. 

Ona göre eğer değecekse bütçemi çok çok zorlamayı deneyeceğim çünkü şuan 177liklere yetiyor. 184 için biraz daha gerekli. 

2) Kasa 2009da makyaja uğramış. Lci diye adlandırılan kasa bu makyajlanan kasa mı yoksa motor 184hpye dönüştükten sonra mı Lci adını alıyor? 

3) Donanım paketlerine bakarken en çok 2 çeşit donanımla karşılaşıyorum. Bunlar Comfort ve Premium. 

Bunlar ve eğer başka varsa diğer donanım paketlerinin içerikleri nelerdir? Çok detaylı bilgiye ihtiyacım var.

4) Işık Paket Nedir ? Buna da çok rastlıyorum detaylı içeriğini bilmek isterim. 

5) 2006-2009 ile 2009 sonrası makyajlanan 3 serisinde yeniyle eski arasındaki görsel – teknolojik vs. farklar nelerdir? Tamamını merak ediyorum. 

BİLGİLERİNİZE GERÇEKTEN İHTİYACIM VAR.

Şimdiden Çok Teşekkürler. 

CEVAP : 1)yakıt olarak 1lt fark var, performans olarak ta daha iyi 184 lük. 177lik motor 320d ler de sorunlu değil ama 520, x3 lerdede aynı motor var ve onlarda sorun çıkarabiliyormuş.

2) lci kasa sadece dış görünüşü farklı, farlar ve kaputta 2tane daha çizgi var, içteki kaplamalarda bazılarında farklı olur

pre-lci de 160-177hp araçlar lci lerde 177-184hp araçlar var 

3) paketten ziyade ne istediğinize bakın, BMW de paket çok önemli değil. Adam m paket yazar boştur veya tam tersidir doluluk oranı fazladır ama paketlerden hiçbiri yoktur. 

sunrof (olmazsa olmazıdır bence 2.elde sunrofsuzların direk elendiği aşikar)

ışık paket

deri döşeme

adaptif ve zenon far 

çift klima

aklıma şimdilik bunlar geldi önemlidir

4)akşam olduğunda aracın kapı kollarından ışık çıkar, aracın iç aksamındaki aydınlatmalar ışık paketinin içindedir

5) makyaj sadece görsellik olarak var başka bir fark yok, far teknolojisi değişti mi bilmiyorum ama farları daha güzel lci lerin. Diğer türlü performans farkı için motorlara bakmanız gerek. 


SORU 112 :  2006 – 2007 model BMW 3.20d araçlara bakmaktayım. konfor ve prestij için bu modeli düşünüyorum. Sizin görüşleriniz nedir, Bu tip bir araç alırsam keşke 2011 – 2012 model başka bir araç alsaydım dedirttirir mi?  

CEVAP : Hocam bütçeniz müsaitse 2010 ve sonrası 3.20d bakmanızı tavsiye ederim. bu 177hplik araçlarda bir takım sorunlar olduğunu duymuştum. bence 2010 ve üzeri araçlara bakin hem 184 hp hem de daha donanımlı araçlar navili bir araç alırsanız tadından yenmez tabi tercih sizin. 

CEVAP : Merhaba, E90 320d’ler güzel araçlardır. Performans olarak, kalite olarak öne çıkar. Aynı motor bizim araçta da var. Çok sorun çıkarmıyor hatta hiç çıkarmadı diye biliriz. Sadece belirli bir zaman triger zinciri değişmesi lazım , yoksa sandık motora sebep oluyor. Bana göre alabilirsiniz. Temiz, düşük km de olmasına dikkat edin. Bakımları düzgün yapılmış olsun. Birazda donanımlı olsun. Attığınız linkteki bir e90 da halojen far var. Bunlardan biraz uzak durun 

CEVAP : 2012 ye bulaşayım deseniz bu seferde eski kasa yerine yeni kasa alsaydım diyeceksiniz… bence bütçenizi çok yormak istemiyorsanız 2010-2011 araçlara bakın derim. 


SORU 113 :  2013 MODEL F30 320d 1 yıllık kullanım 20.000 km sonrası tespit ettiğim negatif yönleri …

Aracın yol tutuşu, ZF şanzımanı, yakıt tasarrufu, sürüş modları vb. herkes tarafından bilinen standart pozitif yönlerini yazmadan tespit ettiğim negatif yönlerini sizinle paylaşmak istedim.

  • Aracın koltuk altlarının paslanması…. Garantiden değiştirildi.. Problem gözükmüyor. Aynı malzemenin kullanıldığı gözle görülemeyen yerlerdeki paslanmaları BMW ye havale ediyorum.
  • Gösterge ekranı ile I-drive ekranının radyo konumunda senkronize çalışmaması. Direksiyondan radyo kanalını değiştirdiğinde ana ekranda o radyo kanalı değişerek gelmiyor. Aynı zamanda kısa yollarda araç yol bilgisayarından radyoya geçemiyor. Aracı aldığım hafta BMW ye şikayet etmeme ve 2 kere yeni yazılım yüklemesine rağmen hale düzeltemediler. BMW sabrımı deniyor diye düşünüyorum.
  • Fren pedalının inanılmaz şekilde sesli çalışması. BMW gibi bir araçta bunun olmaması lazım diye düşünüyorum. Müzik sistemini kapatın ve frene basıp bırakın tangur tangur duyacağınız sese takmamak elde değil.
  • Ses sistemi çok vasat. Bu konuda çoğu kimse aynı fikirde. Fazla yoruma gerek yok. Beklentim en azından servisin daha sonradan bedeli karşılığında ses sistemini daha üst modelle değiştirebiliriz demesiydi. Umarım daha sonra çoğunluğun sesine kulak vererek en azından iyileştirme yönünde bir adım atarlar.
  • Sunroof 6 aydan sonra açma kapamada ses yapıyor. Devamlı yağlanacaksa en azından BMW nin bizi bu konuda nasıl yapılacağını bilgilendirmesi lazımdı.
  • Yetkili servisin ses sistemi, hız kontrol gibi araca sonradan ilave yaptırmak istediğinizde verdiği maalesef yapamıyoruz cevabını duymaktan bıktım.
  • Ekrandaki motor devir göstergesi altı dijital bilgi için hiç kullanılmamış. Karanlık olarak duruyor. Bir yazılımla faydalı bilgiler gösterilebilirdi.
  • Otomatik start stop araca her binişinde iptal etmeniz yerine ekrandaki menülere konulacak ilave ile bir kerelik yapılabilirdi.
  • Bu araçta ROF lastiklerde konfor daha önce kullandığım E90 a göre artırılmasına rağmen bozuk yollarda araç içeri ses alıyor. Allahtan asfalt yol dışında pek kullanmıyorum.
  • Aracın yüksek hızda pencerelerden gelen rüzgar sesi herkes tarafından zaten biliniyor. Müzik sesini açılarak bastırıyorum.
  • Dizel araç alırken en büyük artı olarak sunulan 30.000 km bakım periyodu hikayeye dönüştü. Yazılım güncellemeleri sayesinde ilk bakıma 17.000 km de girdim. Bakım sonrası periyot 25.000 km ye düştü. BMW yetkili servisi her zamanki gibi buna da cevap veremedi. Hala cevap bekliyorum.
  • Bilhassa yabancı forumlarda sık sık dile getirilen direksiyonun titreme problemini hiç yaşamadım.
  • Aracın garanti süresi 2 yıl veya 60.000 km hangisi önce dolarsa. 60.000 km bana az geldi bilhassa dizel kullananlar için. Rakibi Mercedes’te km sınırı olmaksızın 3 yıl garanti süresi var.
  • Aracın stop farlarında led kullanılması iyi olurdu. 

Sonuç: Zaman zaman BMW 5 serisi ve Mercedes’in E serisine geçmeyi düşünsem de her güzelin bir kusuru vardır diyerek aracımı severek kullanıyorum. 

CEVAP : Bakım aralıklarının nedense Türkiye’de az olmasını ve garantinin 60.000 km olmasını BMW yw yakıştıramıyorum. Yalnız son zamanlarda BMW nin bu tarz uygulamalarından kullanıcılar çok şikayet etmeye başladı ve Borusan bu sayede bindiği dalı kesmeye başladı. Mercedes bu konuda rakipsizdir. Hem araçları Borusan gibi bomboş getirmiyorlar hem de servis ve garanti hizmetleri daha iyi. 

CEVAP : E90 ım bugün 37 bin km oldu. Bu başlık vasıtası ile ben de deneyimlerimi yazayım, 3 kez servislik işim oldu.

  1. Aldıktan kısa bir süre sonra, araç birkaç bin km de iken fren pedalında gıcırtı sesi başladı. Servis yağladı temizledi ve düzeldi. Tekrarı olmadı.
  2. Ön sis farının içine örümcek girmişti 🙂 nasıl olmuşsa artık. Servis sis farını değiştirdi, sorun çözüldü.
  3. Araç 2 den 3 e geçerken sarsıntı yapıyordu bazen ve bu beni son dönemde rahatsız etti. Servis adaptasyon yaptı ve yazılım vs. bir şeylerden bahsettiler , sorun çözüldü. Şu an oldukça akıcı ve sarsıntısız geçiyor vitesler.

Servis maceramız bu şekilde. Haricinde rutin servis bakımı 28600 km de Mart ayında gerçekleşti. Araç tesliminde yine 30 bin km olarak ayarlanmıştı sayaç. Ama şu dönemde servis sürelerinin kısalacağı ile ilgili duyumlar geliyor ki bu kabul edilemez bir şey. Kurların yükselmesi, ÖTV nin 2 litrede artması, 320ied gibi performanslı ve 1,6 litre benzinlilerin fiyat listelerine girmiş olması artık 320d ler için cazibe yaratma ihtiyacını ortadan kaldırdı. Yakından takip edenler bilir ki 320d nin bu kadar ön planda olmasının ana sebebi c180 ortalığı kasıp kavururken BMW nin elinde bu silahtan başka alternatifi olmaması idi. Ama günün sonunda artık bu silaha eskisi kadar ihtiyacı olmadığı için ve diğer 1,6 seçeneklerinden daha fazla kazanç sağladığı için 320d nin cazibesini gerek fiyat uygulamaları ile gerekse servis süresi avantajını ortadan kaldırarak yok etmektedir.

Ek olarak,

100 km den sonra gelen rüzgar sesi, bu standartta bir araba için büyük bir eksi not. Önceki aracı scirocco da çıtasız kapılara rağmen ses daha azdı. 

Standart ses sistemi kepaze plus. Tamam beğenmiyorsan bas parayı hi fi al, kardon al denebilir. Ama bu aracın standart sesi hi fi ayarında başlamalıydı. Hk opsiyonel olmalıydı.

Bu iki konuda Mercedes çok daha iyi. Umuyorum ki 2014 c serisi gerek motor seçenekleri gerekse iç-dış tasarımı ile güzel bir araç ortaya çıkarır da BMW bu kabul edilemez hamlelerine bir son verir.


SORU 114 : 2009 model üzeri lci kasa bir 3 20d alacağım yakın zamanda. baya araştırdım fiyatları falan fakat araçların hangisinin 177 hangisinin 184 lük olduğunu ayırt edemiyorum. nereden anlayabilirim bunu.

CEVAP : Tam emin olmamakla birlikte 184BG lik araçlar 2010 ortalarında gelmeye başlamıştı. 2010 Martında aldığım 320d 177 BG di. Oradan hatırlıyorum.

Borusan çıkışlı ise fatura kitapçık vb. belgelerinde yazar. Bazen ruhsatta da yazıyor.

CEVAP : arabamın ilk sahibi 184bg için özellikle beklediğini, çıkar çıkmaz aldığını söylemişti. Ona dayanaraktan 2010 Mayis’tan itibaren 184bg’lik 2000cc dizel motorların Türkiye’ ye geldiğini söyleyebilirim.

CEVAP : hangi bayi çıkışlı ise ara bayiyi plaka söyle aracın bg den tut lastik basıncına kadar söyler.


SORU 115 : Arkadaşlar bir şey soracağım bir türlü anlam veremiyorum cevaplarınıza ihtiyacım var. E90 320d sahibiyim, başlıktan da anladığınız üzere yanlıyorum vs, son 3 gündür arabaya bir şey oldu, her şey aynıydı araba birden yanlamamaya başladı. Arkayı ata ata 10 kere sağa sola gittiğim yerde yanlamaya çalışıyorum 1 kere atıyor biri yardım etsin muzdaribim:/ arabayı alalı 1 ay olmadı sattırmayın bu arabayı bana lütfen. Dün gittim lastik havalarını kontrol etmeye havalar önlerde 28-31 arkalar 26-38 çıktı. Normal mi bu ? Önleri 34 arkaları da 40 yaptım yine aynı sonuç değişmedi. Yanladığım zaman hava sıcakken öğlen vakti yanlıyordum , şu denediğim son 3 gündür akşamları soğukken yanlıyorum fark oluyor mu hava sıcaklığında ?? Lastiğe taş falan mı girdi ne anlamıyorum bir yardım edin :S

CEVAP : DTC tuşu ile ilgili olabilir. Normalde her zaman aktif kapatmaz iseniz , yanlama olmaması gerek…..Lastikleri de kontrol ediniz. Kabak lastikler de problem olur. Diş derinliği önemli. 

CEVAP : önler de arkalar da 32 hava basmalısınız 16 inç se eğer tabi

CEVAP : Hava sıcaklığı da önemli rol oynamaktadır kaymasında. Gündüz sıcağında daha iyi kayar. Bazen havalar sıcak olur arabanın lastiğini çevirince ses gelir ya onun gibi. Fakat akşamları bizim araçla dışarı çıktığımda da arkayı koparıyorum. Vitesi S’ye alıyorum DTC’yi 3-4 sn basıp kapatıyorum o zaman başlıyor eğlence Ayrıca DTC iki kademedir. Bir sn yada bir kez bas-çek yaparsanız yarısı kapanır. DSC devrede olur. Ekranda DTC yazar. Eğer uzun basarda kapatırsanız yuvarlak bir ok çıkıyor ve tamamen kapanıyor. İlk kademede araç sadece biraz yanlamaya izin verir. Tamamen kapatırsanız olay sizde biter.

CEVAP : Bugün öğlen sıcağında da denedim kesinlikle bir sıkıntı var. Yahu go pro alıp video çekmeyi düşünüyordum 4 gün önce, şimdi yanlamadan bakıyorum sağa sola kimse olmasın da rezil olmayayım diye, ayrıca şu dtc kapatma olayını söylemenize gerek yoktu biraz aşağılanmış hissettim 🙂 Zaten tek kademe kapatıp da yanlamaya yanlamak denmiyor. 2 kademe kapatıp 50 metre yan gittiğim yerde, şimdi gece ve gündüz denedim 10 metre gidebiliyorum ve sorunu hala bulamadım. Arabada 1 ŞEY DEĞİŞTİ ve onu bulamadım. Ayrıca arka lastiklere daha fazla hava basınca sertleşiyor ve yanlamayı kolaylaştırıyor.


SORU 115 : arkadaşlar BMW aracım için ses sistemi(amfi ve subwoofer) lazım ne önerirsiniz aracım 316i sedan

CEVAP :  Eski aracımda alpine 800 watt bass vardı çok abartıydı. Yine alpinenin daha küçükleri var onları tavsiye edebilirim denemedim ama daha kaliteli bas vereceğine eminim. Ama bas çalarken yüzünüz titresin istiyorsanız 800 wat lık o konuda baya iyiydi:)

CEVAP :  ben Pioneer 1400 wat 30 cm subwoofer düşünüyordum bilmiyorum biliyormusun nasıl ayrıca önemli olan amfi o ne olmalı sence

CEVAP : subwoofer tamamen kişisel beğeniye göre seçilmeli. 30 cm Pioneer dediğim gibi bence çok sert çalıyor. jbl daha iyi bence ama sahtesi çok var ona dikkat edin alırken.

birçok bass dinledim benim zevkime uyan tek bass re audio rex12d4 oldu. bir daha bu markadan başka bir bass alacağımı sanmıyorum. (tamamen kişisel)

bahsettiğiniz amfi ortalamanın az altında, iş görür bence

çift bobin bir bass alırsanız, edison amfi 260 rms sunuyor 2 ohm da bence gayet yeterli.


SORU 116 : 2011, BMW e90 320d aracım için 16 inc patlamaz lastik arıyorum. Michelin mi? Continental mi? Yoksa Bridgestone mu olacak karar veremiyorum bir türlü. 

Michelin Primacy HP ZP’i araştırdım. Bir konuda çok fazla abs, patinaj gibi yani genel olarak kaymadan şikayet var. Buna bağlı olarak yol tutuşunun kötü olması.

Bridgestone Turanza ER300-RFT 205/55R16 91W Bu seri sizce nasıl? yorumlarınız neler?

Continental ContiPremiumContact SSR 205/55R16 91W birde bu var. Continental markasına sıcak bakıyorum açıkçası.

Michelin iyi bir marka ama olumsuz yorum tesadüf mü bilmiyorum çok denk geliyor.

Bridgestone kullanıyorum şu anda ve memnunum. Bu yüzden sıcak bakıyorum

Continental eski aracımda kullandım ve gerçekten oldukça kaliteli bir markaydı, memnundum.

Benim lastikten yana tedirgin olduğum nokta YOL TUTUŞU. Kalkışlarda %90 DTC’i devreye sokuyorum ve patinaj yapıyor araç. Aynı şekilde de virajlarda da. Kısacası biraz agresif araç kullanıcısıyım. Konfordan ziyade performans arıyorum.

Siz değerli arkadaşlarında yorumlarını merak ediyorum. Vaktinizi ayırdığınız için teşekkür ederim şimdiden.

CEVAP : 1- Michelin Primacy 3 RFT

2- Pirelli Cinturato P7 RFT

bütçe müsait ise:

Michelin Pilot Sport PS2 ZP

CEVAP : Merhaba, 

2012 E90 320D M Sport Paket 17” 7 kollu Stil 184 M jantlarımla

http://www.bridgestone.com.tr/Lastik/EA2/07/S001%20RFT/ kullanıyorum.

Araç üstünde Bridgestone E050 vardı. Berbattı.

jantlarda arka lastik ebatları 255 olduğundan bu ebatlara uyan az lastik vardı.

Linkini verdiğin SOO1 serisi 3. jenerasyon ve başarılı.

Arkası eskisi gibi oynamıyor. Gaz pedalı kontrolüyle de tutuş ve ivmelenmesi de iyi. 

16 Jantlarda tutuş için gaz pedalı tepkisini de iyi ayarlamanız gerekir. Neticede motor güçlü, tork fazla.

17 düşünebilirsiniz de ?


SORU 117 : 320cd lerle ilgili teknik bir sorum olacak. E93 lerin 2007-2010 arası üretilen 2.0 dizel 177hplik motor ile 2010 ve sonrası 2.0 dizel 184 hp lik motor arasında donanımsal herhangi bir fark var mı? Yoksa sadece yazılımla beygir arttırımı mı yaptı BMW? 177 hp lik bir motor alıp yazılım veya ciple yükseltsem, 184 hp lik motorunkiyle aynı tüketim ve performans verisi yakalanabilir mi?

Bir de şu an piyasada olan F33 kasanın 2.0 dizel 184 hp lik motoru da E93ün makyajlı kasadaki motoruyla aynı motor mu? 8 ileri otomatik şanzımandan dolayı olan avantajları dışında motorda herhangi bir fark var mı? Yardımcı olursanız sevinirim.

CEVAP : Ben de sizle aynı durumda kalıp 184 lüğü aldım, araştırdım sürekli 177 liğe forumdan arkadaşlar sorunlu diyor. Fakat ben BMW servis yetkilisiyle bile konuştum bana 177 likler de bir sorun olmadığını söyledi. Alan insanlar genelde 177 likleri tercih etmiyor. Aradaki fark sadece yazılımsal değil ikisi de farklı motorlar. 2.0 184 lüklerin hepsinin aynı olması gerekiyor. 8 ileri otomatik şanzıman’ın vites geçişleri biraz daha hızlı ve yakıt tüketimi çok az farkla daha düşük. Bence 6 ileri dsg kuru tip her türlü daha iyidir 8lik zf şanzımandan. Yeni nesil şanzımanlarda arıza çıkma durumunda çok uçuk fiyatlara tamir yapılıyor. Ve 8 ileri de yanlamak çok sinir bozucu bana göre o kadar vites içinde kayboluyorsunuz. Yardımcı olabildiysem ne mutlu, iyi akşamlar diliyorum.


 

SORU 119 : Arkadaşlar merhabalar. 2005 model 3.16 i sedan makyajlı kasa aracım var. Üzerindeki orijinal far, mercekli ve xenon değil. Angel xenon far takmak istiyorum. Sorun çıkarmayacak kaliteli bir şey olsun istiyorum. Yeni mercekli angel far seti +xenon ampul veya farları değiştirmeden xenon ampul +angel halka şeklinde iki alternatif var sanırım. İkinci alternatiften verim alınabilir mi. Birinci alternatife daha mantıklı geliyor bana. Angel Far seti ve xenon ampuller için tavsiyeleriniz nelerdir, fiyat önemli değil.

CEVAP :


SORU 120 : Bende 87model BMW 3.24td (turbo dizel) araç var bunun motorunu indirip benzinli motor taktırmak istiyoruz. geçen sene bunun yasaklandığı söylendi ne kadar doğru bilgisi olan var mı?

Bir de dizel olarak kalacak olursa turbo taktıracağım parçacı büyük turbo mu küçük turbo mu diye sordu bu araçlara hangisi kullanılıyor acaba benim bir bilgim yok yardımcı olursanız sevinirim

CEVAP :


SORU 121 : Hafta sonu e90 kasaya (otomatik klima) s60 marka multimedya navigasyon sistemi taktırdım. Her şeyinden genel olarak çok memnunum ancak radyo kalitesi düştü. Daha önceden çok iyi çeken kanallar cızırtılı şimdi. Bu konuda bana fikir verebilecek bir arkadaş var mıdır acaba?

CEVAP : Antene baktırın gerekirse değiştirin başka bir şeyden olacağını sanmıyorum, yalnız bu cihazların radio çekim güçlerinin orijinalden daha kötü olduğu biliniyor zaten. 


SORU 122 : İki gün önce yeni bir araç satın aldım. 2. el olarak. ‘BMW 320i Premium 2007’

Aracın ruhsatta motor özelliklerine baktığımda hayretler içerisindeydim. Araç 1995 motor ve 110 beygir. BMW’de 110 beygir modelle ilk kez karşılaşıyorum. Özellikle 3 kasalarda. Adamla konuşurken, adam bana 184 beygir olduğunu söylemişti. Hatta ve hatta orta katalizör iptali yaptırdığını ve 5-6 beygir oynatıp 190’a çektiğini söyledi. Ben de BMW modellerini yakından takip ederim ve bildiğim kadarıyla BMW 3 kasalarda, 2007 ve 2009 yılları arasında, motorlarını 137-154-184 beygir olarak üretti. Bu sebeple ruhsatı kontrol etmedim, dikkat etmedim o kısma diğer bir deyişle. Almadan önce aracı biraz kullandım normal gibiydi. Haliyle üstüme aldıktan sonra aracı test sürüşüne çıkardım. Hani gaz pedalını köklesem (yani ‘tık’ yaptırsam) bile beni koltuğa alacak derecede bir çekiş gücü yok. Biraz zayıf. Bilmiyorum sanırım kazıklandım. Bu konu hakkında bilgilendirme yapar mısınız? 110 beygir normal mi? BMW 320 paketlerinde?

Şimdiden ilginiz ve alakanız için çok teşekkür ederim herkese. 

CEVAP : 110 bg diye bir şey yok zaten.2.0 atmosferik ler 150 hp.184 lük modeller dizel olan 320d modeli.150 hp lik atmosferik motor koltuğa yapıştırmaz. Çünkü tork yok. Sizin araç 150 hp. 110 olan yazı KW dır. Bu da yaklaşık 150 hp ye tekabül etmektedir.

CEVAP : 2007 320i’de tork yok demişsiniz.. aracın tork değeri 200nm.. 

2012 116i sahibiyim.. tork değeri 220nm..

nasıl koltuğa yapıştırmıyor anlamadım? aradaki turbo farkından dolayı atmosferik motor orta devirlerden itibaren gayet güzel yapıştırır koltuğa.. Hiç 320i kullandınız mı? merak ettim…

ayrıca 2.0lt atmosferik motordan beklentiniz nedir onu da anlayamadım? 


SORU 123 : aracım BMW 330d 2002 model lambası kırmızı yanıp sönüyor yalnız şöyle bir şey var gaza basınca lamba sönüyor gazı bıraktığında devir 1000 in altına düşsün tekrardan yanıyor yanıp sönüyor seri seri bir sure sürekli yanıyor otomatik vites araba N e alınca sönüyor tekrar yanıyor seri seri yanıp sönüyor sanki bir yerde temassızlık var anlamadım var mı bilgisi olan arkadaşlar.. yağ dün koyuldu hocam 6.7 litre ve baktım yağ seviyesi normal hocam.

CEVAP : Tekrar bir kontrol etmenizde fayda var diye düşünüyorum. Motor sıcaksa aracı düz bir yere çektikten sonra 5-10 dk bekleyin ve öyle kontrol edin. Eğer yine bir sorun yoksa yağ pompasını kontrol ettirmeniz lazım

CEVAP : aklıma şöyle bire varsayım geliyor;

yağ devir daim pompası gücünü motordan alıyorsa ve pompada bir sorun varsa motor devri düştüğünde yağı gerektiği gibi pompalayamıyor olabilir. acilen baktırın yağ ihmale gelmez

CEVAP : Baktım baktım ama dediğimiz gibi 2 seçenek var ya yağ sensörün de sorun veya temassızlık var ya da yağ pompası arızalı. Daha başka nasıl bir cevap bekliyorsunuz anlayamadım. Geçmiş olsun.


SORU 124 : Merhaba arkadaşlar seyir halinde 90 ile giderken bir anda ses duydum ama ne olduğunu anlamadım eve yakındım eve geldiğimde arabanın düz durmadığını gördüm ve tekerleğin inik olduğunu gördüm benzinlikte şişirmeyi denedim fakat ayni anda hava dışarı doğru veriyor. İlk defa başıma geldi yeni runflat lastik mi almalıyım başka bir çözümü var mıdır?

CEVAP : Muhtemelen yardınız o zaman lastiği. Araç yürümüyor ise, bir yerlerden stepne bulup, onunla lastikçiye gidip, değiştirtip yeni lastik alacaksınız.

Kendiniz değiştirmeniz zor çünkü araçta kriko yok. 

CEVAP : Lastik zaten gözden çıkarıldı herhalde ama yine de jant zarar görmesin. 20-30 metre gidip jant değiyor ise zorlamayın bence 🙂

CEVAP : yok tam inik değil teker jantla ilgili problem olmaz herhalde ama aracın kitapçığında hasar görmüş tekeri değiştirin yazıyor. Ben de pek riske etmek istemiyorum açıkçası 

CEVAP : ROF lastiklere çivi girmesi gibi ufak delikli problemleri tamirciler onarabiliyor. Ancak yarılmalarda lastiğin kesinlikle değişmesi gerekir. Genellikle de iki lastiğin birden değişmesi öneriliyor. Lastik markası, km si neydi. Araçta lastik uyarısı almadınız mı?

CEVAP : Pirelli cinturato p7 205/55/16 15 bin km de aracım. Araçta özellikle bir kaç kez lastik hava basıncı onaylamayı yaptım fakat hiçbir uyarı veya bir hata almadım.

CEVAP : aynısı bende oldu. maden taşının

Üstünden geçtim yardı. Uyarı verdi. Hızını düşürün dedi 10 km falan gittim. yol yardımı aradım gece saat 10. düşünü artık. verilen cevap: yakında bir yerden rf lastik tamir eden bir yer bulun. Cevaba buyurun. onu bende biliyorum. Neyse gece sanayide bir lastikçi açtırdık tamir ettirdik. ve BMW yi arayarak ağzıma geleni söyledim. Yol yardımınıza s.m dedim. Ne işe yararsınız dedim. geri döndüler servisi uyarmışlar sözde vs. lastik bakıyorum 500 lira tek rf lastik. Su an idare ediyor arada çukura düşersem basınç kaybı oluyor ama en kısa zamanda değişecek. ft lastiklerin cıvı dışında yaması olmuyormuş. Teller zarar görmüş benim. iki lastik demişsiniz o zaman yandım ben. Düşünüyordum aslında biraz daha idare et zaten diğer lastikte yıpransın diye. Aslında basla şey soracaktım size. Benim lastikler 205 50 r17 94W

94W 270 km hız lastiği ımıs.270 zaten nerde yapıyoruz mümkün değil. Daha düşük hızlı olanlar 100 lira ucuz. Karar

 veremedim.


SORU 125 : 2.el BMW 3.16i araç almayı düşünüyorum. Geçenlerde bir arkadaşın şirket için kiraladıkları 2013 model joystick vitesli 3.16i aracını test ettim. Baya hoşuma gitti.

Kendisi yakıtının benzinli diğer araçlara göre iyi olduğunu söyledi. Ancak ben bütçe olarak 2013 model alamayacağım için 2011 modellere bakıyorum.

Vites farklılığı dışında 2011 ile 2013 modellerde tüketim konusunda fark var mıdır ? bilgi ve fikirlerinizi paylaşırsanız sevinirim. Teşekkürler.

CEVAP :  2012 den itibaren olanlar f30 kodu ile satılandır tüketimi kabul edilebilir düzeydedir.

2011 model olanlar bir eski kasa e90. e90 3.16i ler den kaçın uzak durun ben 8 ay kullanabildim şehir içi 14-15litre 100km de.

e90 3.16i lerin motoru çok çok eski bir teknoloji ve 116 beygir kasayı kaldırmıyor 0-100 ü de 13sn.

CEVAP : Dağlar kadar fark var motor ve sanzıman da e90 316i 13-14 yakıyor f30 316i 8-9 yakıyor ayrıca çok daha iyi kaçıyor:)


SORU 126 : Arkadaşlar e36 kasa 3.18i sahibiyim. fakat arabam çok yavaş. debriyaj baskı balata komple değiştirdim ama hala hızı artmadı. Benzinde aynen şu değerleri alıyorum. Bu değerler devirin 6-7 olduğu yani en sonda olduğu halindeki değerler. Sizce çok düşük değil mi. 18 inc jant ve lastik takımı var ofsetli. O etkiler diyorlar da bu kadar etkiler mi ? Motor yeni yapılı araçta.

Benzinde

  1. viteste max 30
  2. viteste max 70
  3. viteste max 100

4.viteste max 130

5.viteste max 150

CEVAP : 1.50

2.80

3.160

yapması gerek

şanzıman orijinal mi?

CEVAP : Yani 5 . Viteste 6000 devirde araç 150 km/h mi yapabiliyor? 

Bu imkansız. Deseniz ki araç 5. Vites 3500 dd geçmiyor, gaza bassam dahi hızlanmıyor deseniz anlarım da araç son vitesinde 6000 devir görüyor diyorsunuz ve max. 150 yapıyor diyorsunuz. Şanzıman orj. Değil mi?

Not. Aracın 210 km civarı bir sürat yapabiliyor olması gerekir. 143 ho olanlardan sanırım.


SORU 127 : 2006 model e90 arabamın far yıkama sistemi dün acık olarak kaldı ve geri yani yuvasına girmiyor. Elimle kontrol ettim biraz ve biraz ittirerek yerlerine soktum ancak artık çalışmıyor. Yani ne dışarı çıkıyor ne de su fışkırtıyor. Ayni sorunu daha önce yaşamış veya bu sorun hakkında bilgisi olanlardan yardım istiyorum. Acaba bu sistemin kendine ait motoru ya da sigortası var mı? Yabancı forumlara biraz baktım ama sistemin çalışması için suyun tam dolu olması, Xenon lambanın acık olması, havanın çok soğuk olmasından dolayı donma geçirmesi dışında pek cevap bulamadım ki bu söylenenler yardımcı olmadı. Bu sistemin bir motorunun olup olmadığı konusuna da rastlayamadım. Ayrıca arabanın kitabında da bu sistem hakkında bahsetmemesi de çok ilginç. Neyse yardımcı olabilecek arkadaşlara şimdiden teşekkürler.

Su az bir seviyede değil ondan olduğunu sanmıyorum. Bir tek sigortalara bakmadım belki oradan olabilir. Çünkü artık ne ileri ne de geri gitmiyorlar. İnşallah sigortası falan atmıştır sistemin . Bakınca eğer ondansa buraya da yazarım yoksa bir servise gidip göstermem gerekecek.

CEVAP : Sigortadan da olabilir hiç çalışmıyor olarak anladım.
Bence Su püskürtme pompası bozulmuş. Benim de olmuştu. Servis te değiştirdim
tüm işlemler 400 tl civarı tutuyor. yani tanesi 200 tl.
plastik bir şey fakat pahalı benimki dışarı çıkıyor içeri girmiyordu. Temizleyici falan sıktım fakat olmadı.
kullanmayayım dedim oda olmadı xenon açıkken ön cam sileceğin zaman devreye giriyor. Ve dışarıda kalıyordu
Tek çare değiştirmek. (sigortayı gene de kontrol etmelisiniz)

CEVAP : Öncelikle teşekkürler. Sigortayı kontrol ettim onda bir şey yok sağlam çıktı. Biraz temizleyici sprey siktim ve dediğiniz gibi dışarı çıkıp püskürtüyor ama içeri girmiyor ikisi de. Fakat benim anlamadığım olay su; eğer pompa bozulsa dışarı da çıkmaması lazım değil mi? Yani hiçbir hareket olmasa bozuldu derim ama dışarı çıkıp içeri girmemesi garip bir durum. Mecburen son çare komple sistemi değiştirmek olacak sanırım.

CEVAP : Basınçtan dışarı çıkıyor.
Kendi gücü ile içeri girmesi gerek. Bozuk olduğundan girmiyor. Servise göstermenizde fayda var. Bence bozuk gibi…


SORU 128 : yaklaşık 13 yıl Honda’ ya bindikten sonra yeni arabam 2004 model E46 3.20D triptonik. Bu araç ile alakalı kafama takılan bir soru var yardımcı olabilirseniz sevinirim.
Araba bazen 2.000 devir civarında gaza basmış giderken titreme yapıyor, ayağını gazdan çekince veya gaza biraz daha basınca titreme kayboluyor. bunu her zaman yapmayıp arada sırada yapıyor. titremeyi araba dururken değil de gaza basmış giderken yapması bana ilginç geldi.
daha önce hız dizel kullanmadım o yüzden bu konuda yardımlarınızı acil bekliyorum.
araba 110.000 km de ve motoru çok iyi durumda. 

CEVAP : 


SORU 129 : Herkese merhaba arkadaşlar 2012 model 316i ne kadar yakıyor bilgisi olan varsa paylaşabilir mi acaba. özellikle depoda kaç km gidebiliyor acaba. Araç hakkında yorumlarınızı da paylaşırsanız sevinirim teşekkürler şimdiden

CEVAP : Benim ortalamam 8-5 9 arası hep şehir içi kullanıyorum gayet memnunum.

CEVAP : ben de aynı şekilde. 
şehir içi 9lt yakıyorum.
uzun yolda yaklaşık 900 km yapabilirsiniz bir depo ile.
şehir içi 550 600 km


SORU 130 : Arkadaşlar 10 gün önce 1996 model BMW 320 i aldım, araç 159 bin km de, LPG yok, alırken ustalara gösterdim, aracın kasası içi ve şanzımanı mükemmel, sadece motorunda biraz üfleme olduğu söylendi, ustama da danıştım herhangi büyük bir problem yaratır mı diye, oda kısa vadede bir şey olmaz dedi aldım. Araçta vites geçişlerinde duman atma durumu var, fakat tam rengini çözemedim, motorda zengin karışım olduğunu düşünüyoruz, çünkü lambalarda durduğumda aracın içine felaket benzin kokusu geliyor.

CEVAP :  sikron filtreni bir değiş derim.

CEVAP : böyle arabalar alırken hele ki e36lar için diyorum bunu motor için komple rektefiye pistonlar gömlekler ve krank mili ıvır zıvır ne varsa sıfırlatacak kadar paranız olup almayı tavsiye ediyorum herkese. ilk motorla 15 20 yıllık arabalar hayatta kullanılmaz.

CEVAP : bende bunu anlamıyorum hele ki BMW gibi motor mühendisliğinin dehası bir firma bu kadar ödül almış fıstık gibi motorlar yapmışken o zamanlar değil 200 bin 400 bin en az 1 milyona kadar hiç bi sıkıntı yaratmadan gitmesi gerektiğini düşünüyorum. Toyota’ nın bir modeli bile 4 milyon km’ye kadar garanti verirken.


SORU 131 : 2005 model 3.16i Sedan’ ım var ve tahmin edeceğiniz üzere İstanbul trafiğinde benzin tüketiminden artık illallah diyorum. Sıralı sistem LPG için BMW servisleri “uzak durun, satarken aracınızın değeri çok düşer, BMW kullanıcıları gaz olayı sevmez” diyor, ama BMW kullananlarında %30 a yakınının gaz taktırdığını söylüyor. Sizin bu konudaki yorumlarınız nedir? Özel olarak gaz taktırıp BMW kullananlar var ise ve bu konuda bilgi sahibi diğer arkadaşların değerli yorumlarını almak isterim.

CEVAP : Sahininden.com da birçok BMW de LPG takılı olduğunu görebilirsiniz… Ben 2 sene önce taktırdım e39 5.20 ye.. ettiğim kar öyle böyle değil aracı çok kullanıyorum…
şu benzin fiyatlarıyla baş edilmez…. Satarken de değeri falan düşmez…
e60 kasa 5 serisi alsam gene taktırırım aksi halde benzinli bir BMW ye binemem senede 25.000 km yol yapıyorum…
şimdi aracınız bir M serisi olsa yada büyük motorlu çok pahalı bir araç olsa LPG ye sıcak bakmayan kişiler olabilir. ancak zaten 3.16 performans bekleyenlerin aracı değil ekonomiyi ön planda tutan BMW kalitesinde araca binmek isteyenlerin tercihi..
En kötü ihtimalle LPG kitini söktürür satarsınız…. LPG kitini de LPG ciye satarsınız gene bir zararınız olmaz ki bu dediğim yüzde 1 ihtimal değil yani mantıklı fiyatla her türlü satılır..
Sizin yapmanız gereken şey elinize kağıt kalem alıp oturup tek tek senede kaç km yaptığınızı buna bağlı olarak senede yakıta harcadığınız parayı hesaplamak…
sonra aracı kısa süre sonra satıp satmayacağınız önemli…. kaç sene kullanacağınızı düşünüp LPG nin size senede ne kadar getirisi olacak onu hesaplamak…
senede 3 bin km yol için LPG anlamsız olur kendini çıkarması uzun sürer..
LPG de ne kadar yaktığınızı hesaplamak için benzin değerini 1.2 ile çarpacaksınız. Yani şuanda aracınız 100 km de 10 litre yakıyorsa LPG den sonra 100 km de 12 litre LPG yakar.


SORU 132 : Merhabalar 2004 Model E46 320d aracım var. Ve uzun zamandır ekranda gösterilen yakıt tüketim değeri ile gerçekte tükettiğim yakıtı örtüştürmeye çalışıyorum fakat bir türlü tam olarak tutturamadım. Hep %10 kadar farklı olduğunu düşünüyorum.
1000 Km yol yaptım ortalama 6,5 gösterdi diyelim sonrasında depoyu tekrar fulleyip hesapladığımda 7.1 gibi bir değer çıkıyor.
Hesaplamada klima ve araç çalıştırma sırasında tüketilen yakıtı da hesaplıyor mu yoksa farklı bir hesap şekli ile mi çalışıyor?

CEVAP : Yol bilgisayarında 8.5 litre diyor, depo hesabı 7 litre. Şu ana kadar 2 senedir her depoda hesap yaptım ve her defasında yol bilgisayarı gerçek tüketimden fazla gösterdi ki benim hesabım kesinlikte ayrıntılı ve doğrudur. Servis danışmanına sordum bu durumu, normal bir şey zaten yol bilgisayarı yakıt tüketimini ölçmüyor tahmin yürütüyor dedi. Bende depo hesabına devam ediyorum. (2011 320d) 

CEVAP : O zaman manuel hesaba devam. Oradaki ölçü birimini ise sadece bir bilgi olarak takip edebiliriz. Aslında ben ne kadar ölçtüysem hep %10 farklılık gösterdi. Tabii daha farklı olduğu nadir durumlarda oluşmuştur. Çıkan rakam üzerine %10 ekleyip hesaplamaya devam edeyim 🙂
Bu cevaplar sonrası servise bunun için gitmemeye karar verdim 🙂

CEVAP : benim 2004 320d aracım dada 7,2 lt gösteriyordu şu anda passat cc kullanıyorum 170 hp lik olandan çok daha fazla tüketmesine rağmen tüketim 6,8 lt anlam vermek gerçekten zor


SORU 133 : 91 model 316i e36 kasa BMW var. araba bos viteste 6000 devire geliyor ama hiç benzini çok anormal kesiyor. hani tatatatata yapar ya o bunda yok taâaaaaa yapıyor kalıyor. 3. viteste ise 5000 devirde gazi kesiyor ama ne öne yığılıyor ne de sesten fark edebiliyorum kesildiğini. acaba krank sensoru olabilir mi? filtreler yağ buji ve buji kabloları oksijen sensorunu değiştirdim boğaz kelebeğini temizlettim ama ayni. ve çok aşırı yakıt tüketiyor. şehir içi 13 litre 🙁 yurt dışındaym buradaki ustaların anladığı yok.

krank sensörünün ucu çok yağ bağlamış acaba sorun bu olabilir mi?

bilgisayara da bağlatmıştım sadece abs sensörünü gösterdi. gösterge de motor ışığı da yanmıyor. bu motorun artık ölmek üzere olduğunu mu gösterir? şayet öyleyse burada rektefiye yapabilecek hiç kimse yok. tek çare komple motoru değiştirmek. yada sizin üreteceğiniz çözümlerle bir yol bulmak. çünkü buradaki ustalar yenisiyle değiştirmek ten başka bir şey bilmiyorlar. tamir anlayışları sadece bu kadar.

son olarak arkadaşlar, motor yağ çubuğunda sıfır üfleme var. ama yağ ekleme kapağını soğuk motorda çalıştırınca ve devamında bir üfleme var. ama duman yok. egzozda da hiç duman gelmiyor. motor bitik değildir umarım. keşke birisi tecrübelerini paylaşsa

CEVAP : krank sensörüünü temizledim hala aynı. 5000 devire gelince gaz devri sabit kalıyor. çok seri bir şekilde gazı kesiyor gibi yaptığını düşünüyorum. titreşim gibi sonra o şekilde basmaya devam edince bırakıyor kendini sanki içinde tıkanan bir şey varmış ta çözülmüş gibi 6000 devire geliyor orda araba devir kesiciye giriyor öne yığılıyor araba ama normal kesici sesi değil yani çok seri gaz kesiyor gibi hissediyorum. anlayamadım gitti yani. perşembe günü servise götüreceğim orda inşallah bulunur sorunları.


SORU 134 : Öncelikle herkese merhaba. 2008 model beyaz e93 sahibiyim ancak araba hakkında edinemediğim bazı bilgiler ve öğrenmek istediğim bir kaç şey var? Daha ilgili ve bilgili kullanıcılar ya da bu konuya hakim olan arkadaşlardan tecrübe ve bilgilerini paylaşmasını rica ediyorum.. Aklıma takılan ve öğrenemediğim bazı şeyler;

Aracımda Cruise Control yok Cruise Control merkezi olan direksiyon kolonu alsak yazılım desteğiyle araç hız sabitlemeye kavuşur mu? E46 larda BC kollu sinya kolu alıp taktık mı Yol Bilgisayarı aktif oluyordu buna dayanarak soruyorum bunu.

Aracımdan d1s xenon ampul çıktı biri kesildiği için ikisini birden değiştirdim 8000 W lık iki ampul taktılar ama yağmurlu havada far açık mı kapalı mı belli bile olmuyor. Aracımın üzerinden çıkan xenon ampuller orijinal değilmiş ama şu anda takılandan çok daha iyiydi. Kimseye güven olmuyor herkes elindeki ampulü bir şekilde orijinal çok iyi vs diye pazarlıyor. Benim öğrenmek istediğim orijinal üzerinden çıkan ampulün markası Watt”ı vs tam olarak nedir bilerek gidip kendim almak istiyorum.

Çok rahatsız edici düzeyde olmamakla birlikte bozuk yollarda tavandan tıkırtı geliyor bunun için yapılacak bir çözüm bir bakım var mıdır veya yetkili veya özel servislerde bunu çözebilecek önerebileceğiniz bir yer var mıdır? (İstanbul)

Malum Angel halkalarımız sarı biraz eskidi, bunları H8 10 Watt ve 20 Watt led ile beyaza çeviriyorlar. Bu uygulamaya yapmış ya da hakkında bilgisi olan var mı? Angellar sarı Xenonlar beyaz olduğu için tonlar çok fark etmiyordu ancak Angelları led yapınca Xenonları boğar diye düşünüyorum ondan Xenon kaç Watt Led Angel Halkalar kaç Watt olmalıdır mesela??

19 inç M6 jant kullanıyorum şu anda, Runflat lastikler hakkında forumda genel anlamda pek iyi şeyler yazılmamış ancak geneli 17-18 ve etli lastikler hakkında olan yorumlardı. Ben 225-35-19 önlere 255(265)-30-19 arkalara Pirelli Run on Flat lastik almak üzereyim. Lastikler sert ve konforsuzmuş genel olarak ama 19 lastikte konfora henüz rastlamadım normal lastiklere göre çok daha konforsuz olur mu? İnce yanak lastik çabuk balon yaptığı ve patladığı için run flat bu ebatlarda daha mantıklı değil midir?

Sizlerin merak ettiği konular varsa da yardımcı olmaya çalışırım..
Şimdilik aklıma gelen sorular bunlar herkese teşekkür ederim..

CEVAP : 


SORU 135 : 2012 BMW F30 3.16 i Aracım var, aracı yeni aldım ve aracımla uzun yol yapacağım yaklaşık 1.700 Km civarı,

Sizden ricam, daha önceden test etmiş arkadaşlar var ise, aracı hangi modda kullanırsak yakıt tasarrufu sağlarız?

Bilinene göre, Eco Pro” normalde yakıt tasarrufu için” yalnız uzun yolda da bu geçerlimi?

Yada Uzun yolda comford ve yeya Sport moddamı kullanmak lazım?

CEVAP : eco pro’yu her zaman kullanabilirsiniz.. şehir içi şehir dışı fark etmez. fakat eco pro da aracı sakin kullanmalısınız ki tüketimi iyice azalsın..

şehirler arası yollarda eco pro açarsanız 90 – 100km hızla gitmeniz katalog değerlerini tutturmanıza yardımcı olur.. eco pro ayarlarından eco pro etkinliğini arttıracak seçenekler mevcuttur idrive da.. bunları açarak ya da kapatarak 130km hiza kadar ekonomik gitmenizi sağlar..

yok eğer vitesler daha hızlı değişsin ya da eco prodaki gibi hep yüksek viteste gitmeyim istiyorsanız kullanım tarzınıza göre comfort ya da sport modları seçebilirsiniz ama bu şekilde kullanırken yakıt tasarrufunu unutmanız gerekir…

aracınızın kullanma kılavuzundan en detaylı bilgiyi alabilirsiniz.. kitapçığın en arkasındaki index kısmından eco pro başlığının sayfa numarasına ulaşabilir ve tüm detayları öğrenebilirsiniz.

CEVAP : Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim, kitapçık şuan yanımda değil ama mutlaka inceleyeceğim, sadece şunu anlamadım 130′ a ayarlarsam eğer ve geçmezsem tasarruf sağlıyor değil mi?

CEVAP : EVET

CEVAP : İster Eco Pro, ister Comfort, ister Sport herşey ayağınızın altındaki gaz pedalında bitiyor… Neden Eco Pro var şöyle özetleyelim ayağının ayarı en bozuk insan için üretilmiş eco pro, bizzat 1 depo denedim comfortta kullanarak eco proda ki değerleri sağlamak mümkün ama çok dikkat gerekiyor, eco proda ise daha rahatsınız.


SORU 136 : SORU : Arkadaşlar yeni aldığım aracım 98 model 3.18Ti Compact, m krom paket, is motor 140hp, 166 bin km de.

Araçta alırken fark etmediğim bir ses peydah oldu. Ses çok tanıdık bir ses. Herkes mutlaka eski tip birçok arabada duymuştur. Henüz herhangi bir servise ustaya bir yere göstermedim. Bir işlem yaptırmadan önce BMW ci uzman arkadaşlardan bilgi almak istedim.

Sesin videosunu çekecek fırsatım olmadı ama yazılı olarak tarif etmek gerekirse;

1.vites kalkışta yada düşük devirde, 2. viteste düşük devirde, sadece gaza bastığınızda ” i i i i i i i i iiiiii ” gibi, motordan gelen kısalan ciyaklama gibi fren sesine benzeyen, ama devir 1700-1800e yükseldiğinde tamamen kaybolan bir ses duyuyorum. Doğru tarif edebildim mi bilmiyorum. Sanki böyle sert bir kayışın plastiğe sık sık sürtmesiyle çıkan ciyaklama sesine benziyor. Ses zaten çok çok az duyuluyor camlar tam açık ve dikkatle dinlemezseniz fark etmiyorsunuz bile. Rahatsız etmiyor ama ben taktım işte kafaya. Nedendir nasıl çözülür bilmiyorum.

Tecrübeli arkadaşların yardımını bekliyorum.

CEVAP :


SORU 137 : 2008 model 3.20i araca sahibim. Ankara’dan İstanbul’ a uzun yol geldim ve aracı park edip kumandadan kilitlemek istediğimde kilitlenmediğini gördüm. Önce tekrar marşa basıp kapattım bir daha denedim yine olmadı. Aracın içindeki kilit düğmesine bastım o da bir veya iki defa elektrik verip yine kapatamadığını daha sonra da komple işlevini yitirdiğini gördüm. Kalabalık bir bölgede oturduğumdan dolayı aracın kapıları açık kalmasın diye kendim elimle kilitlere basarak hepsini kapattım sürücü tarafındaki kapıyı da kumandanın içerisinden anahtarın kendisini çıkararak kilitledim. Şimdi ise yalnızca sürücü kısmına o anahtarla girip çıkabiliyorum. Diğer kapıları içeriden kolu çekmeme rağmen açamıyorum. Ayrıca benzin deposunun kapağı da kapalı kaldı. İçerisinde çeyrek depo benzin olduğu için o usta senin bu usta benim gezmek istemiyorum. Tam ne şekilde çözüleceği hakkında yardımcı olursanız ben de direkt olarak oraya gideyim. 

CEVAP : KEŞKE DAHA GÖRÜNÜR BİR YERE YAZSAYDINIZ TEK KONU AÇINCA BÖYLE GEÇ GÖRÜNÜYOR BAZEN..

ESKİ 2007 320 İ KULLANICISI OLARAK BAŞIMA GELDİ ARACI KULLANIRKEN OLDU BAYAĞI Bİ PANİK OLMUŞTUM NASIL DIŞARI ÇIKACAĞIM DİYE ÇÜNKÜ ANAHTARI ÇIKARINCADA KAPILAR AÇILMADI. AKLIMA MANUEL ANAHTAR GELMEDİ HEMEN SERVİSE GİTTİM ANAHTARLA KAPIYI MANUEL AÇTILAR BENİ KURTARDILAR!!DAHA SONRA SİGORTASI ATIYOR BUNLARIN İNŞALLAH TEKRAR OLMAZ OLURSA TÜM KİLİTLERİ DEĞİŞTİRİRİZ DEDİLER.TEKRAR ETMEDİ.

AMA EDERSE SÖYLEYİN KRONİK PROBLEM OLDUĞUNU ALMANYA YA SORUP ÜCRETSİZ DEĞİŞTİRSİNLER.

CEVAP : başka bir arkadaşımın başına gelebilir diye yazıyorum, merkezi kilit motoru bozulmuş 190 lira bu parça ve 50 lira işçilik karşılığında değiştirdim ve sorun çözüldü. Benzer bir durum yaşarsanız bilginiz olsun. 


SORU 138 : Merhaba arkadaşlar. 99 model e46 328i aldım. Aracım otomatik şanzıman ve iki problemim var. Birincisi 60-100 km/h arası yavaş hızlanmalarda ayağım gaz pedalında sabit iken araba devir düşürüp tekrar yükseltiyor. Bunu 1500- 3000 devir arasında gaza az bastığımda yaparken, gaza yüklenince böyle bir sıkıntı olmuyor. İkinci sorunum ise aracın egzozundan 4000 devir sonrası ıslık sesi gibi yüksek bir ses geliyor. Neden olabilir, önerilerinizi bekliyorum.

CEVAP :


SORU 139 : ARKADASLAR 2008 MODEL 140Bİn km de 3.16 sahibiyim aracımın park sensörü her geri vitese taktığımda ses veriyor

CEVAP : Aracı pc ye bağlayıp check ettirmen gerekiyor. iki sebepten olabilir. Ya speed sensörlerinden ya da abs motorundan. Speed sensör çıkarsa hangisi ise onu değiştirmen yeterli. Her tekerde var bundan. ebay da 9$ each. Ve arixayi sildirmeyi unutma. Eğer ariza abs motor çıkarsan biraz daha zor. Ya motoru komple değiştirmen gerekiyor. Ya da abs motorunun arızası içindeki sac teli gibi tellerin kopmasından oluyor. Onları lehimletmen gerekiyor. internetten bulabilirsin nasıl yapıldığını. How to fix abs motor etc.

CEVAP : Teklemesine pek bir şey diyemeyeceğim. Pc ye bağladığınızda arıza kodlarında misfare görürseniz motorla alakalı problemdir. Bu arıza yalnızsa o pistonun bujisini falan check ettir. Aracı smoke teste soktur. Araç bir yerden nefes alıyor olabilir. Altta yağ tankından çıkan küçük bir boru var o hava alıyor ya da kırılmış olabilir. Bunun olma ihtimali yüksek.


SORU 140 : güncel 3.20d de şanzıman oranları

1.Vites-) 4.11

2.Vites-) 2.25

3.Vites-) 1.40

4.Vites-) 1.00 …. şeklinde gidiyor, a4 bu birinci vites oranıyla nasıl kalkış yapıyor anlamadım

CEVAP :


SORU 141 : BMW 3.20d almayı düşünüyorum. Sizin bu araba hakkında deneyiminiz varsa bilgilerinizi öğrenmek isterim.

CEVAP : Ben ön bilgi olarak şunları yazayım: 2012’ye kadar 177 beygir versiyonu ve 2012 yarısından günümüze 184 beygir versiyonu mevcut.

Katalog değerlerine göre ortalama 5,3 litre mazot tüketimi (şehir içi 6 ve şehirlerarası 4,4) olduğu söyleniyor.

F30 denen 3 kasa en az 5 sene daha değişmez, sadece makyaj görür.

İhtiyacına bağlı çok sayıda konfigürasyon var. Deri koltuk, sunroof, geri görüş kamerası, line paketler vs.

Eğer sıfır düşünüyorsan ÖTV nedeniyle şu sıralar minimum paketli araç getiriyor Borusan ve Kosifler. Böylece fiyatını 140-150 bin bandında tutmaya çalışıyorlar.

CEVAP : düzelteyim 2010 sonundan itibaren 184 lükler mevcut yani 2010 ların bazıları 177 bazıları 184

2011 ve sonrası 184

2011 mart tan sonra navigasyon standart (e90)

2011 için arka park sensörü standart

2010 park sensörü opsiyonel

CEVAP : 2011 Mayıs’ ta biz kendi aracımızı aldığımızda navi’siz araçlar mevcuttu. Temmuz falan gibi navi’ler başladı diye hatırlıyorum.


SORU 142 : 2011 model 3.16i araç aldım ve alışma sürecinde tecrübeli arkadaşlara sormak istediğim şeyler var, yardımlarınız için şimdiden çok teşekkürler…

# Araçta ön yolcu emniyet kemeri ikazı yok mu, benim araçta mı kapatılmış ya da çalışmıyor?

# Sağa dönüşlerde sağ sis, sola dönüşlerde sol sis farı yanıp sönme olayı yok mu, bu özellik kapatılmış mı?

# Aracım fabrikasyon çıkış m paketmiş, avcılar borusan’ dan teyit ettim, ön tampon, arka tampon, jantlar ve direksiyon dışında neyi farklıdır bu m paketlerin?

# Yaklaşık 25 gündür kullanıyorum, araç belki jantların 17 olmasından dolayı çok sert, virajlar olsun yol tutuş olsun çok güzel ama sertlik lastiklerle de alakalı gibi fabrikasyon çıkış runflat lastikleri üzerinde, lastik değişiminde yine runflat almak zorunda mıyım?

CEVAP : Kemer ikaz yok. (2012 E90 316i’de sürücü kemer ikazı var, yolcu kemer ikazı yok.)

Sis farı özelliğini bilmiyorum, forumda da bahsi geçmedi diye hatırlıyorum.

Başka lastikle değiştirebilirsiniz, diğer arkadaşlar yaz, kış için hangi lastikleri kullandıklarını önceki sayfalarda yazdılar.

M paketi bilmiyorum.

CEVAP : Kemer ikaz olması gerekiyor. Muhtemelen kapatılmıştır.

-wolksvagen lerde var diye biliyorum. BMW de hiç duymadım.

-M paket genelde dış aksesuarlar ile ilgilidir.

 

spor ön tampon

spor arka tampon

spor yan marşpiyerler

standart donanımdan farklı daha büyük jantlar

normalden daha sert ayarlanmış spor süspansiyonlar

yere daha yakın ayarlanmış yürüyen aksam

bel, baldır kitleri

daha spor görünümlü ve genelde 3 kollu olan m spor direksiyon

antrasit renkte kumaş iç tavan kaplaması

m logosu

İç ise Destekli logolu koltuklar

m collection yazan kapı içi alüminyum kaplamalar vb. dir.

Paspaslarda da m logosu oluyor.

 

-Run flat lastikler serttir. Ama emniyetlidir. Konfor aramamak gerek. Yüksek hızlarda kullanmayacağınızdan / 1,6 olduğu için kullanamayacağınızdan normal lastiğe geçebilirsiniz. Fakat aracın süspansiyonları RFT lastiğe göre ayarlanıyor diye biliyorum. Servisten bilgi almanız daha iyi olur .Ayrıca stepne yada tamir kiti de almasınız


SORU 143 : Arkadaşlar 2002 -2005 model 3.16i ve 3.20d’nin yakıt tüketimleri nasıldır? ikisi arasında donanım olarak veya başka ne gibi farklar vardır siz hangisini önerirsiniz? Kullananlar varsa yorumlarınızı bekliyorum özellikle yakıt tüketimi ile ilgili.

CEVAP : yakıt olarak

3,16 fazla

3,20 d iyi

benim : 2005 320 d uzun yol : 5,5 – 6,0 şehir içi 8,0-8,5 olur. Gaza basmanla da ilgili tabi

not: E90 163 bg dir.


SORU 144 : 2012 BMW F30′ 3.16 Aracım var.

Aracın üzerinde 16 jant var, ben 18 m6 jantı takmayı düşünüyorum, yakıtı etkiler mi?

Aranızda bu işlemi yapan arkadaşlar var mı, yakıtı etkiliyor ise ne kadar etkiler?

CEVAP: Ben F20 1.18’i’ye taktırdım bir yarım LT arttırmış olabilir, ölçmek pek mümkün değil.

CEVAP : Etkilememesi mümkün değil, tabi etkiler de ne önemi var? Hem lastiği çok pahalı hem de performans kaybı var. Bunlar yakıttan da önemli. Kaldı ki şu kadar arttırır demek için aynı şartlarda test edebilmek lazım. Uzun yolda %5 etkiler ama kalabalık ve dur kalklı şehir içi trafiğinde %20 bile etkileyebilir.


SORU 145 : 1.6 motorlu BMW 3′ lerden alsam, 2006 kasası olanlardan. Acaba pişman olur muyum? Şu an 2005 avensis kullanıyorum, performansı beni idare ediyor. Şehir içi 7.5 litreleri görmek zor olmuyor. Maksimumda 11′ i hiç geçmiyor Ferrari modunda gidersem. Acaba BMW bundan çok yakar mı?

Tek merak ettiğim şey yakıt tüketimi. Gerçek kullanıcılar yardımcı olursa sevinirim.

CEVAP : 2006 modelini 6 aydır kullanıyorum lastiklerim 225/45/17 rft şehir içi 9.6 civarı şehir dışı 8.7 lt yakıyor klima açık vaziyette. Ani hızlanma beklemeyin biraz ağır kalıyor hafta sonu otobanda 220 km yi rahat gördüm.

CEVAP : ilk başlarda 13 litre oluyordu , oda arabayı denemek için sürekli yüksek devirlerde kullanıyordum 😀 Uslu uslu giderseniz 8-9 litreyi çok rahat görürsünüz .. Dualarım sizinle umarım sizin de bir BMW niz olur ve bu keyfi yaşarsınız , korkmadan bir viraja girmenizi isterim 🙂 Fiorino sürüyorum arada sırada virajlarda araba takla atacak gibi oluyor savruluyor yavaş giriyorum mecburen ama , altımda BMW olursa gözüm kapalı girerim o virajlara yüksek hızla 😉 İşte diğer arabalardan en büyük farkı da bu zaten , tamam Toyota, Opel, Ford vs de araba yapıyor ama bu araçların yanında gerçekten çocuk oyuncağı gibi kalıyor.

CEVAP : 18 gündür 2011 model 3.16i otomatik vites BMW sahibiyim, almadan önce onlarca sayfa yorum okudum, video seyrettim, test inceledim ve sonunda söylenen olumsuz şeylere rağmen aldım, memnun muyum inanılmaz memnunum. Belki benim araç otomatik vites olduğundan belki m paket 17 jant olduğundan 100 km’de ortalama 11-12 litre yakıyorum, aracı devamlı trafikte ve inişli çıkışlı bölgelerde kullanmamın ya da alışma evresinin verdiği bir durumda olabilir fakat 10 litrenin altına düşeceğimi zannetmiyorum. Arkadaşların bahsettiği, yol tutuş, tokluk hissi, tepkimeler ve çevreden gelen ilgi gerçekten çok güzel. Kalkışlarda yavaş olduğu fakat devirlendikçe gücünü hissettirdiği aşikar, çok kastırıldığında 15 litre, sakin kullanımda 10 litre, yerine göre sakin yerine göre basarak şehir içi kullanımda 12 litre diyor, tavsiye ediyorum.


SORU 146 : Merhaba üstatlar BMW e30 almaya karar verdim 90 model . Kaç model tercih etmeliyim sizce ve 3.16 yada 3.18 alırsam hava filtresi chip egzozla falan kaç hp güç alırım , bunların orijinal hp güçleri nedir beni bu konularda bilgilendirin lütfen Ayrıca 90 model e30 kasa daha düşük kasalardan farklı gibi özellikle arkası daha yakışıklı gibi sizcede öylemi ve neyden kaynaklanıyor ? ve son olarak turbo uygulanması nasıl olur ?

CEVAP : 3.16 alırsan şahinden çok da farkı kalmaz . 85-90 hp oluyorlar

3.18 is alırsan (bence en mantıklısı ) kısa aralıklı spor şanzıman ve 135 hp üstü beygir

3.20 alırsan 143 beygir 6 silindirlik bir makinan olur

3.23 is (bulacağını sanmam ) getrac şanzıman ( spor ) 170 beygir üstü

3.25 ki e30 un has ı dır . 173 ve 192 likleri var .

3.28 gücün dorukları 🙂

ben alacak olsam 90 üstü güzel bir şey tercih ederim.

CEVAP : 3.16 lara paranı harcama. o tipler hastalıktır hatasız boyasız ve full’u aranız. Ender kişiler biner zaten e30 zevki olduğu için değil.

87 model sonrasında M40 motora geçildi.3.20 bitik motorlu ucuza araç alıp 4.bin tl ye 2.8 yapar tadından yiyemezsin 1 yan 2 yan 3 yan 4 yan %1ı00 garanti 😉

Açık hava filtresi normal stock bir motora bir şey kazandırmaz açıkçası sadece ses verir o kadar.

Hayır tüm e30 KASALARI aynıdır. Daha sonradan FİBER yada orijinal m2 tampon sistemi , Amerikan park , fark karartma gibi ekstralar ile değişik görünüme kazandırılıyor.

BMW araçlarında TURBO işlemi %5 %10 uygulanır oda zevki. Niye diyecek iseniz araç zaten performans bakımından zengin. Bu motora ekstradan bir şey takma yerine motor ömrü geldiğinde aracın motorunu yükselterek zaten çok yüksek performanslar elde edilebiliyor. Turbo gibi pahalı malzeme ve motora uydurma gibi işlemler zaman kaybı ve masraf işin yapılma istemini düşürüyoruz. Ha yok ben illa ki meraklıyım 400 metre araç hazırlayacağım diyor isen İX alırsın 4 çeker turbo o zaman işine yarar. Zaten o işte tam bir profosyonel’ e giriyor. Burada forumda senin konuşarak öğreneceğin şeyler değil.

3.20 aracına örnek verir isek.

3.25 çıkma 885 üst kapak

291 dereceli egzantirik

ayarlı kasnaklar

5.24 krank

e36 m3 piston ve kollar

vs biraz daha ufak tefek parçalar ile aracın zaten 2.8 kıvamıma gelecektir rölantilerde dahi ayağını biraz hızlı çekmen durumunda debriyajdan sen sağ şeritte aracın arkası sol şeritte olucaktır.3.25 hartge (2.700 cc ) lere çakar 3.25 ( 2.800 cc ) alpina’lara çakar çakar geçersin.


SORU 147 : ARKADAŞLAR 3.18İ OTOMOBİLİMDEKİ İŞARETLEMİŞ OLDUОUM IŞIОIN ANLAMI NEDİR. BİRDE BEN ARABAYA YAО KOYDUОUM HALDE 2 KARE (YEŞİL) YANIYOR YAО ÇUBUОUNDA IKİ NOKTA ARASINDAKİ YERİN EN ÜSTÜNDE YANİ DOLU YAО IŞIKLARININ HEPSİNİN YANMASI GEREKMEZMİ. BİLGİLENDİRİRSENİZ SEV  

CEVAP : Bildiğim kadarıyla o ışık fren balatası aşınma uyarısı, emin değilim yalnız. Aracınızın kullanma kılavuzunda bu işaretin ne anlama geldiği yazar.

CEVAP : fren balata/disk aşınmış eğer yeni değiştirdiysen sensor yada kablo sorunu da olabilir..

CEVAP : fren balata sensörü ışığı abs yada balata sensörünü kontrol ettirmen gerek.


SORU 148 : 2012 F30 3.20d aracimda uzun sureli (malum protestolar) bastigim icin kornam hic çalmaz hale geldi 🙂

Ayni anda cakmak girisinden telefonumu da sarj ediyordum, bu nedenle akuye fazla yuklenme olup sigorta atmis olabilir diye dusundum. Internette arastirdigimda da cesitli yabanci sitelerde benzer birkac sikayet gordum.

Sigortayi degistireyim diye ise giristigim ancak kornanin sigortasini bulamadim!

Bagajtaki sigorta kutusunda buldugum semayi gonderiyorum. Korna isaretinin (en solda alttan ikinci oldugunu tahmin ediyorum) yanindaki isaret nedir anlamadim? Arabayi kaldirip altindan mi bakmak gerekiyor?

Bilen birisi yardimci olabilirse sevinirim, basit bir sigorta isi icin servise gidip para bayilmak istemiyorum boş yere.  

CEVAP : “Kullanıcı yapamaz, servise götürün” demek bence o işaret.

CEVAP : Aynı sorundan ben de F10 aracımı servise götürdüm. Kornayı yakmış (?) olabileceğimi belirttiler. Yazılım ile ilgili bir başka sorun şüphesi de olduğundan aracı bıraktım. Akşam aldığımda ise hiçbir sorun bulamadıklarını kornanın da düzgün şekilde çalıştığını belirttiler. Denedğimde gerçekten sabah bırakırken nezle olmuş kurbağa gibi ses çıkaran korna gayet düzgün çalışıyordu. Yazılımda da bir sorun bulunamadığından aracı bıraktığım gibi aldım. 

Not olarak, tüm BMW servislerine aynı sorunla bir çok aracın geldiği bilgisini de Avcılar, Bostancı ve Adana-Mersin bayilerinden edindim. 

CEVAP: Aracımı İstinye Borusan servisine teslim ettim. Kornanın tanesi 80 Euro imiş. Elektrik aksamında da sorun varsa isçilik dâhil ücret 300 Euro’ya kadar çıkabilir dediler. Ancak aracın garantisi devam ettiği için garanti kapsamında kornanın tekinde değişiklik yaptılar.


SORU 149: Şu anda 320i kullanmakta babam ve E60/61 5 serisi dizel almayı düşünüyoruz.

2.el piyasasına baktığımızda 530d’nin 520d’den daha dolu ve daha ucuz olduğunu fark ettik. Vergi farkı ok fakat acaba aralarında ne kadar yakıt tüketim farkı vardır? Tecrübelerini/bilgilerini paylaşan arkadaşlar olursa sevinirim. 

Şimdiki 320i babamın kullanımıyla 12-13l. 

benim kullanımımla 8-10l. tüketiyor

Acaba 520d – 525d – 530d alsak tüketeceğimiz yakıt ne olabilir tahminen? 

CEVAP : benim bildiğim kadarı ile 

177 lik 520d ler kullanıma göre 8 litre tüketiyor ise 530d ler 9,5-10 litre gibi tüketiyor.

bahsettiğin 525d eğer f10 ise onun teknik değeri sitesinde mevcuttur zaten onlar daha az tüketiyor.

ikinci elde 5,30d un daha ucuz olmasının sebebi mtv farkı ve servis ücretleri biraz daha pahalı olabilir 520d den. 

CEVAP : E60 2007 520d km 130.000

Bende şehir içinde 7,5 litre uzun yolda 6,5 litre 

Babamda şehir içinde 6,8 litre uzun yolda 5,2 litre

Yol bilgisayarı değerleri değil depo değerleridir. 

CEVAP : 530d alındı

ortalama 10,8 şehir içi

peder bey memnun

onun 320i’si bana kaldı benimde ortalamam 11 benzin

pederin 320i ile ortalaması 13 ise bende demekki 530d ile 9,5-10 arası yakarım. O kasaya,o performansa fazlasıyla değer.


SORU 150 : arkadaşlar 3.20d aracıma h&r 5 cm yay aldım fakat araca çok kalabalık biniliyor tümseklerde sorun çektiğim için 380 tl ye satıyorum 630 tl ye almıştım ilgilenen olursa yardım edebilirim. 

bunun haricinde 3.5cm lık takmak istiyorum fakat ne kadar düşürür aracı acaba belli bile olmaz diyenler var. bilgisi olan var mı ?

CEVAP : hocam bu ne işe yarıyor?

arabayı alçaltıyor mu?

sertleştiriyor mu?

yumuşatıyor mu?

CEVAP : alçaltıyor ve yol tutuşu iyileştiriyor. sertleşme konusunda konforu çok bozmadı diyebilirim. 

CEVAP : eibach pro kit alacaksınız 3cm lik en ideali budur. 


SORU 150 : 2008 model 3.16i aracım var. size 2 tane sorum olacak. 1: arabanın gösterge panelinde üçgen içinde ünlem işareti var şu ve şuan 197 de yol yaptıkça yani km yaptıkça git gide azalıyor acaba bu ne anlama geliyor. 2. soru : kontağı açtığımda ilk den bütün uyarı lambaları yanıyor sonra sönüyor ama sarı renkteki motor arıza ışığı yanmaya devam ediyor. ama motoru çalıştırınca o lamba sönüyor acaba sorun ne. Sorularıma cevap verirseniz çok sevinirim akşam yola gideceğim çünkü. iyi forumlar. 

CEVAP : size bir uyarı vermiş daha önce size durumu ortadan kaldırmamışsınız uyarı orada devam eder. Benzin silecek suyu yağ eksikliği balata bitmesi motor soğutma suyu falan filan..

Motor arıza lambası da o şekilde söner zaten çalışmadan sönmez. 


SORU 151: Arabayı sabah çalıştırıyorum vitesi p den d ye alıp yola koyuluyorum her şey süper tık yok. İsterseniz İstanbul dan Van a kadar gidin hiç bir sorun vermez. Ama yola çıktınız d ye aldınız gidiyorsunuz sorun yok sağa çekip arabayı stop edin tekrar çalıştırın d ye aldığınızda vuruntu oluyor daha doğrusu tüm vites geçişlerinde 1 den 2 ye 2 den 3 e hepsinde geçişlerde zamanı ayarlayamıyor gibi. Ama araba ne zaman yarım saat bir süre soğudu yine mükemmel marşı durmadan Almanya’ ya sıkıntısız gider. Araç bilgisayara bağlandı. Verdiği arıza ısı sıcaklık müşürü sizce bu müşürü alsak değiştirtsek sorun düzelir mi?

CEVAP: O artık çoğu BMW ‘de var benim manuel de bile var vitesi 2 ye çekiyorum tak diye ses geliyor.

Sonuçta arkadan itiş bir araç ve aktarım organları arasında boşluklar oluşuyor. Gerçi ben nazik kullandığım için ses gelmiyor da sert kullanılırsa ses geliyor. 

Şanzımandan şaft’a şafttan diferansiyel’ e oradan akslara derken illa arada boşluk oluyor ondan dolayı tak diye bir kasar araba sıkıntı olmaz ama alışın o sese.

CEVAP: Ama sizin dediğiniz gibi boşluk olsa arabayı stop etmemi beklemez giderken yapar. Ben sabah marşa basıyorum d ye alıyorum mükemmel arabayı durdurmaz isem 10 saatte gitsem sıkıntı yok. Ne zaman sağa çekip stop edip tekrar marşa bassam viteste vuruntıu başlıyor araç pc ye bağlandı şanzıman bölümünde ısı sıcaklık sensörü arızası verdi. Bence bu parça ilk çalışmada değerleri düzgün veriyor tekrar durup tekrar marş bastığında araç sıcak olduğu için sensör sıcaklığı ölçemeyip soğuk değer gönderiyor ve vuruntu oluyor yanlışsam düzeltin lütfen. 


SORU 152: F30 sahibi arkadaşlar hangi line? Hangi döşeme daha güzel sizce ve ya line gereksiz sadece deri döşeme yeter diyenler. Yorumları eksik etmeyin lütfen.

CEVAP: Modern Line ya da Luxury Line derim. 

Line gereksiz değil kesinlikle bence, hiç olmazsa genç ruhlular için Sport Line olmalı.

Normal döşeme çok yalın, basit bence. 

CEVAP: Line’lar arasında bence luxury ve modern gereksiz. 17 jant ve tamponlarda birkaç kromaj dışında bir şey gelmiyor. Parasının hakkını vermiyor. Ama sportline alırsanız aracınızda m paket tarzı, dizi destekleyen spor koltuk geliyor ki bu büyük bir artı diğer line’ lara göre. 

Tercihim sportline olurdu.


SORU 153: 2011 model BMW 320d kullanmaktayım arabanın gücü iyi ancak yeterli gelmiyor.

Geçen gün bir tanıdığım BMW 320d sine chip tuning yaptırdı ve bende kullandım performansı çok iyi geldi ondan sonra kendi arabama binince performans bana yetmedi.

Sorularım;

1.yakıt tüketimini ne oranda etkiler 

2.motor ömrüne etkisi ne olur motor ömründe kısalma olur mu?

3.arabaya hp olarak ne kazandırıyor.

Kullananlar memnunlar mı yoksa değiller mi yazarlarsa çok sevinirim. 

CEVAP: Benzin kullanımı etkilenmez eskisi gibi sıfır kalır. 

CEVAP: 1- aynı kullanırsan %10 düşer. Gaza gelir de basarsan Allah ne verdiyse yakar 

2- 500.000km yapacak motor 100.000-200.000 arası sorun çıkarır (kesin degil.50bin de olur 300bin de) 

3-184hp 380 tork => 229hp 480 tork 

CEVAP: Araçların motorları yapılıyor parçaları ayarlanıyor fakat kalibrasyon diye bir olay var. Yani kapasiteleri daha fazla aslında ama optimum çalışma şartlarını kalibrasyon ile ayarlıyorlar. Chip tunnig güç veriyor ama her Chip tunning firması her araca özel çalışmıyorlar. Ben sizin yerinizde olsam chip taktırmam ama illa da taktıracağım diyorsanız AC schnitzer, hamman gibi firmaların ürünlerine yönelin derim. En azından adamlar tek markaya modifiye yapıyorlar ve daha teknik düşünüyorlar. Benim fikrim böyle ama bu ürünlerde öle 300-500 lira değil tam fiyat bilmiyorum ama 1500 euro’ dan fazla.

CEVAP: 1. normal şartlar altında…yakıtınız %10 düşecektir. Bugüne kadar yakıtım arttı diyeni duymadım. Ancak bir kaç kişi aynı kaldı değişmedi dedi…

  1. motor ömrü sizin aracınızın yağını ne kadar erken ya da geç değiştireceğinize bağlı olarak değişir…
  2. +%30 güç kazandırır… 

Borusan 2500 Euro ya ac-schnitzer. Alman firmasına yaptırıyor…

2 bin lira diyorsa bulunduğu şehirde bir chip tuning firması ile anlaşmıştır. Yarı yarıya alışıyorlardır…

2011 model birçok araç markasında tricore ecu var.  Bundan dolayı araç ecu’su sökülerek işlem yapılıyor.

Bu yüzden fiyatı normal uygulamaya göre farklıdır. 

CEVAP: 3 ay önce 2007 BMW 520 d (E60 kasa) aracıma Ankara da Erhan beye (booster performance) chiptuning yaptırdım. Neden Erhan? İnternet te araştırdım, videolarını youtube dan izledim onunla ilgili şikayet okumadım ve mesaj attığımda bana hemen döndü bunlar seçimimde etkili oldu yoksa daha önceden tanışıklığım yok…

Tecrüberlerimi paylaşmak istiyorum (bilgi evrensel herkese lazım bende başkaları nın bilgisi ile iş yaptım Chip yaptıracak lara belki fikir verir diye zahmet edip paylaşıyorum)

1-İlk önce işlem olarak –“chip + DPF iptali” (hem beyinden hem de egzosdan DPF söktürdüm) yaptırdım. İşlemleri Chip Tuning +DPF iptalini araç beyninden (OBD den) araca hiçbir zarar vermeden Erhan bey yaptı. Egzosdan DPF sökme işlemini egzoscu bir arkadaşa yönlendirdi o yaptı..

2- İşlem öncesi Aracı Dyno ya soktu. Araç 520 d –orjinal 163 bg ve 340 tork… Dyno da 164 bg ve 346 tork çıktı. Ardından OBD den aracın dosyasını aldı… 15-20 üzerinde değişikler yaptı ardından araca yükledi. İşlem toplam sadece 30 dak sürdü. Ardından ertesi gün egzoscuda DPF söktürdük. 

3- İşlem sonrası Dyno ya soktuk… Dynoda ( chiptuning+dpf iptali sonrası) : 210 bg ve 430 tork çıktı.

4-İşlem sonrasında kalkışlarda patinaj ile kalkmaya başladım. Performans artışını hissettim. Daha önceleri performans için Sprint Booster var araçta onu kullanıyordum işlem sonrası kullanmaz oldum.. Fakat benim beklediğim gaz kökleyince koltuğa yapıştırma işlem sonrası olmadı. Bunun nedeni chip sonrası tork ve beygir gücü (dyno verilerine göre )nü alt devirde hemen verilememiş olması. 

5- Benim işlem sonrası en dikkatimi çeken konu Yakıt tüketimi oldu. Aracın yakıt tüketimi şehir dışında kullanımlarda inanılmaz düştü… Yüksek hızda otoyolda giden biri olarak 200 km ler de düz yolda yakıt tüketiminin 9-10 litrelerde olduğunu çok gördüm. Uzun yolda yol bilgisayar verilerine göre sürekli yüksek süratte (160-220 arası) bile ortalama 6,5 litreyi geçmedi. İşlem öncesinde 200 km de giderken 15-17 litre arasında anlık veriler ve 8.5-9 litre ortalama yakıt tüketim değerleri görüyordum. 

Şehir içi yakıt tüketimi değerleri hakkında çok fikrim olmadı. Fakat çok değiştiğini fark etmedim, günlük iş için kısa mesafe kat ediyorum… 

6- Otoyolda yeni yasa (F10) BMW 520 leri rahat geçebiliyorum. Pek az araç size kafa tutabiliyor. Ben genel anlamda memnunum. Şuan üzerinde 2-3 ay ve 5000 km geçti. Araçta geçenlerde “termostat” çatlamış anti friz suyu akıtmış onu değiştirdim onun bu işlemle bir ilgisi olmadığını düşünüyorum ( 2007 araç nihayetinde deforme parçalar olabiliyor) 


SORU 154 : Aracım 320ied 2014 f30 n13 motor kodlu bir araç dün işten eve geldiğimde 1 saat ev işlerimi halledip dışarı çıktım araca binip çalıştırmak istediğimde çalışmadı daha doğrusu marş motoru çalıştı fakat ateşleme yapmadı sorunun akü kaynaklı olduğunu anlayıp aküyü başka bir aracımla şarjladım (anlattığım konunun başlıkla alakalı olabileceğini düşündüğüm için anlatıyorum) tekrar bastığımda çalıştı ve yürüdüm fakat bir süre sonra çekiş düşüklüğü fark ettim motorda 6 bin ve 7 bin devir aralığında tekleme vardı fakat buji kaynaklı olduğunu düşünüp pek kafama takmadım bunun haricinde hiçbir sorunum yoktu fakat sürüşte çekiş düşüklüğü fark ettiğim an turbonun çalışır durumda olmadığını anladım araç sadece motor ile hareket ediyordu durumu anlayamadım bir süre sonra motor tahrik arızası verdi ve turbo hiç çalışmıyordu maf sensörünün soketini kontrol ettim hiçbir sorun yoktu bu yaşadığım durumun sebebini bilenler yardımcı olabilir mi acaba? 

NOT: Nadiren kırmızı ışıkta dururken silkeleme şeklinde bir titreme yapıyor. 

NOT2: araç çalışmadığı zaman tüm bobinleri söküp geri taktım yanlış takma ihtimalim var mıdır?

CEVAP: Tahrik turbo sorunu f30 lar da kronik diye biliyorum. 

CEVAP: Arkadaşım benzin pompasında basit bir parça değiştirmişti düzelmişti.


SORU 155: Benim 2006 model 3.30xd bir aracım var ve yazlık lastikleri taktırmaya gittiğimde arka lastiklerin birinde koca bir vidanın olduğu görüldü. Bu sebeple arka iki lastiği yenilemem gerekiyor. Arabayı bir yıl önce ikinci el aldığım için lastikler üstünde geldi. Önceki lastikler 255 40 R17 94W Bridgestone Potenza RE050A idi. Satıcı ayni model ve bir de Dunlop Sport serisi lastiklerin fiyat teklifini yaptı ancak ben de insanların görüsünü almak istedim. Bana bu değerlerde hangi lastiği tavsiye edersiniz? Bunun dışında sormak istediğim bir şey var o da yazlık lastiklerin önler 225 iken arkaların 255 olması nedendir? Genelde yazlık lastiklerde ön ve arka lastik değerleri farklı midir? Mesela kışlık lastiklerin hepsi 225 lik. Neyse yardımcı olacak arkadaşlara şimdiden teşekkürler. 

CEVAP: Ön arka farkı daha çok kozmetik. Bende de aynı ebatta aynı marka lastikler var. İsterseniz arkalara da yazlık 225 takarsınız ama şu anki görsel olmaz. Bu arada 330d de ayrı bir keyif olsa gerek. 320d bile ağzımızı kulaklarımıza getirirken. 

CEVAP: Yanlış anlamadıysam arkalara da isterseniz 225 lik lastik taktırabilirsiniz yazmışsınız ama ilk basta ben de bu şekilde yaptırmak istedim ama lastikçim bunun olmayacağını janta o lastiğin olmayacağını söyledi. Kafam karıştı simdi. Onun dışında yazlık arka lastikler için kimseden bir tavsiye gelmediği için internette bulduğum yaz lastiği testlerinden yola çıkarak Goodyear Eagle F1 Asymmetric 2 de karar kildim ve siparişini verdim. Potenza lardan çok da memnun değildim İnşallah bunlar iyi bir izlenim bırakır. 

Arabanın keyfine gelirsek gerçekten insanın içini kıpırdatan bir araç. 4 çeker olduğu için yol tutuş ve virajlar da çok güvenli geliyor. Gecen ay Fransa- Almanya arası yaptığımız uzun yolculukta tam keyfine vardık diyebilirim. İstediğiniz zamanda anında kükremesi ve yokuşlardaki performansı gerçekten takdire sayan. Ancak benim ayrıca hoşuma giden spor koltukları oldu. Uzun yolda hiç bel ya da popo ağrısı yasamadım keyfim gayet yerindeydi. Daha önce ayni yolda Ford Focus la yaşadığım sıkıntıları düşününce business class yolculuğu gibi geldi gerçekten :). Eğer su arka lastik konusunu biraz daha açıklarsanız çok iyi olacak. Şimdiden teşekkürler. 

CEVAP: Ben Continental sport contact 3 serisini kullanıyorum ve gayet memnunum. Aracım 5.20D.. 245/40/R18

Farklı marka için öneri olabilir. 

CEVAP: öncelikle Goodyear tercihiniz doğru olmuş. Yalnız. Eğer ön ve arka jant ebatlarınız(en ve ofset) aynı ise arkalarda 225 olmalı… zaten M paket araçlarda böyle oluyor hem jant, hem lastik ölçüleri farklı (atıyorum: 225 40 17- 17/8, 38 ofset ön 255 30 17-17/9, 42 ofset arka) 


SORU 156: Arkadaşlar bildiğim kadarıyla ESP, DSC ve DTC bu güvenlik sisteminden en iyisi DTC fakat sizlere de sorum bu sistemlerin birbirinden farkı nedir. Cevaplarsanız sevinirim. 

CEVAP: ESP – ( Electronic stabilty program ): Elektronik denge programı. Savrulma, ani direksiyon kırma gibi dengesizlik durumlarında devreye girerek dört tekerleğin her birine farklılaşmış halde frenleyici bir tork uygulayarak aracın hareketini düzeltir. Gerektiğinde tek bir tekerleğe bile fren yaptıran ve amortisörlerin hareketini de kontrol eden sistem. 

DSC – ( Dynamic stability Control ): ESP ile aynı prensipte, dört tekerleğin yola en güvenli şekilde basmasını sağlayan sistem. Elektronik stabilite sistemi ağırlıklı olarak BMW’de kullanılır. Viraj dışındaki kritik fren anında karşı moment uygulayarak arka tarafın savrulmasını önler. 

DTC – (Diagnostic Trouble Code): Teşhis güçlük kodu 

CEVAP: “Dinamik Çekiş Kontrolü (DTC). 

Dinamik Çekiş Kontrolü (DTC), daha fazla patinaj olanağı verir ve bu nedenle DSC dengeyi kontrol ederken daha yüksek tekerlek çekişi ile daha dinamik bir sürüş stiline imkân sağlar. Tahrik tekerleklerinde az miktarda patinaj, karda veya gevşek zeminde kalkış sırasında çekişi artırır. 

Dinamik Çekiş Kontrolü (DTC), Dinamik Denge Kontrolü (DSC) sisteminin açılıp kapatılabilen bir alt işlevidir. DTC’nin iki önemli görevi vardır: çekişi düzenlemek ve bir yandan aktif denge kontrolü sağlarken spor tarzı sürüşü mümkün kılmak. 

Tahrik tekerlekleri çekiş kaybetmeye başladığında DSC otomatik olarak dengeleme önlemlerine başlar. Dinamik Denge Kontrolü motorun çıkış gücünü dizginler ve tekerleklerin patinajını durdurur. Ancak istisnai durumlarda, az miktarda patinaj avantajlı olabilir. 

Derin karda, çamurlu veya gevşek zeminde az miktarda patinaj çekişi artırır. Bu gibi durumların yanı sıra, sürücünün sportif bir sürüş stili arzu ettiği durumlarda, DTC bir düğmeye basılarak etkinleştirilebilir ve bu daha fazla patinaja olanak vererek DSC’nin motoru daha az dizginlemesini sağlar. Bunun sonucunda daha iyi çekiş ve daha yüksek itiş gücü elde edilir. 

DTC ayrıca, kar ve buz bulunmayan yollarda sürüşü de daha dinamik bir hale getirir. Etkinleştirildiği zaman DTC, sportif sürücülere, virajlar da, Dinamik Denge Kontrolü’ ne göre daha fazla manevra alanı sağlar ve kontrollü savrulmalara bile izin verir. Her durumda sürücü araç üzerindeki kontrolünü tam olarak korur ve Dinamik Denge Kontrolü’ nün dengeleme önlemleri DTC etkinleştirildiği zaman bile aktif kalır.” 

http://www.bmw.com.tr/tr/en/insights/technology/technology_guide/articles/dynamic_traction_control.html 


SORU 157: Arkadaşlar internette 3.30D buldum aracı yarın görmeye gideceğim bu araba için yapacağınız yorumlara çok ihtiyacım var kontrol etmem gereken ve dikkat etmem gereken yerler var mı. Kronik arızaları var mı. Yol tutuş ya da kayma problemi var mı? 

Görüşlerinizi bekliyorum. Araba 2007 model otomatik.

CEVAP: 2006 model 3.30xd sahibiyim ve arabayı ikinci el olarak alalı tam bir sene oldu. Aldığımda 145.000 km değdi araç. Su an 160.000 e dayandı. Bu bir sene içinde çok şükür hiç üzmedi bizi tabii ki bunda bakımlarının zamanında yapılmasının rolü de büyüktür sanırım. Benim araç 4 çeker olduğu için yol tutuş ve virajlar da ki performansı çok iyi. şehir için 9,5 şehir dışı 7,3 e kadar inen değerleri var. Otomatik vitesle sanırım aşağı yukarı sen de ayni değerleri yakalarsın. Başka merak ettiğin şeyler olursa cevaplamaya çalışırım.

Aracım 231hp. Chiptuning yaptırmaya gerek görmedim bu şekilde de yeterince gücü benim için :). Ama takılacak bir kitle 300hp ye kadar çıkarabiliyormuş sanırım.


SORU 158: 2004 320d aracım var ve fren sesinden müzdarip durumdayım. Özel servise gidiyorum sorunu belirttim ama sanırım 2 farklı marka denememe rağmen sorunu çözemedik. Durum şu balatalar ısındıktan sonra uğultu şeklinde sürtme sesi geliyor. Yalnız balatalar bitik durumda değil. Aynalar da sağlam ve temiz. Uğultu mekanik bir sürtme sesi (yani balatalar bittiğinde gelen ses) değil. Daha çok balatadan veya malzemeden kaynaklı bir uğultu şeklinde. Bana bu konuda balata markası vs. verebilirsen eğer bir sonraki sefer onları taktıracağım.

CEVAP: Balata fişlerini değiştirdiler mi değişmediyse ondandır eğer oda değilse textar marka balata kullan diskleri de textar veya balo marka kullan.


SORU 159: Aracımda yazılımla ilgili bazı değişiklikler yapmak istiyorum. Bunları yapıyor musunuz?

Mesela geri vitese takınca sağ ayna aşağı insin.

angellar devamlı yansın vs.

CEVAP: Eğer aracın yazılımı buna imkan sağlıyorsa her ikisi de yapılabilir buna emin olmak için aracı makineye bağlayıp yazılımına bakmamız lazım.


SORU 160: BMW 320d 2010 model araca sahibim araç şuanda 96.000 km’de ancak hızlanmasında 180’e kadar problem yok standart 320d lerde neyse o, sorun 180 den sonra başlıyor. Eskiden rahatlıkla 240 görüyordu şuan ise aracım 200 zar zor geliyor. Aracımı m pakete dönüştüreceğim için 16 inç lastikleri 18 inç e yükselttim jantlar replica ve lastikler ise Kumho ecsta le sport marka. Bundan önce ise kar yağdığı dönemde kaza yapmıştım ve aracın aks ı kırılmıştı. Sorunların bunlardan birinden dolayı kaynaklandığını düşünüyorum ama bir kaç ustaya gösterdim aks kırılmışsa bununla bir ilgisi olmadığını söylediler jantlar hakkında da pek kesin bir şey söylemediler. Bakımı 1300 km sonra belki bundan dolayıdır ama araçtan inanılmaz soğudum eğer yardımcı olursanız ve fikirlerinizi paylaşırsanız çok sevinirim.

CEVAP: Lastik çok fazla etki etmez. M paket araçlar da 240 rahat görüyor. Yakıt aynı yerden mi alınıyor?

CEVAP: Birçok nedeni olabilir aklıma gelenlerden biri ecu ünitesini kontrol etmek gerekebilir, yakıt kalitesiz ya da filtre tıkalı olabilir vs. Diagnos cihazına bağlamadan çözülmeyebilir.

CEVAP: Araçta kızdırma bujisi problemi var mıdır? (Glow plugs)

4 silindirli dizel motorlarda 3veya 4 kızdırma bujisi hatasında

6 silindirli dizel motorlarda 4 veya üzeri kızdırma bujisi hatalarında dpf rejenerasyonu gerçekleşmemekte ve zamanla partikül filtresi egsoz gazı geri basıncı yükselmektedir.

Motorun toplam gücüne etki eden bir durum olabileceği için cihaza bağlatıp manuel rejenerasyon veya diğer üyelerin belirttiği gibi diagnose ile hp(beygir) ölçümü sorunun kaynağını gösterecektir.

CEVAP: Aklıma gelen şeyler:  

-Hava kütle ölçeri bozulmuş olabilir

-EGR den kaynaklanıyor olabilir, bunu devre dışı bırakabilirsiniz(asil problem değildir, ama farkı hissedebilirsiniz)

-Turbobasinc sensoru 

-Bilgisayar basinc sensoru

-Pressure control valve

Olasılığı düşük ama, carterde filter gibi bir şey var(Türkçesini bilmiyorum, carterventilation valve tıkanmış olabilir, bu durumda çok siyah duman atar)

www.realoem.com/bmw/select.do da arabanızı seçip, parcaların yerini seklini bulabilirsiniz


SORU 161: e39 kasa aracımın angelları gündüz hiç fark edilmiyor. Yan sanayi farlarda daha güçlü olabiliyor ancak yan sanayi far taktırmak istemiyorum. Orijinal farların angel halkaları güçlendirilebilir mi. BU konuda yardımcı olabilirseniz çok sevinirim…

CEVAP: 2005 E90 320d angel farları ben değiştirdim foto ekte. öğle saatinde çekilmiştir. Akşamüstü hava kararmaya yakın çok daha belirgin ve güzel oluyor. 

Yeni kasa F30 lar gibi keskin maalesef yapamazsın. Bunlar 6W white 10 W white olanları da var ama ben güvenemedim. Arıza ışığı yakmıyor. Değiştirmek biraz zor tampon sökülmesi gerekti. Sarı far için aynı watt arttırımı yapılabilir diye düşünüyorum. Ama Beyaz gibi olmayacaktır. 

CEVAP: benim aracım e39 üzerindeki angel ampulleri 10w.. 21w olan ampuller uzun oluyor yuvaya oturmuyor. Çanağı değiştirdim hiç fark etmedi sen sadece ampullerimi değiştirdin yoksa başka bir işlem mi uyguladın acaba.


SORU 162: 2001 3.16i yağ damlatma sorunu vardı, yani park ettiğim yerde 1-2 gün kalınca ufak bir şekilde yağ birikintisi oluyordu. 

Gösterdiğim bir yerde zaten yağ kaçağı var demişti. Dun bir tamirciye bıraktım arabayı ve bugün bana telde söyledikleri:

Yağ filtresinin orda contadan kaçırıyormuş ve orayı da değiştirmek için bilmem ne bayağı bir şey saydı sökmek indirmek gerekiyormuş alttan motorun. 

Sonra contayı değiştirecekmiş iste yağ kaçağını kesmek için. Sorum şu ki acaba bu kadar işçilik gerektiren bir şey mi bu işlem? Yani bir çok şey sökülmesi mi lazım bu contayı değiştirirken? Sormak istedim ben basit bir conta değişimi olarak baktım duruma ama tamirci ole deyince tamam yapılsın o zaman demekten başka bir şey diyemedim.

Birde egzosda iki yerde kacak vardı on tarafta ve arkada susturucu birleşim yerinde oraları da kaynak yapacaklar egzoz manifoldunu da temizleyeceğiz değişmesine gerek yok dedi. Hepsi burada manyak para tutuyor ya. (( 400 euro (((

Acaba bu konularda bilginiz, ya da bilgisi olan arkadaşlar bana yardımcı olabilir mi? Eğer önerdiğiniz şeyler varsa yarın arabayı almaya gittiğim de soracağım adama. 

CEVAP:


SORU 163: Merhaba, BMW 320 d, 1995cc turbo beslemeli, otomatik vites 2004 model, 183.000 km’de aracım. Aracın katalog verileri 150 hp, tork 330Nm. Dynoda 275,9 Nm tork ve 122,9 hp motor gücü tekerlerde hesaplanan güçte 102 hp çıktı. Test sonuçları anormal geldi bana. Aracın gayet iyi olduğunu falan söyledi. Şaşırdım yani. Bana, çıkan veriler ve söyledikleri komik geldi. Sizin fikirleri nedir? Farklı bir yerde benim aracı dyno ya götürmeyi planlıyorum. Fikir ve önerilerinizi bekliyorum. 

CEVAP: e46 2004 model 136.000 km de ve otomatik vites aracım var.

Kısa süre önce 2 adet enjektör değiştirdim. Sıfır enjektör aldım. Performans hissedilir derecede değişti.

Sizin aracın km si daha yüksek. Dolayısı ile enjektör, turbo, intercooler, EGR, turbo filtresi veya hava akış metre gibi parçalarda problem olabilir. 

Malesef bizim araçlarda performansı ve verimliliği etkileyecek çok etmen var. 

CEVAP: Turbo 20000 km önce sıfırı ile değişti enjektörler 1000 km önce sökülüp solar temizlik yöntemi ile temizlendi şuan ki değerleri sıfır ayarında enjektörle aynı… EGR, Turbo filtresi veya hava akış metresi sıkıntılı olsa pc ye bağladığımızda hata kodu verir diye düşünüyorum şuan bir sıkıntı yok gibi duruyor bana dyno sonuçları pek mantıklı gelmedi zik zaklara bakınca kalp grafiği gibi duruyor bende bir dyno sonucu bole olamaz… Yine de teşekkür ederim önümüzdeki hafta bakımları yaptırıp başka bir yerde dyno testi yaptıracağım sonuçlar yakın çıkarsa o zaman başka bir çözüm aramaya başlarız. 


SORU 164: 94 model 320.i aracımın kalorifer musluğu arıza yaptı ve söküldü fakat oraya usta başka bir parça taktı ve bu zamandan sonra gazlı olan aracımın yakıtı fazlalaştı ve çekişi düştü bunun etkisi olur mu?

Birde ben aracımın tüpünü değiştireceğim hangi marka taktır malıyım? 

Diferansiyelim ötmeye başladı bana ne kadara mal olur?

CEVAP:  1. Sorunuzun cevabını bilmediğimden 2. Ve 3. Sorunuzu yanıtlayacağım.

Bmw’ler rahatlıkla atiker marka lpg sistemini kaldırıyor. Zaten aracınız 6 silindir olduğu için normal fiyatların üzerinde ödeyeceksiniz bundan dolayı hiç gerek yok boşa para vermeye atiker gayet performanslı bir şekilde çalışır.

Diferansiyel için tamir durumunu bilmiyorum ama değiştirecekseniz 2. El temiz bir diferansiyel 10000-15000 tl  civarında. 


SORU 165: Arkadaşlar 3 gün önce BMW e36 3,20 aldım direksiyon çok sert neredeyse tek elle çeviremez hale geliniyor.

çevirirken de gıcırdıyor. Bunun nedeni ne olabilir ve tamiri ne olur ne kadara yaptırabilirim. 

CEVAP: Bende de 3.18 is var 98 model. Önceki kullandığım araçlara göre (Corolla-Megane II) bana da direksiyonu bir hayli sert geldi. Sanırım hepsi böyle bunların. Bir de normal ölçülerinden daha büyük jant-lastik olduğundan bu da etkiliyordur diye düşünüyorum. 215/45/17 jant-lastik var benim araçta. Fakat kullandıkça alışıyorsunuz. 

CEVAP: e39 5.28 vardı 3 ay öncesine kadar direksiyon hafıza vardı ve araç kapanırken direksiyon hafızadan dolayı gıcırdıyordu. Ayrıca ince yanak 17inc jantlar direksiyonu olduğundan çok daha fazla sertleştiriyordu. Sorunu olan arkadaşların jantlarının boyutu önemli. Onun haricinde zaten çok yumuşak da değil direksiyon. Tecrübe ile sabittir. 

CEVAP: Selam arkadaşlar ben dede 3.20 i e46 var aynı sorun ben dede mevcut direksiyonun sertliği 18 inç jantlardan kaynaklanıyor fakat gıcırtı çok sinirimi bozuyor nasıl çözülür acaba. 

Direksiyon sertliği de kullandığımız jant ölçüleriyle alakalı.

CEVAP: Bende de 97 318 i S var ustaya sorduğumda bunlarınki 5 kasa gibi yumuşak olmaz genelde serttir demişti. 17’den 16 janta geçtiğimde bariz bir rahatlama olmuştu. Bahsedilen ses de sanırım plastik aksamdan geliyor. 


SORU 166: 96 model e36 3.16i compact aracım var. 

Ön sol taraftan sürekli olarak bir vurma var. İlk kalkışta filan bir şey yok ama araç kalktıktan sora sürekli olarak bir şeyin vurduğunu hissediyorum. Arabayı boşa atınca da aynı sesi ve vurmayı yapıyor. Rot’cu baktığında direksiyon kutusundan kaynaklandığını söyledi, başka bir ustada millerden kaynaklandığını söylüyor. Sizce hangisinden veya başka neyden kaynaklanıyor olabilir. 

CEVAP: 


SORU 167: 92 model E34 parlament mavi en fullünden bulduk ve aldık. Geçen akşam çıkıp turlayalım dedik sorunlar başladı. 

İlk olarak aynaların elektriği gitti. Stop edip tekrardan çalıştırdım arabayı aynalar düzeldi. Daha sonra km göstergesi gitti. Devir çalışırken km durdu. 

Diğer arkadaşı evinden almaya gittik. Arkadaşın evin önüne geldiğimizde aracı stop ettirdik. Bir daha tık etmedi.

En az 15-20 kere vurdurmayı denedik zar zor çalıştırdık. 

Araç 2-3 dk sonra boğuldu sanırım patırdamaların beraberinde stop etti ve her şey başa döndü.

Tekrar vurdurmayı denedik. Yine 10-15 kere denemeden sonra zar zor çalıştırdık. 

Sunroof açılırken yarım kaldı, klima ışığı yanıyordu. Kapattık tekrar açalım dedik bir daha açılmadı.

Teyp radyo çalarken sanki içerisinde çizik cd varmış gibi takılmaya başladı. 

ABS + Şarj lambası yanık kalıyor. 

Araç zar zor çalışıyor sonrasında 2-3 dk sonra boğulan aracın patlamaları gibi patlamalar sonucunda stop edip kalıyor.

Biz beyinden şüphelendik. Klimanın kapanıp bir daha açılmaması, sunroof yarıda elektriği kesmesi, 4 lü çakarların düzensiz çalışması gibi.  

Sizce ne gibi bir sorunla karşı karşıyayız ve Bursa’da gösterebileceğimiz bir yer önerir misiniz?

CEVAP: aynalarla ilgili bilgi vereyim diğerini bilmiyorum da; bizde 95 var e34 şimdinin exclusive paketi. Ayna elektriklerinde kesilme falan yok da motorlar gitmiş artık. Motorlar yavaş hareket ettiriyor aynayı. Değiştirmek lazım aynanın altındaki motorları. Aynalarda bir tek bu problem var. Arabada başka bir problem yok. Şeytan kulağına kurşun araba orijinal 95000 km’sinde daha bir kere yolda kalmadı. 

CEVAP: Dostum sız ELEKTRONİK araçların vurdurul maması gerektiğini bilmiyor musunuz? Elektronik ya da diğer deyişle elektronik beyne sahip araçlar ”VURDURULARAK ÇALISTIRILMAZ”. Akü bittiyse takviye yapmanız gerekir. Yoksa karşılaştığınız durum gibi beyinde hasar oluşur ve coğu zaman tamiri olmaz, olsa da randıman vermez.

CEVAP: Sigorta kutusu ya da beyin arızası. 


SORU 168: E90 320 D kasa ikisi arasında ciddi yakıt tüketimi farkı var mı? 

Motor aynı değil mi?

163 bg ne kadar yakıt tüketiyor?

177 bg olan ne kadar yakıt tüketiyor?

CEVAP: motorlar aynı değil

Motor ismi////0-100///ş.içi//ş.dışı//

163hp olan ///8.4sn////7.8//4.5//

177hp olan ///7.9sn////6.0//4.1//


SORU 169: 2010 model 3.16i aracımda direksiyonda sıkıntı yaşıyorum. Araç durduğu an direksiyonu döndüremiyorsunuz 5-10 derece tekerler anca dönüyor sonra ses yapıyor ve direksiyon dönmüyor. Ancak giderken ya da gaza bastığınız anda direksiyon yumuşuyor ve sıkıntısız devam ediyorsunuz. Ne zaman bir kavşağa gelip dursanız manevra yapmak imkansız hale geliyor. Sizce bu sorun neden kaynaklanıyor olabilir. 

CEVAP: Benim arkadaşımın arabasında da olmuştu.

Direksiyonda ki servo motor dan kaynaklı falan demişti sonra kaça nerde yaptırdı bilmiyorum.


 SORU 170: Elimde ki kısıtlı bütçe ile araçlara bakıyordum Honda 1.4ies falan sonra bir baktım BMW 93-97 yılları arası çok uygun BMW ‘ler var.

Çok heveslendim bir tane de çok güzel araç buldum almaya karar verdim sağ olsun sahibi indirim de yaptı bi araştırayım dedim bir kaç kişi çok pahalı parçası var dedi moralim bozuldu.

Sizlerden tavsiyelerinizi bekliyorum. 

Sizce ben 3.16i 94 model veya 3.18i 93 model BMW alsam küçük bir sorunda dağlar kadar masraf yapar mıyım? Ve ya LPG olmasına rağmen yakıt bakımından beni çok yorar mı? LPG ile km kaç kuruş yakar bu 2 kasa? Bunlar aklımda ayrı bir soru oldu hep yardımlarınızı ve tavsiyelerinizi bekliyorum. 

CEVAP: 97 model 3.16i aracım var

LPG şehir içi 11-12 litre yakıyor,

şehir dışı da 100-120 km hızda 8-9 litre yakıyor.

Temizini bulursan al derim çünkü çoğu arabada bu konforu bulamazsın, yüksek hızlarda bile arabanın içinde tık ses yok.

3.20 lerin yakıtı biraz daha fazladır.

Bu arada yakıt konusu da kullanışa göre değişen bir durum.

Benim verilerim sakin kullanımda elde ettiğim veriler.

Daha fazla da yakar zorlarsan. 

CEVAP: Direksiyonun sağ tarafından bc düğmesine girip yukarı aşağı gitmeniz gerekiyor. Ben denedim çıkıyor. Anahtar takılı ve start stop düğmesine 1 kere basıp ışıklar yandıktan sonra denerseniz çıkıyor.(arabanın çalışmasına gerek yok) 


SORU 171: 3.16i araca sahibim 2004 model. Benim araç 115hp ve brc marka LPG var. Aracım şöyle 40-100 beygir arası güç almak istiyorum. Turbo taktırmak 0.4 bar yeterli her halde istiyorum. Ne kadara patlar bana yakıt çok artar mı?

CEVAP: 1.6 motor astram a vaktinde turbo taktık +40 hp güç aldık. Tavsiyem hiç uğraşma arabanı sat ve daha güçlü bir araba al. Turbo taktıktan sonra 10 günde bir sanayiye gideceksin, bir müddet sonra turboyu sökeceksin ve harcadığın para boşa gitmiş olacak, hem araçta LPG de varmış, ekonomi ve güç aynı anda olmaz gücün bir bedeli var, tercihini yap, ona göre arabanı değiştir derim. 

CEVAP: Randımanlı bir turbo için 10 milyar para harcamak lazım öyle 0.4 barda 1.6 motordan 40 beygir almak çok zor Honda değil BMW motoru sonuç olarak. Yapılan işlemler her zaman x2 olarak hesaplayın yani 10 bin lira kesin yer alacağınız güçte değer mi onu hesaplayın. LPG’de de zaten olmaz benzinde yapılır tüm ayarlar.

CEVAP: 1.600 cc hacimde olan BMW motoruyla Honda motoru arasında ne fark var ki acaba Honda dan 40 beygir artış elde edilirken BMW den elde edilmesine engel olan?

CEVAP: Devir farkı var Honda lar çok yüksek devir dönebiliyorlar artı vtec teknolojisi turbo ile iyi uyum sağlıyor. Bmwde böyle bir şey yok.


SORU172: Sadece merakımdan soruyorum. BMW nin 328i olsun ya da isterse 528i si olsun. Şuan örnek veriyorum BMW 320, 325, 330, 335 böyle düzenli devam ederken neden 328 eklendi? Bu 28 sayısının bir özelliği mi var? Şimdiden cevap verecek Tüm arkadaşlarıma teşekkür ederim.

CEVAP: 320i ile 328i arasında beygir farkı olduğu için öyle. Diğerinden ayırt edilebilmesi için.

 

320i 184 bg

328i 245 bg

 

520i 184 bg

528i 245 bg gibi.

CEVAP: Önceden F10 kasada da kullanılan 3.0 motor vardı. Gücü 240 hp civarındaydı yanılmıyorsam. Atmosferik bir motordu.N20 kod adı yanılmıyorsam taşıyan bu motor 28i seçeneği adı altında konumlandırıldı.3.0 eski motorun yerine geldi. Tüketimde bariz bir düşüklük ve turbo motorun artısı olan tork ile daha atik bir araç haline geldi.

CEVAP: 2011 senesinde 528i modelinde motor değişikliği oldu ve 2.0 motorlar eklendi. Ayrıca 2.0 240 hp motor kesinlikle yetersiz değil. Bu kasa için yerinde bir motor. Tabi daha önce kullandığınız araç bir 535i veya 550i değilse.

CEVAP: Bildiğim kadarıyla eski kasalarda BMW genellikle modellerindeki ilk sayı (3,5,7 gibi) hariç sonraki 2 rakam kullanılan motorun cm3-cc cinsinden hacimlerini belirtirdi ve orada ne yazıyorsa (18-20-23-25-28 gibi) motor hacimleri de o büyüklükte olurdu ve bir kaç istisna dışında öyle de giderdi.

Değişen motor teknolojilerine uyum sağlamak ve güçten de taviz vermemek için aynı cc li motorlara atmosferik dışında turbo-biturbo gibi küçük hacimli motorlardan yüksek güçler elde edilmeye başlandı bunu yaparken de yakıt tüketimlerini en aza indirmeyi başardılar, şöyle ki eski 3.28 yada 5.28 modellerinde kullanılan 2800 cc motordan 193+ hp alınırken şimdi 2000 cc hacimden 245+ alıyorlar ve yakıt tüketimleriyse neredeyse yarı yarıya.


SORU 173: Arabanın 3.30i nin airbag ışığı yanıyor neden olabilir?

CEVAP: Herhangi bir şey onu tetiklemiş olabilir, gecen bir arkadaşın aküsünü şarj ettirirdik onda da yandı airbag ışığı

CEVAP: Airbag koltuk sensörü. Yenisi 4000-5000 civarı. Tamir oluyor 2500 tl falan.


SORU 174: Arkadaşlar BMW 320i cabriolara bakıyorum. 2007-2009 model arası bu araç gerçek anlamda nasıl bir araçtır? Yakıt tüketimi olsun hızlanması olsun her türlü bilgiyi merak ediyorum bu arda tatbikî de 320d den performans ve ekonomi bakımından kötü ama bu araç çok mu vasat bir c180 den daha az mı tatmin eder

CEVAP: E90 320i kullandım yaklaşık 1.5 sene boyunca gidişi çok mükemmel değil ama kullanırken sıkmıyor kesinlikle, fakat araçtaki kişi sayısı arttıkça aracın performansı fark edilecek şekilde azalıyor. Ben araçta tek iken hisseteyim ivmelenmeyi yanımda 1 kişi varken hissedemiyordum, yani tork yeterli kadar iyi olmuyordu. Ama derseniz ki C 180 mi e93 mü ikisi çok farklı arabalar. Biri sedan diğeri cabrio yani o tamamen sizin seçiminize kalmış. Mercedes’in avangarde ya da AMG  paketlileri donanım olarak gayet yeterliler ama BMW nin verdiği sürüş keyfini verir mi bilemem. Arkadaşımda var sakin kullanıyor arabayı aracın konforu BMW den biraz daha iyi belki de o fark Run-Flat lastik olmadığı içindir.E90 nın yakıt tüketimi hakkında konuşmayı unutmuşum. Trafikte çok yakıyor yaklaşık 11-12 lt/100km ama dediğim gibi bu veriler hep E90 320i için geçerli e93 ü çok bilmiyorum.

CEVAP: Bende 2009 e92 var 320i. Arkadaşın dediklerine ben de katılıyorum. Performans olarak fazla bir şey beklemeyin. Ortalama bir performans sunuyor araç.

0-100’ü 9 saniye. Ben en fazla 220 gördüm araçla, ama biraz daha zorlanarak ve rampa aşağı 230 görülebilir sanırım.

Yakıt tüketimine gelirsek, sürekli şehir içi trafikte kullanırsanız 12 litre civarında yakar. Uzun yolda 10,8 lere kadar düşebiliyor sakin kullanırsanız. Karma kullanımda 11,5 l düzeyinde.

Performanslı ya da ekonomik kullanmak size bağlı, araç size her ikisini de belli ölçüde vadediyor.

BMW nin sürüş keyfine zaten diyecek yok, oturma pozisyonu, 2000cc de olsa benzinli motor sesi, ve varsa idrive büyük keyif veriyor. c180 hem daha hantal hem de 320i kadar keyif vermiyor bence.

Eğer benzin sorun olmayacaksa, temiz ve kondisyonlu bir e92-93 gayet alınabilir bir araç şu an.


SORU 175: 335 xi nasıl bir araba iyi kaçar mı m paketi nasıl?

CEVAP: Düz gider de 4 çeker olduğundan yan gider mi bilemem. 3.35 bir kere nasıl gider mi süper soru olmuş. Yanda gider %30 ön % 70 arkadan iletiyor gücü

CEVAP: Yanlış bir tabir olmazsa köpek gibi gider. Yol diye bir şey bırakmaz. Kışın kardan yana sorun olmaz(lastik güzel olursa.)(babamda 2001 model Mercedes c200 k. var kışın kar lastiği taktırıyor 4 lastiğe de. Geçtiğimiz yaz fazla kar yağdı. Araçta ESP var ama gene de azda olsa sorun yaşadığımız oldu.4 çekerde bu sorun yok denecek kadar azalır diye umut ediyorum.)


SORU 176: Aranızda F30 Bmw 328i yakıt tüketimi hakkında bilgisi olan var mı? Katalog verilerini pek dikkate almıyorum o yüzden konu açtım.

Herhalde yurt dışında ki forumlarda vardır değerleri.

Bilgisi olan arkadaşlar varsa paylaşmasını rica ederim.

CEVAP: 10.6 litre 2000 km geçti. Şehir içi tüketimi bu. Sakin kullanılırsa 8 litreye kadar düşürülebilir.

CEVAP: Evet şehir içinde agresif bir kullanımla 10.6 ortalama. İstanbul trafiğin de belki 1 litre ekleyebilir gibi geliyor ama daha fazla olacağını sanmıyorum.

 Araba da herhangi bir olumsuz taraf bulunmuyor arkadaşlar. Gerçekten araç çok güçlü. 60 civarı dip gaz yapıldığında 320 d ile hemen arayı açmaya başlıyor araç.

Bu sefer performanslı bir araç almak istediğim için 328i seçtim 320d yerine. Tabi ki dizelin büyük yakıt avantajı var ama bunun da ayrı bir sürüş zevki var. Bence çok güzel bir motor sesi de var.

Şimdilik çok mutluyum henüz yakıt üzmedi beni. 8K fark bence bu performansa değer.

Comfort paket de Elektrikli koltuk ve koltuk ısıtma mevcut.


SORU 177: 87 Model BMW 3.20 aracımda kalorifer motorunun yerini bulamadım. Tam olarak nerede acaba?

CEVAP: 


SORU 178 : 2008 model E90 BMW 3.20 d aracım var. Klima aktif edilmesi ile başlayan ve motor sesi ile artıp azalan bir uğultu var. Fan açıkken değil de sadece klima aktif edilince oluyor. Klimanın soğutması gayet güzel. Başına böyle bir arıza gelen oldu mu?

CEVAP : 


 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: İçerik korumları!