HYUNDAİ ELANTRA ARIZA VE ÇÖZÜMLERİ
SORU 1 : 18 bin km de 2018 Hyundai Elantra dizel otomatik araç aldım. Kontağı kapatınca ekranda yakıt tüketimi 11 lt/100 görünce şok oldum. 136 beygir aracım ama dizel araçta bu sarfiyat görünmesi çok yüksek değil mi. Servise sordum, depoyu fulleyip hesap yapın dediler.
CEVAP : Ben de yeni 114 bin km de 2016 elantra elite aldım. Hız sabitleyici ile 115 km hız ortalama ile 750 km yol yaptım 4.8lt olarak göründü.
SORU 2 : 2005 model 1.6 otomatik gls sahibiyim. Aracı aldığımda benzinde tekleme ve gaz yemede sorun vardı. Yağ ve gaz filtresi değişimleri yapıldı. Kelebek ve boğaz temizliği yapıldı. Gaz ayarları yapıldı sonuç aynı. Simit tüpü fullüyorum max 220 km yol yapıyor.
CEVAP : Aracınızın ortalama yakıt tüketimi benzinli i ile uyuşmuyor. Şehir içi ortalama benzinde 10 lt fabrika verisi olan bir araç ta LPG 12 – 13 lt yapar. Sisteminizde kaçak olabilir yada başka sorunlar olabilir. Aracınızın benzinli kullanım da tüketim miktarını hesaplayıp kıyaslama yapın. LPG’ ye yakın bir miktar çıkarsa LPG ile ilgili sorununuz var demektir.
SORU 3 : Yakın bir zaman da 2005 elantra 1.6 gls otm. Sıralı sistem atiker LPG li araç aldım. Aracım özellikle çok soğukken benzinde gaz yemiyor. 2000 devire kadar böyle gidiyor. Ondan sonra gaz yiyor. Yokuşta falan olsa kesinlikle kalkmıyor. Ama tüp te bu sıkıntı hiç yok, soğuk da olsa sıcakta olsa bile. Sanayi de gaz kelebeğinden olur enjektörler pislenmiştir dediler. Makinaya bağladılar. 2. pistonun kompresyonu çok düşük neredeyse çalışmıyor dediler. Motor kapağı sökülecek subaplar değişecek kapak taşlanacak conta değişecek falan dediler ve yüksek bir masraf söylediler. Anlamadığım konu arabanın pistonunda sıkıntı varsa neden LPG de sıkıntısız gidiyor da benzinde gitmiyor. Bu arada LPG uyumlu buji de taktırdım değişen bir şey olmadı.
CEVAP :
SORU 4 : Arkadaşlar Türkiye’de ışıklı elantra spoileri bulabileceğim güvenilir sağlam uygun fiyatlı satıcı biliyor musunuz?
Araç 2012 elantra tunedir.
CEVAP :
SORU 5 : 1999 Elantra için hangi motor yağını tavsiye edersiniz arkadaşlar. Hangi marka kaç numara olmalı? Aracım 1.6 LPG li . 10-40 yağ mı koymalıyım yoksa LPG için özel olan yağlardan mı koymalıyım? Şehir içi kullanılıyor araç. Hafta içi günlük 6-7 km hafta sonu da 20-30 km anca.
CEVAP : LPG için özel bir yağ yok, amaç normal bir yağı daha pahalıya pazarlamak.
benim yağ tavsiyem arabanı kullanma şartlarına bağlı.
hep şehir içi ve kısa yok yapıyorsan mümkünse en kaliteli yağı al. sebebi kısa yol motoru en çok aşındıran durumdur.
kısa yol ve genellikle şehir içi için 5w-40 veya para sorun değilse 0w-40 al. ayrıca yağların kralı mobil1 dir, daha ötesi yok ama ucuz değil meret.
opetin fullmax diye sattığı alman fuchs şirketi ile ortak üretimidir, dolayısıyla fuchs titan gt1 adi altında ayni yağı bulabilirsin.
hangisi ucuzsa onu alabilirsin. mobil1 kadar olmasa da çok kaliteli yağlardır, Mercedes bile fuchs yağı fabrika çıkışında kullanıyor.
uzun yol yapıyorsan, şehirler arası veya an az 80 100 km hiç durmadan gidiyorsan 5w-40 veya 10w-40 al. castrol magnatec gayet iyi bir secim olur.
SORU 6 : Merhaba, 1999 Hyundai Elantra aracımda , gaz kelebek sensörü arızası var(potansiyometre) araç 1000-2000 devir arasındayken gaz kendi kendine gidip geliyor, ve tak diye vurma yapıyor. Usta sensör arızası dedi. Yalnız şöyle bir durum var, aracın üstünde sensör üstündeki kod ile sensörü bulamıyorum.1999 model 1.6 elantra gaz kelebek sensörü diye aradığımda ürün bir kaç sitede çıkıyor, ama kodları farklı. Farklı kod da sensör takılsa araca ve beynine zararı olur mu? Parçacı bulunmazsa komple gaz kelebeği alınır dedi. komplesi de çok para. Bunun daha kolay yolu tamir imkanı yok mudur sayın ustalar.
CEVAP :
SORU 7 : Arkadaşlar merhaba, 2013 elantra otomatiğe LPG takılabiliyor mu? Aracı teyzeme alacağız. LPG uyumu var mı? Tüketim ne kadar düşüyor?
CEVAP : LPG taktıracak arkadaşlar; yağlama sistemi var diye boşa prinse çok para vermeyin .Çünkü yağlama sistemi veya katkı sadece emme manifoltuna gidiyor. orada da yanma zaten olmadığı için için bir faydası yok. Asıl önemli olan eksoz manifoldu (subabı).Orada yağlama sisteminin veya katkı maddesinin hiç faydası yok.60000 km de Mazda 3 göndüm. araçta yağlama sistemi olmasına rağmen eksoz subabları erimişti. Yani prins gibi markaların yaptığı sadece para tuzağı. BRC subab sorunu için yeni yazılımında 3800 devirden sonra silindire biraz benzin püskürtüyor. Yani subabları soğutmaya çalışıyor. Başka bir şey yapmak mümkün değil. çünkü LPG nin yanma ısısı benzinden yüksek. Ayrıca BRC de elantraya özel kit var. Manifold delme veya kablo kesme yok. Tavsiye ederim…
SORU 8 : Bugün arabamı sattım Opel Astra kullanıcısıydım arabamdan çok memnundum şimdi bir tane elantra almayı düşünüyorum
arkadaşlar şu araba niye böyle ucuz
CEVAP : 2.5 ay oldu kullanıyorum çok keyif aldım elantradan bende Opel Astra g kasa kullanıcısıydım Allah var 11 yıl Opel kullandım oda iyi sağlam arabadır ama elantra yolda giderken bana daha güven veriyor. Benim aldığım araç 2012 model manuel vitesin en dolusuydu araçta geri görüş kamerası navigasyon dijital klima katlanır ayna yağmur sensörü var paket olarak en dolusu aracı şehir içi kullanıyorum 100 km de 8.1 litre yapıyorum.
SORU 9: 1997 Elantra 1.8 aracımın cruise control sistemi arızalandı, göğüsteki düğmede ışık yanıyor ama silecek kolundaki düğme çalışmıyor hız sabitlemeyi devreye sokmuyor, bilen var mı arızası neden olabilir, nereye sorayım?
CEVAP: Sorun fren müşüründenmiş, halloldu arkadaşlar.
SORU 10: 1997 elantra 1.8 gls aracım var, yaklaşık 2 yıldır kullanıyorum ve çok memnunum. Ancak aracımın EKSOZ MONİFOLDU değişmesi gerekiyor, piyasada çok araştırmama rağmen bulamadım, bana yardımcı olacak biri var mı?
CEVAP: Bu konuda pek bilgim yok. Ama performansı güzel araç. Ne de 1.8 128 hp güç var, yakıtı da az diyorlar. Bir Hyundai servisine göster istersen veya bir tanıdığın ustaya onlar gerekli bilgiyi verecektir bende bu arabalara bakıyorum ama yakıtı nasıl yol tutuşu nasıl kolay kolay arıza veririmi yedek parça fiyatları ne durumda ne kadara alabiliriz tipi çok hoşuma gidiyor bu arabanın
CEVAP: ben yaklaşık iki yıldır kullanıyorum, gayet memnunum, bundan önce marea 1.6 ve eski kasa 2.0 vectra kullandım elantra motoru gücü ve yakıtı ikisinden de iyi, konforlu ve ful bir araç, ABS dört disk fren, dört elektrik cam, klima, hız sabitleme, sunroof gibi, yumuşak olduğundan virajlarda yatıyor, araç yaşı itibariyle yedek parça gerekebilir tatbiki, birçok parçası hemen hemen tüm Japon yedek parçacıda bulunuyor ve yukarıda bahsettiğim araçlardan pahalı değil, benim arabama egzoz monifoldu lazım oldu 10-15 gündür bulamıyorum o başka.). Baktığın aracın fiyatı iyi 9-10-11 bin civarı genelde, ama bunların birkaç modeli var bazılarında sunroof ve hız sabitleme bulunmuyor.
SORU 11: Arkadaşlar 2012 Elantra sahibiyim. Arabanın kliması off konumdayken ön fanlardan halen hava geliyor nedeni ne olabilir her şey kapalı ama onlardan hava geliyor
CEVAP: Hyundai elantra sahibi değilim ama demek istediğiniz araç sürüş halindeyken klima kapalı ve önlerden(yüz konumundan) hava geliyorsa hava akımını içerden konumuna alırsanız bu durum çözülür. Çoğu araçta böyledir elantraya has bir durum değil.
SORU 12: Geçenlerde 2017 model benzinli manuel Elantra arabamı bir yere park ettim. Sonrasında gideceğim yere hareket için arabaya bindim ama arabam bir türlü kalkış yapmadı ve balata kokusu gelmeye başladı. Arabayı çekiciyle sanayiye götürdüm. Aracı sanayide çekiciden indirdiğimde arabadaki sorun kendiliğinden gitti. O arızadan sonra ikamet ettiğim ile doğru yola ciktim. Yaklaşık 350 km yol yaptım. Bazı rampalarda araba zorlanıp balata kokusu vermeye devam etti. Ama düz yolda sorun çıkarmadı Sanki araba yolda giderken bir şey arabayı tutuyor gitmesine izin vermiyor. Baskı balata da hiç bir sorun yok. Balatalarda bir sorun yok fren ana merkezinden yapabilir diyorlar. Arabam 147 binde sizce sorun ne olabilir yardımcı olabilir misiniz?
CEVAP: Arabayı kriko ile kaldırıp tekerleri dönder hocam biri kasıyor olabilir. Porya olabilir. Frenlerin sıkıyor olabilir. Aracı sürdükten sonra 40 – 50 km mesela. İnip jantlara hafifçe dokun aşırı ısınan varsa mesela o kasıyor, zor dönüyor olabilir.
CEVAP: Arkadaşın dediğini yapın. Geçen eniştemin araba da buna benzer arıza oldu. Fren merkezi ısınınca kitlemiş soğuyunca düzeliyordu.
SORU 13: 2020 elantram var 60 bin km de. Dün aniden akü hiç basmadı tık tık ses geldi üzerindeki akü ilk aküsü bunların akü biterken hiç sinyal vermiyor mu bilgisi olan varsa lütfen bilgilendirirseniz sevinirim Tşk.ederim
CEVAP: Aynen öyle oluyor yeni çıkan araçların Çoğu aniden bırakıveriyor akü bitmiş 😊
CEVAP: Akünün amperi zayıflayıp belirli bir amperin altına düşerse dediğiniz gibi tık tık ses yapar araba bir nevi kendini korumaya alır.
CEVAP: Düşük amperle eski sistem çalıştırmaya kalksa sistemsel zararlar olmasın diye çoğu arabada bu olay artık böyle.
CEVAP: Yeni araçlar aküsü öyle 40 amper akü bitmiştir 50 amper al devam et
CEVAP: Mars motorunun kömürü bitmiş olabilir. Değiştirtmen lazım. Marsa başınca tik tik ses yapar.

