Oto Arıza Çözüm

Tüm marka ve model araçların arızalarına çözüm bulun. GÜNCEL SORU-CEVAP SAYISI: 5100

Oto Arıza Çözüm
S80VOLVO

VOLVO S80 ARIZA VE ÇÖZÜMLERİ

SORU 1 : 2008 model Volvo S80 aracımın kısa farları çok kısık gösteriyor. Servise gittim değişmesi gerekiyor dedi. Farın cilalanıp makine ile zımparalanması ile bu sorun çözülüyor diye biliyorum. Önerisi olan var mı?

CEVAP : Bence Xenon farlar dan taktır rahat edersin.


SORU 2 : 2001 model Volvo S-80-T.5. lpg li aracımda gaz pedalına aniden yüklenince gazı kesiyor. Gaz kelebeğindendir diyorlar. Ne tavsiye edersiniz?

CEVAP :


SORU 3 : 2003 model Volvo s-80 t4 aracımda 1. vitesten 2. ye geçerken bir vuruntu oluyordu. Usta şanzıman dişlisinden olabilir, şanzıman yağını değiştirip uzun yol yap düzelir belki dedi. Bizde yağı değiştirip yola çıktık. Daha 50 km gittik. 100 km/h nin altına düştüğümde gaz yiyor, yüksek devirde gidiyor ama hız yapmıyor ve vuruntu devam ediyor. Başka bir usta selenoidlerde  sorun var dedi. Siz ne düşünüyorsunuz?

CEVAP :


SORU 4 : 2004 model Volvo s80 t6  aracımda seyir halindeyken hızı  fark etmeksizin gaz verirken 3 bin devirlerde başlayan bir  titreme oluyordu. Şu anki sorunum ise boğaz kelebeği ile alakalı. Araçta prince marka lpg sistemi var ve sorunsuz çalışıyor. Fakat araç kelebek boğaz arızası veriyor ve sanırım buna bağlı olarak boşta gaza çokça basınca ortalama 2000 devirlerde vuruntu başlıyor. Motor takozu vuruntu sesi gibi sanki. Aracın tüm elektriği (bobin, bujiler) kontrol edildi. Turbo sökülüp temizlendi bir şey çıkmadı.

CEVAP : Ben de de 1999 model Volvo s70 var t5 motor. Geçenlerde gaz kelebeği arızası oldu ve yetkili serviste değişimi yapıldı, yazılımı yüklendi. Araçta eğer gaz kelebeği arızası var ise benzinde iken devir saati 1000 – 2500 arası inerçıkar. Sorun çok ilerlemiş ise sarsıntıdan aracı süremezsin ve mutlaka  ETM/ETS(electronic throttle module) arıza lambası yanar. İlk önce yapman gereken  LPG’ ci ye gidip zengin/fakir karışım hatası olup olmadığına baktır. Havalandırma hortumlarına baktır. Şanzıman hız sensörün de sıkıntı var ise (araç yavaşlayıp durmaya yakın hızlarda gaz vermediğin halde devir 0,8 ler den 1000′ e çıkıyorsa) şanzımana baktır.  Şanzımanın selenoidine, beynine, yazılımına ve contasına bakılması lazım.

CEVAP : Ben de 2004 model Volvo  s80 t6 var. 99.000 km’ de. Çok  temiz bakımlı bir araç. Rölantide gaza basınca titreme ve egzoz sesi bende de oluyor. Normal demek ki.


SORU 5 : Volvo S80 2003 d5 163ch  aracım 224 bin km de. Aracı aldığımda turbo hortumunda sıkıntı olduğunu ve fazla gaza basınca ıslık sesi geldiğini öğrendim. Hortumun ikinci elini alıp taktırdık. Çıkan hortumun için çok yağlıydı. Taktığımız hortumun içi de az yağlıydı usta içine kelebek koydum sıkıntı olmaz dedi. Neyse değiştirdik yolda 70 km hızla giderken hafif gaz verince araç aşırı şekilde tekletmeye başladı. Kenara çekip durdum. Gaza çok az basmama rağmen araç kalkmadı birkaç kez stop etti. Eve zar zor gidebildim. Sizce ne olmuştur.

CEVAP : Gaz kelebeğini ve egr valfini komple söküp temizletin. Çıkan hortumdan daha kötü bir durumdadır muhtemelen egr valfi ve gaz kelebeği. Sonrada test ettirin.


SORU 6 : 2004 model Volvo s80 t6 2922 cc aracı 10 gün önce aldım. Aracım rölantide sorunsuz ama benzin de veya lpg de olsun 2000 devirden sonra normal şekilde gaza bastıktan sonra araç çok (inceden ve keskin) titreşim yapıyor. Bu titreşim hem direksiyon da hem de gaz pedalında ciddi anlamda beni rahatsız ediyor. Araçtan inince bacağımdaki titreme geçmiyor öyle hemen. 10 gün önce aldığım da arka disk ve balataları, triger kayışı, v kayışını ve bilyaları değiştirmiştim. Ayrıca yağ bakımlarını da yaptırmıştım. Motor kulaklarına baktırdım. Serviste sadece lpg li olduğu için oksijen sensör uyarısı veriyor. Neresine baktırmalıyım?

CEVAP :


SORU 7 : 2008 Volvo S80 aracımda motor ışığı yandığından dolayı servise verdim. Yapılan testlerde gaz kelebeğinin değiştirilmesi gerektiği söylendi. Yapılsın dedik ama ertesi gün 1 tane enjektörün çıkartılabildiği diğerlerinin sıkıştığı söylendi. Dışarıdan usta çağırdık diye ekstra para istediler bizde kabul ettik. Usta da sökemediği için enjektörlerin değişmesi gerektiği söylediler bu seferde. Bu nasıl iştir?

CEVAP :


SORU 8 : 2000 model Volvo S80 T6 aracı alalı 15 gün oldu üç tane sorun çıktı.
1-Sola keskin dönüşlerde “TAK” diye ses geliyor. Ustalar ön takımı baştan aşağı söküp taktılar ve (rot aks v.s) hiç bir problem olmadığını söylediler.

2- Araçta SRS Airbag arıza lambası yanıyor. Cihaza bağladığım yer airbag beyin arızası dedi.

3- Ön ve arka koltuk tarafındaki çakmak prizleri çalışmıyor. Neden olabilir?

CEVAP :

1- Usta sesin geldiği yeri tespit edemediyse bence parça söktürmeyin.
2- Çıkma parça ile önce bir deneyin.
3- Sigorta arızası olabilir.


SORU 9 :  1999 Volvo S80 2.9 otomatik almaya niyetliyim, serviste baktırdım, bir sorun yok dediler

100 km de şehir içi 13 lt uzun yolda 10lt yakar dedi sahibi.

deneyimli olanlar ne der bu konu da?

üzer mi böyle bir araç? fiyatı iyi geldi ama, dert satın almak ta istemiyorum

CEVAP : Şehir içi 13lt’den fazla yakar. Uzun yolda ise 10lt’den az yakar diye tahmin ediyorum (Benzin). Satıcı arabasını bilmiyor herhalde. Ya da çok kısa süre önce almış ucuza binmeden kar etmek için satıyor. Yüksek performans aracı 1.600TL’lik lpg paklamaz bunu. KitMTM ya da Prins takman gerekir. Sadece bu modele değil genelde Volvo’ya hatta tüm turbolu araçlara bu iki kitten birini taktırmalısın. Maliyeti bu araç için 3.000-4.500 TL arası olur 6 silindirli olduğu için. Ancak benim sana tavsiyem 180HP’lik bir S80 alman. Ben kullanıyorum yakıtından ve performansından çok memnunum. Biraz araştırıp temiz bir 2.0T 180HP bulursan onu al derim. LPG takılmışsa eğer ne zaman takılmış markası ne buna da dikkat et kardeşim.


SORU 10 : 1 yıl önce 2007 model 85,000 km de S80 D5 almıştım,

Araç şu anda 120,000 Km oldu ve bildiğimce triger değişimi gerekiyormuş,

Ayrıca son birkaç bin kilometredir gaza yüklenince arıza lambası yanıp araç turbosunu iptal ediyor ve 120 km hıza zorla ulaşıyor,

Sonra 10 dk stop edince düzeliyor normale dönüyor ama netice itibariyle bu nasıl bir sorun bilemiyorum ve araç ile 150 km hızları gördüğümde bu arıza sürekli gelir oldu,

B, önceki bakımı Maslak Evo da yaptırmıştım ve o zamandan söylemişlerdi 120.000 de triger değişimi gerektiğini ve yaklaşık maliyetinin 2000-2500 TL olduğunu,

Netice olarak aracımda triger değişecek, 10bin periyodik bakım yapılacak ve bu motor arıza sorununa çözüm bulunacak ama yetkili servislerde yüksek bedel ödemek istemiyorum, bu motor konusunu Volvo servisi olmayan 2 yere gösterdim bilgisayarları motordaki arızayı görmüyor !!

CEVAP : Bende de D5 motorlu XC 60 var. 120.000 de Triger ve V kayış ile rulman – kasnakları değiştirdim. 5 parça set 340.- TL. Ankara ZNT Volvo firmasından aldım, kargo ile gönderdiler. Aracınızın garantisi dolduysa, parçaları alıp güvendiğiniz bir ustaya değiştirme işlemini yaptırabilirsiniz.

Aracım şu anda 125.000 km. de, partikül filtresi sorunu başladı. Servisteki parça fiyatı 3200 TL. Bu filtrelerin temizlenebildiğini duydum. Bu sorunu yaşayan ve çözüm bulabilen bir arkadaşımız var ise lütfen paylaşsın.

CEVAP : Maslak Oto Sanayi – Gençler Volvo – Bülent Usta’yı öneririm. Eski aracım C70 T5’i ve çok yakın arkadaşımın 850 T5’i götürüyorduk, çok memnun kaldık, esnaf olarak da insan olarak da on numaradır.

CEVAP : partikül filtresini iptal edebilirsiniz.


SORU 11 : Herkese selamlar, forumda çok araştırdım fakat tam bir sonuç bulamadım. 2007 model S80 2.4 D5 VIP almayı düşünüyoruz. Aracın artıları ve eksileri hakkında bilgi alabilir miyim. Araca salı günü bakmaya gideceğiz konu biraz acil, şimdiden teşekkürler.

CEVAP :  bende 2007 model s 80 d5 var çok memnunum ,kronik bir arızaları yoktur, yağını suyunu ihmal etmezsen uzun yıllar sorunsuz binilecek bir arabadır yakıt ortalamanın biraz üzerindedir ,takdir ederseniz ki 2400 cc bir motor var üzerinde

CEVAP : Aracı aldın mı bilmiyorum aşırı derecede Volvo ve Saab aynı zamanda Subaru hastasıyım o özellikte br S80 yakıt konusunda beklentinin üzerinde olabilir 10.5-11 litre gibi onun dışında alabileceğin en iyi araç


SORU 12 : Hocam bende 1999 model 2.9 Motor 6 silindir Volvo s 80 var sabahları zor çalışıyor yeni akü Aldım yine ayni iki marsta anca alıyor genelde sıcaklık 10 derecenin altına düşünce yapıyor servise götürdüm ariza tespit yaptırdım bir seyi yok dediler neden olabilir yardımcı olursanız çok memnun olurum.

CEVAP :  Yakıt basınç testi yapılması gerekir. basınç düşük yada geri kaçırıyor olabilir…

CEVAP : ustam çok sağ ol dediğiniz gibi çıktı simdi düzeldi arabam çok teşekkürler, birde size sunu sormak istiyorum Volvo lar için en iyi otogas sistemi hangisidir KME iyi midir.

CEVAP : prinsi tavsiye edebilirim, fiyat olarak yüksektir ama uyum açısından birebirdir.


SORU 13 : Arkadaşlar şu anda kullandığım 2000 S40 2.0T aracımı değiştirmeyi uzun zamandır düşünüyorum. Sıfır araçlara yönelmeyi düşündüm, Passat, CC baktım uzunca bir süre ancak sonradan işlerime yatırım yapmam gerektiğinden araç tercihimi yine 2. el e çevirdim ve şu anda bir tanıdık vasıtasıyla 1999 S80 2.8 T6 buldum. Araç 173 bin km de servis bakımlı görünüşte sorunsuz. Ancak sormak istediğim şu bu araçtan kullananlara; aracın kronik sorunları nelerdir, en çok dikkat etmem gereken şeyler nelerdir ve araç beni hangi konularda üzebilir (yakıt hariç yakıtın yüksek olacağının farkındayım)

CEVAP : Gaz kelebeği, oto. şanzıman arızaları, o2 sensörü ve çok ön takım istiyor diye biliyorum. yüksek ihtimal lpg li olacak lpg sorunları çıkabilir. s80 alacak olsaydım 2.0 t5 tercih ederdim şahsen.. 2000 motor 5 silindir hem de 225 beygir yeterli bence ?? Benim s70 im var aynı motora sahip patronunda 99 s80 i var 2.0 t5 aracı 4 yıl önce 180 binde aldık araç şu anda 350 binde falan 28 bin tl ye almıştık bu süreçte bir bu kadar da harcadık.


SORU 14 : 2007 model Volvo s80 aracım var 15 gün önce hareket halinde birden motor durdu kenara çektim 10 dk bekledim çalıştı sorun yok 1 hafta sora tekrarladı bunu yine bekleyince çalıştı sonra da sordum bu sorunu yasayan arkadaşlar olmuş pompanın orada kütüğe bağlı basınç sensörünü değiştirdi pompacı arabada bir şey yok oh geçti dedik araba aksam evin önünde çalışmaz oldu çekiciye yükledim servise götürdüm özel servise enjektörlere bakım yapıldı ama yine sonuç yok araba çalışır gibi yapıyor ama bir arızadan yakıt kesiliyor pompa mıdır beyin midir bilemedim şimdi pompacı bakıyor ama fikri olan basına gelen var mı birde 6 ay önce bir chip uygulaması yapılmıştı hiç bir sorun olmamıştı ama onun yüzünden olabilir mi bilemedim beyinciye eski haline getir dedim beyindeki programı eski haline getirdi nasibimize ne çıkacak bakalım

CEVAP : Pompa da da gözükmedi özelde çare bulamayınca şimdi yetkili servise getirdik Ankara’ da grup Volvo da onlarda bakıyor ne çıkacak bakalım arabada 2 ile 5 enjektör arızası diye gösteriyor arızayı şilince çalışır gibi oluyor 2 3 saniye sonra tekrar istop ediyor basına gelen yada fikir verebilecek birileri önerebileceğiniz bir yer var mı danışabileceğimiz.

CEVAP : Öncelikle geçmiş olsun. İnşallah sorununuz bir çözüme kavuşur. Problem hakkında bir bilgim yok ancak grupta da çözülemezse veya deneme yanılma yoluna gidilipte uzamaya kalkarsa size daha önce grup’tan ayrılmış bir usta önerebilirim. Daha önce buna benzer bir problemi olan S80 ‘I yaptıktlarını görmüştüm.


SORU 15: bende 2007 Volvo s 80 d5 var 150 000 km de chip yaptırmak istiyorum yaptıran var mı acaba ya da bu konuda bilgisi olan?

CEVAP: Chip yaptırmanıza gerek yok. Volvo orijinal yazılımı ile tork ve bg yükseltebilirsiniz. Volvo yetkili servislerine danışabilir veyawww.polestar.se/tr adresinden detaylara ulaşabilirsiniz.

CEVAP: Volvo servisleriyle konuştum. 2007 model için yok dediler. Birde 20 beygir yükseliyormuş. 2750 TL dediler. Özel chip yapanlar 750 TL ye yapıyor programı.


SORU 16: 2000-2005 s60-s80 modellerde kronik şanzıman problemleri olduğu söyleniyor. Ciddi masraf açabilecek türden. Acaba hangi yıldan sonra şanzımanları değişti bunların. Sorunsuz şanzımanlar hangi modellerde?

CEVAP: S80 i bilmiyorum. 2003 s60 ımda yaşadım bu sorunu. Şanzımanın dış kısmında solenoidlerin bulunduğu beyin diye tabir edilen bir kısım var. Oradaki 3 solenoidin değişmesi gerekiyor. Yurt içi fiyatı 1000-1200 tl arası. Onlar değişince yağın da değişmesi gerekiyor. İşçilik vs. de derken 2000 tl civarına halledilebiliyor. Ben ebay dan 510 tl ya aldım parçaları. Toplamda 1250 civarına mal oldu.

Kaç yılından sonra düzeltildi bilemiyorum. 2005 ve sonrasında yok deniyor.

CEVAP: peki hocam değiştikten sonra aynı arızayı veriyor mu? Vermiyorsa 2000 tl verilebilir. Zaten uygun fiyata alınıyor bu araçlar neticede kalitesine göre. Birde şanzıman yapıldı, yenilendi, faturası mevcut yazanlar oluyor ilanlarda. Bu sizin yaptırdığınız gibi bir şey sanırım.

CEVAP: Benimki yapılalı iki üç hafta bir şey oldu. Daha yeni yani. Şu an için iyi gibi durum. Fakat kesin konuşmak için biraz daha zamana ihtiyaç var.

Yapıldı diyenlerin çoğu da benimki gibi solenoidleri değiştirtmiştir. Az bir kısmı da komple solenoidlerin bulunduğu yeri komple değiştirtmiştir. Bunlar da büyük ihtimal yetkili servise gidenlerdir. Çünkü yetkili servislerde tek tek sorunlu solenoidleri değişmek yerine o kısmı komple değiştirmek yoluna gidiyorlar. Bu durumda masraf daha fazla oluyor tabi. 5000 bin civarı diye aklımda kalmış.

Diğer bir nokta ise eğer solenoid sorunu çok ertelenirse şanzımanın burçları gibi diğer kısımlarına da zarar verme ihtimali varmış. O zaman masraf daha ağır olacaktır. Bu ihtimal az ama…

Kısacası asıl sorun o yıllarda üretilen şanzımandaki o solenoidlerde. Onlar değiştiğinde genelde sorun kalmaz.

CEVAP: 47000 oldu oldu ben alalı aldığım vatandaş 178000 de selonoid lerin değiştiğini yağının birde otm. Vites konum şalterinin değiştiğini söyledi fatura falan 180 000 de de ben aldım bir sıkıntı yok şimdilik

Ama 2004 sonrası şanzımanlar sorunsuzdur.

CEVAP: 2000 model 1.6 s40 (manuel)vites kullanıcısı olarak yazıyorum aracımın şanzımanı kesinlikle Renault, logosu basılı baskı balata değişiminde bizzat gördüm. Şanzıman bilye keçesinden yağ kaçağı vardı hatta ustama sordum komple şanzıman fiyatı ne olur diye 700 TL demişti. Konu olarak 2000-2005 s60 s80 şanzımanlarından bahsediliyor. Araç şanzımanlarınıza bir bakın derim.


SORU 17: Bel/bacak bölgesinden rahatsızlığı olan bir arkadaşta Volvo s80 var özellikle şehir içi yollardaki kasis ve yol bozukluklarını içeriye fazla yansıtmasından rahatsız bende çözüm olarak amortisör değişikliği (araç yeni) önerdim ancak bu konuda çoktan bilgi sahibi değilim önerebileceğiniz duruma özel çözüm önerileriniz var mı?

Monroe gibi markaların bazı özel amortisörleri varmış belki bu konuda bilginiz vardır?

CEVAP: Araç yeni s80’mi eski mi bilmiyorum ama Volvolar da 3-4 tane süspansiyon seçeneği oluyor, sport-dynamic-touring veya comfort şeklinde.

Eğer hali hazırda sert bir versiyon mevcutsa yumuşak versiyonun amortisör ve yaylarına geçilerek sorun çözülebilir. Evo gibi işi bile bir yetkili servisle görüşsün.

Bunun yanı sıra lastiklerin yanak genişlikleri ve hamurunun yapısı da önemli.


SORU 18: Volvo s80 2.4d İkinci el almak mantıklımı 150000km civarı.

CEVAP: D5 motor sanırım bu bahsettiğiniz motor. Babamın eski arabası, hala da duruyor bizde. Aracı sıfır almıştık şu an 297bin km’de ve hala sorunu olmayan bir araç. Tabi hiçbir bakımı aksatılmadı bizimkinin.

Anlayan bir usta baksın, eğer sağlamsa bence kesinlikle alınır bu araç. Kaç model olduğunu söylememişsiniz, eğer güncel kasaysa (2006 yılından itibaren sanırım güncel kasalar) ve aracın da durumu iyiyse bence düşünmeden alın.

Mazotu ne kadar yakıyor diye sorarsanız, aracı ben uzun süreli hiç kullanmadım o yüzden kesin bilgi veremeyeceğim fakat yol bilgisayarında 9.4 litre görünüyordu sanırım 100 km. yalnız babamın ekonomik sürme gayreti hiç olmamıştır, genelde hızlı kullanır ve bu araç neredeyse 300binde. Bunları göz önünde bulundurmalısınız.

Yalnız bunları yazdıktan sonra soruyu soralı baya olduğunu fark ettim, önemli değil başka arkadaşlara yardımcı olabilir.


SORU 19: Volvo s80 t6 executive geartronic 2002 model araç satın aldım. Araç 2.8 motor 272 beygir gücünde. Araçta LPG yok. Ankara ordu arası 250 tl yaktı. 🙂 ortalamaya vurduğumuzda şehirlerarası 40 – 45 kuruş veya da 50 kuruş diyelim harcıyor. Bir diğer arabam Renault Symbol 160 liraya doluyor 1100 km mesafe kat diyor. Volvo’ya bu yakıt paralarını vermek zoruma gitti açıkçası. LPG taktırmayı düşünüyorum. Prins veya BRC taktırmamı önerenler oldu. Öncelikle hangi markayı önerirsiniz. Birde LPG nin aracımın motoruna bir sıkıntısı olur mu bilemiyorum tecrübe edinenler elbet vardır yardımlarınızı bekliyorum teşekkürler.

CEVAP: Volvo’ ların %90 ına prins takılı, düzgün montajla sorunsuz binersin. Hava/yakıt karışım oranının ufak bir ayara ihtiyacı var, ayardan sonra ışık bir daha yanmaz.

CEVAP: Ben 2005 S80 T6’ya zavoli taktırdım, kullanıyorum.

Motor arıza lambası bazen yanıyor, sönüyor, tek sorunum bu.


SORU 20: Volvo s80 t2 2001arabam var sorunum elektriksel sorunun kayna belli değil merkezi kilit kumandadan bazen çalışıyor bazen çalışmıyor çalışmadı zaman tavan lambası sanruuf da çalışmıyor kumanda pilinden yada sigortasından kaynaklanmıyor elektrikçilerde anlayamadı teşekkürler.

CEVAP: Aynı sorunu bende yaşıyorum çözebildiniz mi ?

CEVAP: Aracın dikiz aynaya takılan soket var o yerinden çıkmış yada orada bir problem vardır arızayı başka yerde aramayın.


SORU 21: Merhaba 2001 model S80 aracım var ilk marşta çalışmıyor ve ikinci marşta direk çalışıyor ilk marşı çok kısada bassak ikincide hemen çalışıyor ve bazen ilk marşta çalıştığı da oluyor nedendir arızası?

CEVAP:


SORU 22: Merhaba, bende 2005 model t6 xc 90 Volvo var. Yokuşlarda geriye kaydırma yapıyor. Bununla ilgili ne yapmam gerekiyor. Bilgisi olan varsa yardımını rica ediyorum.

CEVAP:


SORU 23: Volvo s80 aracın sağ arka kapısı bir anda kendiliğinden dıştan açılıyor ama içten açılmıyor. Bu durum sol arka kapı için geçerli değil çocuk kilidini ve tüm kapıların kilitlenmesi kilidini aktif etmiştim acaba elektronik olması nedeniyle takılı kalmış olabilir mi? Yada teli kopmuş olma ihtimali olabilir mi?

CEVAP:


 



3 thoughts on “VOLVO S80 ARIZA VE ÇÖZÜMLERİ

  • Serkan

    Merhaba, bende 2005 model t6 xc 90 Volvo var. Yokuşlarda geriye kaydırma yapıyor. Bununla ilgili ne yapmam gerekiyor. Bilgisi olan varsa yardımını rica ediyorum.

    Yanıtla
  • Onur

    Merhaba 2001 model S80 araçım var ilk marşta çalışmıyor ve ikinci marşta direk çalışıyor ilk marşı çok kısada bassak ikincide hemen çalışıyor ve bazen ilk marşta çalıştığıda oluyo nedendir arızası

    Yanıtla
  • Vlkn

    Volvo s80 aracın sağ arka kapısı bir anda kendiliğinden dıştan açılıyor ama içten açılmıyor. Bu durum sol arka kapı için geçerli değil çocuk kilidini ve tüm kapıların kilitlenmesi kilidini aktif etmiştim acaba elektronik olması nedeniyle takılı kalmış olabilir mi? Yada teli kopmuş olma ihtimali olabilirmi

    Yanıtla

Onur için bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: İçerik korumları!